Tuesday, July 26, 2005

Kypsymään alkaneita hedelmiä: valkomulperi



Valkomulperi (Morus alba) on kypsyttänyt jo osan hedelmistään. Kuva on otettu tänään 26.7.2005 Kaisniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Puolikypsänä hedelmät ovat tummanpunaisia ja kypsinä lähes mustia. Kukinnasta on vasta n. kuukausi, josta tässä blogissa on merkintä päivättynä 29.6.2005. Kovin moni muu puuvartinen kasvi ei käy läpi näin nopeasti vaiheita kukinnasta kypsiin hedelmiin. Myös nämä hedelmät varisevat nopeasti kypsymisen jälkeen, mutta kuten kuvasta nähdään, niin eriaikaisuus kypsymisessä on huomattavaa eri hedelmien kesken. Satokausi jatkuu siten vielä ainakin parisen viikkoa.

Toinen hedelmiensä puolesta merkittävä mulperilaji on mustamulperi (Morus nigra), mutta se on selvästi arempi Suomessa kuin kuvan laji. Kumpaakin lajia on viljelty etelämpänä Euroopassa mm. juuri hedelmiensä vuoksi jo ammoisista ajoista alkaen. Hedelmiä voi käyttää ravintona sellaisenaan tai mm. hilloissa ja viinien /liköörien ainesosana. Valkomulperilla on myös rohdosarvoa ja sen lehtiä voidaan käyttää jopa salaattina. Valkomulperia kannattaa kokeilla Suomessa myös hedelmäpuuna sopivilla kasvupaikoilla (eteläseinustat, ylispuiden suoja jne.) ainakin vyöhykkeillä I - II. Kuvastakin sen näkee; valkomulperista voi saada satoa myös Suomessa! Eikä tämä ole poikkeuksellinen tilanne, sillä tämä ko. pensasryhmä on tuottanut satoa aikaisemminkin ja varsin reippaasti, vaikka ko. pensaat ovat vielä nuoria yksilöitä. Suurta kaupallista merkitystä mahdollisella sadolla tuskin on, vaikka sitä paikoin hyvin saataisiinkin.

Omaan arboretumiini valkomulperia on tulossa runsaasti. Taimipurkeissa olevista taimista 13 kpl. on odottanut aikaisemminkin kerrotun mukaan istutusta ja osa on vielä vanhalla taimikasvatuspaikalla sekä purkeissa että taimipellossa. Arboretumalueella on muutama vuosi sitten istutettua valkomulperia muutama kpl., mutta ne ovat kasvaneet kituen liian kuivissa olosuhteissa. Sentään ovat hengissä.
Posted by Picasa

No comments: