Friday, July 29, 2005

Taimistoviljelyn arkea kutsumattomine vieraineen



Viime keskiviikkona 27.7.2005 istutin nämä veitikat uuden taimikasvatuspaikan penkkiin ja kuvakin on samalta päivältä. Vasemmassa reunassa ovat tuohituomet (Prunus maackii) ja oikeassa reunassa sirotuomipihlajat (Amelanchier laevis). Tähän penkkiin en laittanut vielä katetta, kuten edellisiin; ensin pitää leikata nurmikko vanhalla taimikasvatuspaikalla. Noita tuohituomia on vaivannut tänä kesänä hankalan paljon kirvat. Kirvojen lisäksi eniten harmia aiheuttaneet hyönteiset viljelyksilläni ovat olleet vuosien mittaan muurahaiset, jotka mielellään tekevät taimipurkkien multaan pesiään.

Olen useimmiten ottanut ankaran asenteen näitä kasvintuhoojia vastaan ja kylmästi käyttänyt sekä mäntysuopaliuosta että kaupan Bio-Kill nestettä näiden hyönteisten eliminoimiseen. Ko. liuoksilla kastellaan säännöllisesti kasvien lehdet ja versot, joilla kirvoja on ja muurahaisten tapauksessa kastellaan joko ennakoivasti taimipurkeille kaavailtu maa-ala tai kaadetaan neste suoraan purkeille. Kirvojen tapauksessa torjuntaa joudutaan uusimaan monta kertaa kesässä. Muurahaisia vastaan olen käyttänyt myös Baygon -valmistetta.

Kirvat viihtyvät havaintoni mukaan erityisesti tietyillä kasveilla taimivalikoimassani. Niitä ovat mm. tuon tuohituomen lisäksi, hapankirsikka (Prunus cerasus), imeläkirsikka (Prunus avium), pilvikirsikka (Prunus pennsylvanica), omenapuut (Malus sp.) ja ruusut (Rosa sp.). Voimakas ja nuori kasvu, kasvillisuuden tiheys ja taimipaikan kosteus vetävät helposti puoleensa kirvoja. Paljon kasveja viljelevä tarhuri ei voi kokonaan välttää ongelmaa, koska aina on olemassa kirvoille suotuisia olosuhteita. Torjunnalla saadaan kuitenkin hillittyä ongelmaa melko hyvin. Kirvoilla on mm. kasvua tyrehdyttävä ja kierouttava vaikutus; nuoret versot ja lehdet menevät ryppyyn, kieroon ja kääpiöityvät kirvamassan toiminnan (imevät nesteitä kasvista) vuoksi. Pahin kirva-aika on kesä- ja heinäkuu, minkä jalkeen ongelma poistuu, kun tuoretta kirvoille kelvollista kasvimateriaaliakaan ei enää juuri ole.

Muurahaiset pitävät puolestaan sopivan kuohkeasta ja lämpimästä maa-aineksesta, joten taimipurkit ovat niille erinomaisia paikkoja. Runsaana esiintyessään purkeissa olevat muurahaiset heikentävät myös selvästi ko. kasvin kasvua ja kehitystä muutenkin. Pellon taimipenkitkin ovat olleet muurahaisten tarkoituksiin sopivia.
Muurahaiset parveilevat nekin enemmän alku- ja keskikesällä kuin kasvukauden lopulla. Kirvoilla ja muurahaisillahan on keskinäinen suhde, jolloin toisen hyvinvointi edesauttaa toista. Taimistoviljelijä saa senkin takia yleensä kummankin riesan eikä vain toista. Kasvihuoneessa ei kirvaongelmaa ole ollut, mutta muurahaisten lisäksi siellä ovat viihtyneet eräät ohutta seittiä kutovat punkit. Ne jättävät kasvien lehtiin kellertäviä pisteitä ja laikkuja. Lehdet lisäksi rypyttyvät hieman.

Nyt seuraa tauko taimistoprojektin (taimien siirto uudelle taimikasvatuspaikalle) vääntämisessä, sillä lauantaista sunnuntaihin vietänkin rentoa grillijuhlaa hyvässä seurassa Jyväskylässä. Ensi viikolla alkaa sitten haastava kuukausi; melkein joka päivä pitäisi tehdä jotain, jotta onnistuisin kaikkien haluamieni taimien siirrossa kuun loppuun mennessä ja bensaa kuluu...
Posted by Picasa

No comments: