Saturday, December 10, 2005
Itsenäisyyspäivänä 6.12.2005 kävin viimeistelemässä taimikasvatuspaikan talvisuojauksia ja nuo kaikki kuvat on otettu ko. päivänä suojaamisen jälkeen.
Edellisellä viikolla olin jo aloittanut maahan kaadettujen talvenarkojen taimien suojaamisen sanomalehdillä, mutta silloin heti suojaamisen jälkeen tulleen myrskyn takia jouduin nyt paikkailemaan näitä suojauksia runsaasti. Ylimmässä kuvassa nähdään tästä sanomalehtisuojauksesta hyvä esimerkki; sekä purkit, että oksat ovat lehtien peitossa kerätäkseen hyvin lumisuojaa päällensä pitkin talvea. Lehdet kastelin, jotta ne asettuisivat tiiviisti ja jäätyisivät heti 7.12.2005 alkaneen pakkasjakson myötä. Sanomalehtisuojausta joutuu todennäköisesti paikkaamaan pitkin talvea etenkin, jos lumi sulaa usein kokonaan pois ja on usein tuulista maan ollessa paljaana. Nyt suojaus koostuu yhden sivun paksuisesta kerroksesta ja hankalimmissa kohdissa n. kolmen sivun kerroksesta.
Tällä tavoin suojasin lajit: keisaripuu (Paulownia tomentosa), trumpettipuu (Catalpa bignonioides), rakkopuu (Koelreuteria paniculata), nektariini (Prunus persica var. nucipersica), aprikoosi (Prunus armeniaca), orjanlaakeri (Ilex aquifolium), japaninvaahtera (Acer palmatum), sinisade (Wisteria sinensis), trumpettiköynnös (Campsis radicans), tuoksusumakki (Rhus aromatica), kolmioka (Gleditsia triacanthos), kentuckynkahvipuu (Gymnocladus dioica), pagodipuu (Sophora japonica), valeakaasia (Robinia pseudoacacia), tuntematon valeakaasialaji (Robinia hispida?...), (Zanthoxylum americanum) -laji ja idäntuija (Thuja orientalis).
Normaalisti vanhalla taimikasvatuspaikalla vein tuollaiset lajit kylmävarastoon, jossa lämpötila oli koko talven n. 0 astetta. Täksi talveksi en saanut haalittua vastaavaa paikkaa mm. taloudellisten syiden ja ajanpuutteen vuoksi, joten tyydyin suojaamaan talvenarimmat taimet em. tavalla.
Kaadettujen taimien kohdalla havaitsin tällä käyntikerralla uuden ongelman. Vaikka olen nyt aidannut koko taimikasvatuspaikan kanaverkolla, niin pienimmät jyrsijät ovat jo päässeet aidan silmistä läpi järsimään yksittäisissä kohdissa kaatamieni taimien oksia; erityistä herkkua näyttää olevan japaninvaahtera. Hyvin harmillista, mutta en taida kyetä eliminoimaan kaikkia ongelmia. Eikä tarvikaan, sillä maassa maaten nuo lajit ovat arvioni mukaan kuitenkin parhaiten kevääseen saakka selviytyviä, vaikka ko. ateriointia olisi talven mittaan paljonkin...
Paikalle toin myös haravoituja puiden lehtiä ja osaksi myös havunneulasia. Niitä levitin alimmassa kuvassa kasvatuspenkeissä olevien taimien päälle. Esimerkkinä on punamarjakanukka (Cornus mas), joka on hieman talvenarka laji. Seuraavassa kuvassa nähdään itäneitten kylvösten päälle levitettyjä lehtiä ja ylemmässä kuvassa ko. karikkeella suojattuja viiniköynnöksiä (Vitis sp.). Lisäksi lehtikatteen saivat pienimmät lehtipuiden ja -pensaiden purkkitaimet; taimikoko n. 1 - 20cm. Myös joidenkin hieman talvenarkojen pystyyn jätettyjen taimien purkkien päälle riitti lehtiä.
Kuten kuvista nähdään, niin taimikasvatuspaikalla oli kuvauspäivänä jäljellä n. 1cm suojalunta. Siitä lumitilanne ei ole vielä tänäänkään juuri muuttunut. Lumi tosin on jäätynyt viime päivien pakkasissa ja routa alkanut etenemään. Viime yönä oli pitkästä aikaa melko kylmä; lämpötila oli myös taimikasvatuspaikalla -7 ... -9 astetta. Onneksi sen enempää pakkasta ei ole vieläkään tiedossa, koska kunnon lumisuoja antaa odottaa itseään...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment