Friday, January 13, 2006



Joulukuussa 1994 tekemäni Madeiran matkan seuraavien kuvasarjojen aiheena on levadakävely. Levadat ovat erityisiä kivestä ja maasta rakennettuja kastelukanavia, jotka on tehty jo ammoisina aikoina vuorilta etelärannikolle viljelyalueiden kasteluveden saantia varten. Erikoista näissä kanavissa on se, että niiden yhteydessä on yleensä aina pieni polku / käytävä, joka on tietenkin alkuperäisessä tarkoituksessa ollut huoltotie, mutta nykyään ne toimivat myös turistien patikkaretkien väylinä.
Levadat ovat käytännössä melkein ainoita väyliä, joita pitkin voi maastossa liikkua.

Mikä olisikaan sen parempi tapa tutustua Madeiran luontoon kuin levada-vaellukset, sillä tällaisten reittien varrella avautuu huikeita näkymiä, mielenkiintoista kasvillisuutta ja saattaapa joku eläinkin putkahtaa näköpiiriin. Levadat kattavat myös hyvin monenlaisia maastoja karuista vuoristoista reheviin metsiin. Alkuperäisiä metsiä ei kuitenkaan juuri ole, vaan metsien isoimmat puut ovat melkein aina istutettuja tai istutuksista villiytyneitä. Pienemmistä kasveista löytyy paljon myös saaren alkuperäistä lajistoa.

Nämä kolme kuvaa näyttävät erään levadan varrelta avautuneita laajempia maisemanäkymiä. Alimmassa kuvassa nähdään tyypillistä "maaseudun" pientaloasutusta sekä niiden yhteydessä olevia puutarhoja ja viljelyksiä. Vaikka Madeira on tunnettu puutarhamaisesta luonteestaan, niin tässä havaitaan, että noiden talojen pihat eivät ole aivan priimaluokkaa. Tosin tällaisen metsäalueen laidalla niiden ei välttämättä tarvitsekaan olla. Itse metsä on siis käytännössä kokonaan istutettua.

Ylhäällä rinteessä olevat puut ovat eucalyptuksia. Niiden taimia näkyy kuvan keskellä sinisinä vesakkoina. Tälle puusuvulle on tunnusomaista se, että nuorien taimien lehdet ovat täysin erilaisia kuin vanhempien puiden. Taimien lehtiä sanotaan nuoruuslehdiksi ja isompien puiden lehtiä aikuislehdiksi. Tässä tapauksessa on kyseessä kuumepuu (Eucalyptus globulus) ja sen nuoruuslehdet ovat voimakkaan siniharmaita. Metsän reunassa olevat pienemmät ainavihannat puut ovat jotain akaasialajia (Acacia sp.).

Keskimmäisessä kuvassa nähdään mm. myös tätä samaa eucalyptuslajia ja kuvassa keskivasemmalla ruskeina puina näkyy lehtensä melkein kokonaan varistaneita puistoplataaneja (Platanus hybrida). Ne ovat siinä jonkin rakennuksen pihapiirin puistossa. Ko. puulaji on myös erittäin yleinen Madeiralla, mutta ei metsäpuuna, vaan juuri puistoissa, puutarhoissa ja katupuuna. Etualalla olevat puut ovat hopea-akaasiaa (Acacia dealbata), mutta tällä kasvupaikalla ne eivät ole vielä kukkivia, kuten aikaisemmin esittelemässäni kuvassa saaren pohjoisrannikolla.

Ylimmässä kuvassa on pitkälti samanlaista lähinnä istutettua ja / tai istutuksista levinnyttä kasvillisuutta sekä jylhää maastoa. Kauempana kuvan keskellä näkyy kuitenkin erityispiirteenä silta, jota oltiin rakentamassa ko. aikana. Se on saaren ensimmäisen moottoritien silta ja tie on Funchalin ns. ohitustie. Kuvassa näkymä on siis saaren etelärannikolle vähän Funchalista itään. Palaan sillan tarkempaan ja lähempään esittelyyn myöhemmin.
Posted by Picasa

No comments: