Wednesday, January 11, 2006

Päättyvä lumikuormatilanne ja myrskyViime perjantaina Hyvinkäällä 6.1.2006 kuvattu otos tuossa yllä kertoo sen, kuinka vielä oli paikoin jäljellä runsasta lumikuormaa lehtipuidenkin päällä; kuvassa taakan alla ovat tyypillisesti koivut (Betula sp.). Pahimmilla alueilla lehtipuut olivat taipuneet juuri tuolla tavalla ja yksittäisillä paikoilla jopa kokonaisia metsiköitä on ollut taipuneena ja vaurioituneena. Tänään 11.1.2006 muutamia asteita plussalle mennyt sää, vesisade ja voimakas tuuli ovat päättämässä suojaisimpienkin paikkojen lumikuormat Uudellamaalla.

Nämä suojaiset paikat, joissa puiden lumikuormaa vielä viipyi, olivat mm. mäkien notkoissa, mäkien tuulensuojaisilla puolilla, metsänreunojen ns. syvennyksissä, metsien kapeissa aukkopaikoissa, joita ovat juuri mm. sähkölinjojen käytävät, tiheiden metsien sisäosien harvapuustoiset kohdat jne. Kuvassa on kyseessä harjun lakialueen tuulensuojainen metsänreuna.

Kuvan osoittamalla tavalla taipuneet puut eivät lumitaakasta päästyään enää toivu kokonaan, vaan ne jäävät kasvamaan epäsuorina, vaikka ne oikenisivatkin paljon. Tämä taipuminen vaikuttaa jatkossa kasvuun mm. muodostamalla ko. puuhun epäsuhtaisesti sijoittunutta versojen kasvua ja heikentämällä kasvuvoimaa, joka johtuu rungon kärsimistä vaurioista nesteiden virtaamista ajatellen. Niinpä puu voi pahimmillaan jopa kuolla, jos ravinteet ym. nesteet eivät virtaa kunnolla. Sienitauditkin saattavat iskeä. Ensi kesänä voidaan tarkastella, kuinka toipuminen on onnistunut ja varmaankin palaan sitten asiaan.

Tässä samalla säähän liittyen mainitsen vielä uusimmat tiedot siihen pian saapuvaan myrskyyn liittyen. Ennustekarttojen mukaan pahimmat tuulet viuhuvat edelleen Oulunläänin ja Etelä-Lapin tienoilla, mutta pahimman tuulen aika on siirtynyt torstaipäivälle eli n. vuorokauden päähän tästä merkinnästä. Ko. alueella sataa tänään märkää lunta ja voimistuva tuuli puiden mahdollisen lumikuorman kanssa voi aiheuttaa jälleen huomattavia sähkönjakeluongelmia. Ilmatieteenlaitos (www.fmi.fi) on nyt antanut varoituksen vaarallisen voimakkaasta tuulesta ko. alueelle. Etelä-Suomessa tuuli on vain ns. tavanomaisen voimakasta. Posted by Picasa

2 comments:

Anna Amnell said...

Nuo "lumikuorman" alla taipuvat puut ja pensaat ovat olleet minusta aina osa kauneinta luontoa. En tiedä ollenkaan syytä siihen, miksi pidän sellaisesta maisemasta. Ehkä se liittyy varhaislapsuuteen maaseudulla.

Täällä Helsingissä on kurja sää, joten kauniit talvikuvat ilahduttavat.

Mika said...

Minäkin pidän lumesta ja lumisista puista, vaikka en erityisemmin olekaan talven ystävä.

Havainnoin tänään ajaessani Hämeenlinnaan, että lumitaakastaan nyt kokonaan vapautuneet puut olivat edelleen vahvasti taipuneita. Tosi erikoinen näky, kun paikka paikoin puita on taipuneena enemmän kuin olen koskaan kerralla nähnyt.