Sunday, January 15, 2006

Taivaasta hiipinyttä kuuraaTämä viikko onkin ollut kovasti työtä täynnä muiden kiireiden takia, joten en ole ehtinyt päivitellä blogia aikaisempaan tyyliin. Jossakin vaiheessa kertonen, mitä ne muut kiireet ovat jo viime vuodenkin aikana olleet.

Tässä merkinnässä haluan tuoda esiin puiden lumisuuden lisäksi myös kuuran, joka voi olla aivan yhtä hienoa kuin lumikin. Monestihan kuura ja lumi esiintyvät myös samaan aikaan, mutta tiettyjen säätilanteiden avittamana kuura esiintyy vain yksinään. Viime viikolla ja aina tämän viikon alkuun asti siihen oli hyvät mahdollisuudet. Yllä oleva kuva on otettu maanantaina 9.1.2006 Espoon Tapiolassa, mistä nähdään näin etelärannikollakin muodostuneen puihin paikoin kuuraa. Tuona maanantaina Uudenmaan kuuraisimmat puut olivat kuitenkin sisämaassa kylmemmän ja heikkotuulisemman sään ansioista.

Tämä kuuratilanne ei ole syntynyt kovien pakkasten vuoksi, kuten monesti on tilanne. Sen sijaan lämpötilat olivat vain parisen astetta pakkasella viime viikonloppuna. Kuuran aiheuttanut yksi suuri syy olikin heikkotuulisen sään lisäksi ilman suuri kosteus; sumuakin oli monin paikoin. Tämän tyyppisissä tilanteissa kuura muodostuu usein vain puiden latvoihin ja lähinnä mäkien alueella eikä laaksoissa, koska sumupilvikerros voi usein laskeutua ns. korkeaksi sumuksi ja näin syntyykin osittaisia kuurakuorrutteita kuin aavemaisesti taiteiltuna. Tuossa kuvassakin havaitaan, että kuura oli voimakkaampi puiden latvoissa kuin niiden alaosissa. Osittaista kuurakuorrutetta edesauttoi toki myös heikko tuuli, joka ajoi sumupilvilauttoja ja sumua. Niinpä tuulen suuntaa vasten olevat metsänreunat ja puut olivat kuuraisimmat. Tuuli kävi enimmäkseen lounaasta ja lännestä.

Tasaisesti kaikkeen kasvillisuuteen syntyvät kuuratilanteet syntyvät selvästi erilaisemmissa sääoloissa. Ensinnäkin pakkanen on silloin kovempaa ja ilmankosteus on jakautunut tasaisemmin. On siis tyynempää ja sumupilvitilanteita ei ole. Näitä tilanteita on tyypillisesti eniten yöaikaan selkeässä korkeapainesäässä. Toisaalta on myös niin, että kovakaan pakkanen ei aina takaa kuuraa edes yöaikaan. Kovallakin pakkasella tyystin kuurattomia puita ja kasveja on silloin, kun ilman kosteus on pieni ja tuuli voimakas. Näin käy helposti esim. silloin, kun koillisesta virtaa Suomeen voimakkaasti mantereista ja arktista Pohjois-Siperian ilmaa.

Viime tiistaista lähtien kaikki puut ja kasvit ovat olleet täysin kuurattomia ja lumettomia koko Uudellamaalla lauhan sääjakson vuoksi. Palaan vielä uudestaan esittelemään kuuraakin sään taas ollessa sen kehittymiselle otollinen.
Posted by Picasa

No comments: