Friday, February 03, 2006

Kevyt lumikuormaKeskiviikon ja torstain aikana satoikin yllättävän paljon uutta lunta. Koko Uudellamaalla sitä tuli 10 - 20cm. Kyseessä oli täksi päiväksi idästä tulleen kylmän ilmamassan etureunaan syntynyt sadealue, jossa yksittäiset sadesolut liikkuivat pohjoisesta etelään ja lopulta lounaaseen välillä voimistuen sakeiksi. Tällä kertaa lumisade tuli n. -5 asteen pakkasessa, jolloin ensimmäistä kertaa tänä talvena näyttävää lumikuormaa pääsi muodostumaan lähinnä vain havukasvien päälle. Kuvassa otettuna tänään vähän ennen puolta päivää 3.2.2006 Espoon Tapiolassa tästä on hyvä esimerkki vuorimännyn (Pinus mugo) tapauksessa.

Lehtipuiden päälle kertyi lunta etenkin keskiviikon lumisateiden aikana lämpötilan ollessa silloin lähempänä nollaa. Kuitenkin vain tuulensuojaisissa metsien reunoissa ja niiden sisällä lehtipuut ovat tällä hetkellä runsaasti lumikuorrutettuja. Tuulisilla ja avoimilla paikoilla vain havupuut ovat runsaasti valkeita ja kaikkein tuulisimmilla paikoilla melko vähän nekin lumen varistua kohtalaisessa tuulessa ja pakkassäässä. Joka tapauksessa maisemassa havupuut ovat nyt se näyttävimmin talvisena loistava elementti.

Kuvasta nähdään myös se, että lumi ei ole painanut juuri ollenkaan noita oksia, vaikka määrä on suhteellisen runsas. Vastaava määrä suojalunta olisi taivuttanut noita oksia selvästi luokille. Selvällä pakkasella oksat ovat toisaalta osittain jäätyneinä jäykempiä ja silloin muodostuva lumitaakka ei paina tietenkään oksia yhtä herkästi kuin sulia oksia. Pakkaslumi on kuitenkin kevyempää, koska se ei sisällä vettä ja on siten huokoisempaa massaltaan. Kuvassa nähdään sekin, että tällainen pakkaslumi sataa tuollaisiksi nokareiksi ko. oksatyypin päälle. Suojalumi sataisi puolestaan tasaisemmin, koska se tarttuu oksiin paremmin. Tosin silloin myös oksien painuminen vaikuttaa samalla suojalumen asettumiseen oksien päälle.

Sääennusteiden mukaan ainakin maanantaihin asti saamme nauttia tällaisista lumisista maisemista, kun mantereinen pakkasilmamassa jaksaa sinnitellä Suomen yllä ja tuulikaan ei ole lunta varistavan kovaa. Kuuran muodostumista ajatellen ilmamassa lienee kuitenkin liian kuivaa tyyppiä, mutta sunnuntain ja maanantain aikana tuuli on niin tyyntynyt, että kuuran muodostuminen on hyvin mahdollista ainakin silloin. Maisemat siis kaunistuvat tästä hyvinkin edelleen ja koska aurinkoisia helmikuun päiviä on tiedossa, niin tyypilliset helmin ja timantein kimaltelevat pakkashanget vallitsevat vahvasti.
Posted by Picasa

No comments: