Friday, February 03, 2006
Otetaanpa sitten kontrastia Suomessa parhaillaan menossa olevalle pakkasjaksolle (lämpötila on esim. Hämeenlinnassa tätä kirjoitettaessa perjantai-iltana -22 astetta). On siis aika katsoa Madeiran matkani levadavaelluksen viimeiset kuvat. Vaelluksen tässä vaiheessa olimme saapuneet pääkaupunki Funchalin liepeille ja nämä kuvat tarjoavat pari hienoa näkymää ko. kaupunkiin.
Alimmassa kuvassa hallitsevana puuna on itse asiassa tammi (Quercus robur), joten kaikki kasvit eivät suinkaan ole trooppisia ja subtrooppisia edes saaren lämpimällä etelärannikolla. Toinen vastaavanlainen Suomessakin tavattava puulaji saarella on hopeapoppeli (Populus alba). Nämä kaksi ovat kuitenkin vain viljeltyjä ja yksittäisiä harvinaisuuksia Madeiralla. Tuosta tammesta havaitaan, että siinä oli vielä runsaasti lehtiä jäljellä, vaikka oli jo joulukuu. Ruska oli kuitenkin edennyt. Suhteellisen kesäisestä talvesta huolimatta puu varistaa lehtensä ennen kevään uutta kasvua. Ei tammi sentään ainavihanta ole, vaikka se ilmaston puolesta voisi sillä tavalla käyttäytyäkin. Hieman heikkovointisilta tällaiset selvää kylmää jaksoa talvella kaipaavat puut kyllä näyttivätkin Madeiralla.
Ylimmässä kuvassa onkin sitten kenties Funchalin kuvatuimpia näkymiä, jossa kaupungin länsilaidalla oleva kukkula Pico da Cruz hallitsee näkymää selvänä pikku nyppylänä näin kaukaa idästä kuvattuna. Kukkula on hyvin säännöllisen muotoinen, kuten kuvasta havaitaan. Minusta vuoristoisuus ja maan muodot olivatkin yksi erittäin kiinnostava asia Madeiralla ja etenkin Funchalissa pinnanmuotojen herkullisuus muodostui juuri siitä, että löytyi sekä jyrkkiä että loivia rinteitä kauniisti amfiteatterimaisessa laakean lahden poukamassa. Kuvan etualalla on mm. nuoria hopea-akaasioita (Acacia dealbata).
Kuvassa nähdään jälleen myös tyypillinen kosteus ja pilvisyys, joka saarella vallitsee usein juuri talvikuukausina. Lämpötila oli tuolloin joulukuussa 1994 ympäri vuorokauden n. +20 astetta ja paikalliset sanoivat ilman olleen tuolloin jopa hieman tavanomaista lämpimämpää. Talvisinhan lämpötila voi jäädä +15 asteen tienoille viileimmillään Funchalin korkeudella. Joka tapauksessa +20 asteesta huolimatta paikalliset pysyivät visusti ravintoloiden terasseilta poissa, koska "on talvi".
Seuraavasta Madeiran matkan merkintäkerrasta eteen päin kuvasatoa kartuttaa erään saaren sisäosista löytyvän kartanon ja nimenomaan sen puutarhan anti. Se kuvasarja tarjoaankin runsaasti eri kasvilajeja, mutta ko. paikalla trooppiset ja subtrooppiset lajit eivät olleet kovin hallitsevia paikan korkeuden ja siten esim. Funchalia viileämmän ilmastonsa vuoksi...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment