Saturday, February 18, 2006Koreantuija (Thuja koreana); määritys epävarma.

Tässä on viime viikonloppuna marjoistaan erottelemani siemenet. Kuvat on otettu eilen ja kuvausalustana olen käyttänyt muovista tarjotinta. Kuvausetäisyys vastaa aikaisemmin tänä vuonna esittelemieni siementen kuvausetäisyyttä, jolloin siementen koot ovat verrattavissa. Näissäkin kuvissa olisin käyttänyt samaan tapaan A4 -kokoista paperiarkkia, mutta noiden hedelmälihastaan äskettäin erotettujen siementen märkyys olisi haitannut kuvausta tekemällä paperin suttuiseksi ja kupruilevaksi. Näissäkin kuvissa A4 -arkki kuitenkin näkyisi siis samaan tapaan rajattuna, joten voitte helposti kuvitella sen mittakaavan kuviin.

Joukossa on myös muutama ns. kuivasiemeninen laji, jotka ovat koreantuija ja amerikanlehmus. Osa on kerätty jo toissa syksynä vuonna 2004. Näitä ovat tummempisiemeninen säiläorapihlaja, köynnösruusu, amerikanlehmus sekä orapihjalat (C. integriloba), (C. korolkowii) ja tylppäliuskaorapihlaja. Muutoin kaikki muut olen kerännyt viime syksynä. Koreantuija tosin on erään ystäväni lahjoittama. Tällä kertaa keräämäni lajimäärä ei ole ollut suuri, mikä on hyvä asia. Taimia on nimittäin tällä hetkellä jo niin paljon, että niiden kanssa on tarpeeksi hommaa tulevana kasvukautena ilman uusia taimiakin.

Esikäsittelyyn en ole vieläkään kerennyt laittamaan mitään siemeniä, mutta kunhan olen selvinnyt tämän päiväisestä syntymäpäiväjuhlastani (oikea päivä on 16.2.), niin sitten on syytä ottaa asia viimeistään hoidettavaksi. Monia lajeja ei enää voi laittaa esikäsittelyihin, koska ne eivät enää ehdi valmistumaan itäviksi riittävän ajoissa. Tavoite on idättää viimeisetkin lajit viimeistään toukokuun aikana ja talvenarkojen suhteen itämisen on tapahduttava viimeistään huhtikuussa, missä tapauksessa idätän ne lajit sisällä huoneen lämmössä.

Esikäsittelyjen siirtyminen seuraavaan talveen joidenkin lajien kohdalla helpottaa osaltaan tämän vuoden toimia. Monien siementen idättämistä voikin onneksi siirtää hyvin parempaan aikaan, koska (kuivia) siemeniä voi yleensä varastoida jopa vuosiakin ilman, että itävyys katoaa liikaa. Joidenkin lajien siementen itävyys sen sijaan heikkenee varastoitaessa huomattavasti lyhyessäkin ajassa. Palannen aiheeseen tarkemmin muussa yhteydessä...
Posted by Picasa

No comments: