Saturday, February 25, 2006

Valmiina uuteen alkuun



Torstaina 23.2.2006 taimikasvatuspaikalla kuvattuna harmaaleppä (Alnus incana) näytti lähestyväksi kevääksi valmistamaansa varustustaan tällä tavalla. Edellisen kesän lopussa valmistuneet hede- ja eminorkkojen aiheet ovat talvehtineet runsain määrin leppien oksilla. Viime syksyn lopussahan näytin, kuinka vastaavalla tavalla pähkinäpensaatkin (Corylus avellana) ovat tuottaneet jopa poikkeuksellisen paljon kukintoja tulevan kevään aluksi. Myös koivuilla (Betula sp.) on runsaat hedenorkkoaiheet, joten kohta on niiskuttelua tiedossa suureksi vaivaksi asti. Itselläni nimenomaan koivun siitepöly on allergiaa aiheuttava.

Pähkinäpensaat ja lepät ovat ensimmäisiä kukkijoita puuvartisten kasvien joukossa (maalis- huhtikuussa Etelä-Suomessa), mutta vielä toistaiseksi havaitsin noiden leppien norkkojen olevan lepotilassa. Hieman näytti olevan notkeutumisen ja punertumisen merkkejä, mutta enimmäkseen hedenorkot ovat vielä tummanruskeita ja kovia. Kaikkein ensimmäisenä lähestyvästä keväästä antavat merkkejä kuitenkin tietyt pajulajit (Salix sp.). Nimittäin ne pajut, jotka kukkivat ennen lehtien puhkeamista. Toinen pajujoukkio sen sijaan kukkii lehtien puhkeamisen jälkeen, missä tapauksessa kukinnot ilmestyvät samoista silmuista kuin lehdetkin ilman pajunkissavaihetta; mm. salavat ja hopeapaju (Salix alba "Sibirica"). Tämä ensinmainittu ryhmä on puolestaan sitä laatua, joka työntää niitä kuuluisia pajunkissojaan eri silmuista kuin missä lehdet ovat ja paljon ennen niitä jopa keskellä talveakin.

Itse asiassa viime syksyn poikkeuksellinen leutous synnytti paikoin jo viime loka - marraskuussa pajunkissojen ilmestymistä. Nyt nämä pajut ovat jo varsin runsaasti, mutta tyystin normaalisti kissavaiheensa alussa. Se ei ole silti ollenkaan vielä kukintavaihetta. Kukinta on vasta kissavaiheen kasvettua loppuun huhtikuun lopussa varsinaisen
kasvukauden lähdettyä käyntiin, jolloin varsinaiset kukat pistävät esille kissakarvojen seasta joko keltaisina (hedeyksilöt) tai vihreinä (emiyksilöt); sekä pajut että haavat (poppelit) ovat kaksikotisia eli emi- ja hedekukat ovat eri yksilöissä.

Melko samanlainen kissavaihe havaitaan etenkin haapojen (Populus tremula) hedeyksilöillä ja viime perjantaina totesinkin niiden haapojen kukkasilmujen jo raottuneen hieman paljastaen karvaiset hedenorkkojen aiheet. Haavat ehtivät kukintavaiheeseen samaan aikaan kuin nämä ensimmäisenä kukkivat pajut eli keskimäärin huhti- toukokuun vaihteessa Etelä-Suomessa. Silloin velttona liuhuvat punertavanharmaat hedenorkot ja jäykän tönköt vihertävänharmaat eminorkot koristavat pitkinä roikkoina ko. puita.
Posted by Picasa

No comments: