Thursday, September 28, 2006

Uusia kuulumisia ja aikeita

Tervehdys pitkästä aikaa kaikille!

Haluan nyt viimein kertoa siitä, miten kesäni on mennyt arboretumprojektissani ja mitä aikeita minulla on lähitulevaisuudessa esim. bloggaamisen suhteen.

Käytännössä arboretumprojektini koki kesän aikana kaikkien aikojen kriisin ennätyskuivuuden takia ja projekti onkin polkenut koko ajan paikallaan. Kuivuuden vuoksi en voinut istuttaa yhtäkään tainta Sipoon alueelleni maastoon ja kaikki tekeminen olikin kesällä vain taimikasvatuspaikan taimien pitämistä hengissä kastelemalla niitä 1 - 3 kertaa viikossa sekä vähän kitkemistä. Kastelua on joutunut jatkamaan jopa syyskuun loppupuolelle saakka.

Itse arboretumalueella Sipoossa on ollut istutusta odottamassa purkkitaimia viime syksystä lähtien, mutta kuivuuden vuoksi nekin ovat jääneet istuttamatta ja heinä - elokuun aikana n. kerran viikossa kastelemalla ne ovat joten kuten pysyneet elossa. Aikaisempina vuosina istutetuista kuivuus tappoi pienen osan, joista kaikki katsurat (Cercidiphyllum japonicum) kuolivat. Osa lajeista sen sijaan näyttää olevan hämmästyttävän kuivuudenkestäviä, kuten valeakaasiat (Robinia pseudoacacia). Nyt syyskuun aikana istuttamista olisi voinut tehdä olosuhteiden parannuttua, mutta kesän jäljiltä olevan motivaation puutteen ja muiden kiireiden vuoksi istutustyöt ovat edelleen olleet jäissä...

Lisäksi Sipoon alueellani sattui viimein parisen viikkoa sitten se kauan pelätty asia. Nimittäin em. istutusta odottavista taimista joku kävi varastamassa muutaman taimen ja tietenkin arvokkaimmasta ja harvinaisimmasta päästä. Höh! Ryövärin mukaan lähtivät mm. saarnilaji (Fraxinus chinensis var. rhyncophylla), kirsikkalaji (Prunus ssiori) ja isotuomipihlaja (Amelanchier spicata).

Kerrassaan vaivalloinen vuosi on siis ollut tässä projektissa. Luotan kuitenkin vielä siihen, että ensi vuonna ja siitä eteenkin päin on enemmän onnea ja jaksamista tämän projektin parissa kaikessa mielessä.

Vapaa-ajallani on noista ongelmista huolimatta ollut kuitenkin erittäin mielekästä ja kiinnostavaa puuhaa (mikä onkin ollut hyvällä tavalla em. harmistusta kompensoivaa), sillä olen hurahtanut valokuvaamiseen toden teolla. Olen kuvannut nimenomaan kasveja melkeinpä kaikella mahdollisella tavalla. Sen lisäksi monet muutkin luonnonilmiöt ja ympäristö ovat kuuluneet kuvaan mukaan, kuten niistä erityisesti sääilmiöt eli käytännössä taivaan kuvaaminen.

Kuvamateriaali on tyypiltään pääasiassa juuri sitä samaa, mitä olette jo nähneet tässä blogissa tämän vuoden merkinnöissä. Kuvaamisen intensiteetti on ollut kiivasta ja materiaalia onkin syntynyt viime toukokuun jälkeen arviolta reilu 5000 kappaletta kuvina ja ne sisältävät jopa 400 - reilun 500 kasvilajin kaikenlaisia kasvutilanteita kukinnasta ja hedelmistä ruskaan sekä lähi- että maisemakuvin. Puuvartisten kasvien lisäksi mukana ovat olleet nyt kattavasti myös perennat.

Kuvauspaikkoinani ovat edelleen pysyneet tiiviisti sekä Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha että Espoon Tapiolan seutu. Uutena kuvauskohteena kesäkuusta lähtien on ollut myös Helsingissä oleva Meilahden Arboretum, jota on viime kuukausina kunnostettukin ahkerasti uuteen loistoon. Hämeenlinnassakin olen kuvaillut usein.

Tarkoitukseni on lähiaikoina alkaa käyttämään tätä materiaalia (jota siis edelleen kuvaan lisää) hyväkseni mm. bloggaamisen uudelleenaloittamisen merkeissä. Isoin projekti tulee olemaan valokuvieni vyörytys Flickr -palveluun, joka tukee uusia visioitani varmaankin parhaimmalla mahdollisella tavalla. Julkaisukelpoista materiaalia on ehkä jopa n. 80% kaikista kuvistani ja viime vuodenkin puolelta on vielä julkaisematonta kuvaa jäljellä. Kaikkein ensimmäiseksi mielessäni on tuoda julkisuuteen ainakin kolme eriteemaista blogia kuvilleni. Täkyinä voin jo tarjota kaavailtuja nimiä niille: "Maan povi", "Taivaankansi" ja "Maisema". Myös nimi: "Seitsemäs taivas" on tuntunut herkulliselta ;).....

Kuvaustahtini säilyy vielä ruskan loppuun asti kiivaana, mutta talvella on taas hiljaisempaa. Etenkin silloin kykenen ns. kuvittamaan nettiä ja Blogosfääriä mielenkiintoisten tietojen ja kokemusten kera. Näihin suunnitelmiin saattaa kuulua myös tämän blogin alasajo, mutta siinä olevan tiedon jäsentelyä uudestaan uuteen blogiin / ympäristöön. En vielä tiedä tarkkaan... Joka tapauksessa kohta on taas luvassa kasvihurlumheitä kuvin ja asiatiedoin teidän kaikkien iloksi. Kuulumisiin!

4 comments:

Anonymous said...

Hyvin tehty, Mika. :-)
Jaksoit vielä kirjata kuulumisesi + kasveista kuvat + tarinat.

Olen jo jonkun aikaa seurannut blogiasi ja innostuksesi on tänne Jyväskylään saakka aistittavissa.

Itse olen ollut pienestä pitäen kasveista kiinnostunut mutta en kuitenkaan lähtenyt alalle opiskelemaan. PS. Jatka kirjoittelua jos ehdit.

Mika said...

Kiva, kun positiiviset värinät aaltoilee sinne Jyväskyläänkin saakka :) Harmi tietysti se, kun kaikki esittelemäni kasvilajit eivät siellä asti menesty.

Kirjoittelua ja kuvittamista jatkan kyllä, mutta en tiedä päivitystahtia. Tilanteiden mukaan mennään jatkossa.

Viikonloppuna jo virittelin kolmen uuden blogin pohjat ja kohta puoliin tuon niihin sisällönkin esille...

Anna Amnell said...

Terveisiä myös täältä Helsingistä nojatuolipuutarhurilta.

Mika said...

Kiitokset terveisistä ja terveiset myös takaisin :)