Thursday, August 14, 2008

Rajujen ukkosten päivä taas kehittymässä

Tänään on jälleen tiedossa mielenkiintoinen sääpäivä. Voimakkaassa lounaistuulessa esiintyy paikoin rajujakin ukkosia ja niihin liittyvät ukkospuuskat voivat olla hyvinkin tuhoja-aiheuttavan voimakkaita jo valmiiksi voimakkaan ja puuskaisen lounaistuulen avustuksella. Myös jonkinlainen riski tornadoille on olemassa. Valitettavasti ukkoset vaikuttavat sen verran sisämaapainotteisilta, että tänne Espoon Tapiolaankaan ei olisi tiedossa kunnon tapahtumia... Tässä aiheesta lisää; A ja B. Tässä ovat tilanteen seuraamiseen vanhat tutut linkit; A ja B.

Päivitys klo. 11:45: Tällä hetkellä aamupäivän aikana runsaat kumpupilvet ovat jo etenkin sisämaassa kasvaneet kuuropilviasteelle ja täällä Espoon Tapiolassa näkyy voimakkaden kumputornien kehitystä etenkin sisämaassa päin. Lounaistuuli on voimakasta ja puuskaista. Lämpötila on +19 astetta.

Päivitys klo. 16:00: Nyt mereltä päin on lähestymässä ukkossolu Espoon Tapiolaa. Palaan asiaan ja lähden nyt seuraamaan ja kuvaamaan tilannetta. Lämpötila on +20 astetta.

Päivitys klo. 16:45: Kyseinen ukkossolu meni sen verran itäpuolitse ohi, että tänne Tapiolaan ei tullut kuin muutama iso pisara vettä ja puuskatkaan eivät olleet erityisen voimakkaita jo vallinneeseen lounaistuuleen nähden. Helsinki sen sijaan näytti saaneen kunnon kaatosateen. Jyrinä oli tiheydeltään tavanomaista. Nyt on jälleen melko aurinkoista, mutta yhä on monin paikoin nopeasti koilliseen liikkuvia muhevia kumpupilviä. Uusia kuuroja siis odotellessa... Lämpötila on kohonnut takaisin yli +20 asteen.

Päivitys klo. 18:55: Nyt merellä on taas lähestymässä komea konvektiosolu, mutta se näyttää menevän edellistä selvemmin itäpuolelta ohi. Lämpötila on +20 astetta ja lounaistuuli on heikentynyt hieman.

Päivitys klo. 19:15: Sadetutkan mukaan ja nyt jo taivaalle lounaaseen katsoen on em. solua lännempänä kehittymässä ja kohti tulossa uusi solurypäs. Nähtäväksi jää, minkälaista ukkosta niihin liittyy lähituntien aikana...

Päivitys klo. 20:48: Noin puoli yhdeksältä em. kuurorypäs saapui ja edelleen on satanut rankasti kovien puuskien kera täällä Espoon Tapiolassa. Ukkonen ei kuitenkaan ole jyrissyt muutamaa heikkoa tapausta lukuun ottamatta. Kuuroon liittyy nyt upea iltarusko. Lämpötila on tippunut +15 asteeseen.

Päivitys klo. 21:40: Toinen rankan sateen annos on parhaillaan Tapiolassa, mutta tässä vaiheessa ukkosta ei kuurosoluissa enää ilmene. Äsken sateen tauottua sopivasti ihailin ja kuvailin uskomattoman vaihtelevaa ja värikästä iltaruskoa, jonka mahdollistivat nopeasti liikkuneet pilvet sekä monessa eri kehitysvaiheessa olleet monisoluisen konvektiivisen järjestelmän kuurosolut ympäri taivasta. Lämpötila on edelleen +15 astetta ja tuuli on puuskaista.

Päivitys klo. 22:55: Nyt kuurot näyttävät olevan tältä päivältä ohi. Tässä on vielä uutinen Helsingin Sanomissa päivän sään aiheuttamista tuhoista ja ongelmista.

No comments: