Thursday, August 07, 2008

Valesyksystä lämpimähkön ja sateisen kesäsään pariin

Tämän viikon alussa Etelä-Suomessa saatiin kokea ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kovia itätuulia. Ne aiheutti matalapaine, joka liikkui maanantaina ja tiistaina eteläistä Suomea viistäen lännestä itään. Sää oli samalla ajankohtaan nähden hyvin viileää (jo sunnuntaista asti) päivälämpötilojen jäätyä jopa +15 asteen tienoille ja allekin. Runsas pilvisyys ja tuuli tekivät kuitenkin sen, että yöt olivat suhteellisen lämpimiä; yli +10 astetta. Näin ollen lämpötilojenkin suhteen tämä "syksyinen" sää oli vain valesyksyä keskellä kesää. Sateitakin saatiin, mutta ne olivat määrältään vähäisiä ja ulottuivat kunnolla lähinnä vain etelärannikolle.

Eilisen poutapäivän jälkeen (lämpötila viime yönä laajasti alle +10 astetta) tänään alkaa kunnolla sateinen jakso. Toisaalta sää myös lämpenee, joten alkuviikon kaltaista koleaa säätä ei ole tiedossa sateista huolimatta. Perjantaina ja lauantaina Suomen ylittää muhkea matalapaine lounaasta koilliseen ja siinä yhteydessä tulee runsaitakin sateita; mahdollisia tulvaongelmia voi olla tiedossa... Ukkosta voi olla paikoin seassa. Sunnuntai näyttää olevan jonkinlainen välipäivä sateissa, mutta jo ko. illasta lähtien maanantain puolelle olisi jälleen lounaasta ylittämässä yksi matalapaine sateineen Etelä-Suomen. Siitä eteenpäinkin lämpimän epävakainen sää näyttäisi jatkuvan.

Ilmamassa on lämmintä, koska kuulumme lähes koko ajan noiden matalapaineiden lämpimille sivuille, missä vallitsevat etelän ja lännen välisen tuulet. Helteiset ilmamassat jäävät kuitenkin Suomen etelä- ja kaakkoispuolelle. Lauantaina voi olla hetken luoteis-pohjoistuulta matalapaineen jälkipuolella. Tuulisuuden ja pilvien johdosta yö- ja päivälämpötilojen erot tulevat olemaan enimmäkseen pieniä; öisin ollaan +15 asteen molemmin puolin (la-su välinen yö on viilein) ja päivisin ollaan sateessa reilussa +15 asteessa ja aurinkoisilla hetkillä +20 asteen tienoilla. Epävakaisuudesta ja tuulisuudesta huolimatta minkäänlaista syksyä ei siis ole tiedossa, kun vuorokauden keskilämpötilat pysyvät reippaasti yli +10 asteen. Normaalitapauksessakin kesää on vielä reilun kuukauden verran jäljellä.

Viime aikojen sateet ovat jakautuneet varsin epätasaisesti, josta johtuen kuivuus vaivaa edelleen paikoin Etelä-Suomessa. Se näkyy mm. kallioilla kellastuneina koivuina (Betula sp.). Esim. tuon elokuun 1. päivän ukkossateet eivät osuneet ollenkaan Hämeenlinnaan. Nyt jatkossa sateita saataneen reippaasti joka paikalle ensi viikon alkuun mennessä, joten kuivuus kaikkoaa kaikkialta Etelä-Suomesta. Viime aikojen viileys on jarruttanut kasvukauden etenemistä, mutta edelleen olemme etumatkapainotteisesti tavanomaisessa aikataulussa. Pelloilla kasvatettavien viljojen tilanne on ollut eri, koska niiden kasvuunlähtöä ja lähtökohtaisesti jo kylvöjäkin haittasivat toukokuussa ja kesäkuun alussa sekä ankarat hallat että vaikea kuivuus. Näiden kasvu ja kehitys on ollut vaihtelevasti yli viikonkin jäljessä tavanomaisesta aikataulusta.

Tulevina päivinä kasvu ja kehitys kiihtyy lisääntyvän lämmön ja sateiden ansiosta. Tällä hetkellä syyshortensia (Hydrangea paniculata "Grandiflora") alkaa olla lähes täydessä valkokukkavaiheessa, kotipihlajan (Sorbus aucuparia) marjat ovat kypsiä, maitohorsma (Epilobium angustifolium) tulee laajemmin siemennöyhtävaiheeseen ja kotipuutarhoissa voidaan odotella näillä hetkillä ensimmäisten omenalajikkeiden satoa. Herukat (Ribes sp.) ja vadelmat (Rubus idaeus) ovatkin olleet satovaiheessa jo yli viikon.

Tässä on lopuksi Helsingin Puistolan säätilasto päättyneeltä heinäkuulta. Siitä nähdään, että viilein hetki oli heti 5. päivän jälkeen parin päivän ajan ja muutoin olikin melko tavanomaisen lämpöistä - vain vähän viileää. Hellettä oli 4. päivänä, 23. - 26. päivinä ja 31. päivänä. Kesän on annettu ymmärtää olevan hyvinkin sateinen ja viileä, mutta tämä tilasto ei anna sille kunnolla katetta sateidenkaan suhteen. Kuten havaitaan, niin sadetta saatiin monena päivänä, mutta sademäärät olivat usein niin pieniä, että kasveille hyödyllisiä sateita oli vain 3 tai 4 päivänä. Sademääräkin jäi tällä asemalla paljon alle normaalin. Sen takia kuun lopun poutahelteiden vaikutus kuivuuden ilmenemiseen olikin yllättäen melko vahvaa monin paikoin. Toisaalta kesälle tyypillisesti paikalliset erot ovat olleet suuriakin; normaaliin tapaan etenkin sisämaasta löytyy alueita paljon suuremmilla sademäärillä.

No comments: