Friday, August 01, 2008

Auringonpimennys- ja myrskybongauspäivä!

Tänään koittaa sään ja luonnon seuraamisen kannalta ylivoimaisesti kesän paras päivä tähän mennessä Etelä-Suomessa. Ensinnäkin puolenpäivän aikaan on osittainen auringonpimennys. Toisekseen samoilta tienoilta käynnistyy voimakkaiden ukkosten näytös. Tulen tässä merkinnässä seuraamaan tapahtumien kehitystä täällä Espoon Tapiolassa. Näiden kahden sattuminen samaan aikaan voi olla erittäin haasteellinen ja toisaalta huippumielenkiintoinen asia mm. valokuvauksen kannalta.

Päivitys klo. 10:20: Tällä hetkellä lievästi kokkareisia kumpukerrospilvilauttoja seilailee lännestä itään ja lämpötila on jo yli +20 astetta. Kohtalainen tuuli käy siis lämpimänä lännestä. Sadetutkan mukaan kehittyviä kuurosoluja on jo Keski-Suomen eteläosissa. Tässä on myös linkki kelikameroihin, josta ukkosten olemusta voi myös bongailla.

Päivitys klo. 11:35: Pilvien konvektiiviset muodot (nuorien kuuro- ja ukkospilvien kukkakaalimaiset kumputornit) ovat alkaneet näkyä ja kehittyä etenkin sisämaan puolella kostean hiostavassa ilmassa; lämpötila on n. +23 astetta runsastuneessa pilvisyydessä. Tunnin sisään uusia nuoria kuurosoluja alkanee ilmestymään runsaasti. Tässä on linkit Iltasanomien ja Iltalehden sadetutkiin, joissa on näkyvissä myös lähituntien ennusteet sadetilanteesta. Näissä ukkosissa kasvillisuuden kannalta yksi vaarallinen seikka on suuret rakeet. Tuhoa voi paikoin tulla perennoille, puiden ja pensaiden lehdistölle ja esim. omenasadolle. Lieventävänä seikkana on se, että puilla ja pensailla suurin osa kesän uudesta kasvusta on jo puutunut eli ne osat kestävä rakeita paremmin kuin vielä kasvussa olevat vihreät versot. Tässä on myös Ari-Juhani Punkan konvektioennuste tälle päivälle. Siinä on paljon alan ammattislangia; tässä on siihen selvennykseksi Pauli Jokisen blogissa olevaa Ukkossanastoa. Auringonpimennys käynnistyy aivan kohta klo. 11:44.

Päivitys klo. 12:12: Meneillään olevan auringonpimennyksen vaikutus syntyviin ukkossoluihin alkoi askarruttamaan minua. Pimennyksen ollessa huipussaan klo. 12:50 täällä pääkaupunkiseudulla n. puolet auringon valosta nimittäin on kadonnut ja samalla tietenkin sen konvektiota edesauttavaa voimaa. Toisaalta näiden ukkosten kehittymiseen vaikuttavat muutkin seikat tällä kertaa ja auringonsäteilyllä ei olisi niin huomattavaa roolia...

Päivitys klo. 14:15: Päättyneen auringonpimennyksen olemus näkyi selvästi, kun ko. aikana täällä Tapiolassa oli lähes selkeää ja auringon edessä ei ollut pilviä; valon määrä oli silti vähentynyt ja maisema vaikutti olevan sellaisessa valossa, jossa auringon edessä olisi ollut ohut verhopilvi suodattamassa valoa ja lämpöä. En osaa sanoa vaikuttiko tämä pimennys siihen, että vasta nyt on alkanut esiintymään nuoria ukkossoluja Etelä-Suomen sisämaassa. Täällä etelärannikolla on nyt selkeää merituulen vaikutuksesta ja pilvet ovat enemmän sisämaassa päin kuin pari - kolme tuntia sitten. Lämpötila on kohonnut paikoin hellelukemiin. Katsokaapa muuten tätä Helsingin Kaisaniemen lämpötilakäyrää (poistuu huomenna näkyvistä); näkyisikö siinä auringonpimennyksen aiheuttama viileämpi kohta heti puolenpäivän jälkeen?

Päivitys klo. 15:13: Nyt ukkossolukkoa on syntynyt runsaasti eteläiseen Suomeen ja solujen osat näyttävät monin paikoin sadetutkan perusteella hyvinkin rajuilta. Täällä Tapiolassa pohjoistaivaalla on upeita ukkostorneja kehittymässä kukkakaalivaiheesta kuituiseen alasinvaiheeseen. Jyrinää kuuluu nyt ensimmäisen kerran. Lähituntien aikoina on odotettavissa upeaa ukkosnäytelmää. Tuuli käy helteisenä ja kosteana lännestä.

Päivitys klo. 15:35: Nyt ensimmäinen ukkossolu sataa rankasti ja salamoi Espoon Tapiolan yllä. Suljen sen takia koneen ja palaan asiaan myöhemmin.

Päivitys klo. 16:20: Vähän ennen neljää ukkossade oli rankimmillaan, jolloin tuli vähän aikaa myös pikkulillin pään kokoisia rakeita. Lämpötila laski sateen alettua +26 asteesta viidessä minuutissa +18 asteeseen, missä se on nyt pysytellyt. Puuskat eivät olleet kovin kummoisia tuon ensimmäisen solun kohdalla ja nyt on lähes tyyntä laajan pilvimassan peittäessä taivaan. Nyt lännestä on lähestymässä entistä tiheäsalamaisempi toinen solu... Suljen taas koneen ja seuraan tilannetta.

Päivitys klo. 17:13: Se toinen solu menikin sitten eteläpuolitse ohi. Puoli viiden jälkeen koko ukkospilvimassa on nyt ollut etääntymässä itään ja kaakkoon. Ilma on nyt tyyni, koska olemme ko. kylmän rintaman tuulikonvergenssinauhan alueella, jossa pohjoispuolella on saapumassa viileä polaari-ilmamassa pohjois - koillistuulen kera. Lämpötila on nyt kohonnut uudestaan +20 asteeseen, koska tuo viileä ilma ei ole vielä päässyt perille maan pinnalla. Tilanteen näette hyvin tästä Ilmatieteenlaitoksen pilvianimaatiosta (tämäkin tilanne katoaa huomenna näkyvistä); kylmän rintaman pilvet liikkuvat itään - kaakkoon ja pohjoispuolella leviää viileän ilmamassan kumpukerrospilvilaatta pohjoisesta - koillisesta tuulen mukana. Kannattaa itse liikuttaa nopeasti hiirellä nuolta aikajanan päällä edestakaisin, jolloin liike paljastaa asian paremmin. Koska kylmän rintaman ylitys ei ole vielä lopullisesti ohi, niin vielä voi olla sen jälkiosassa joitain uusia kuuroja tulossa...

Päivitys klo. 18:15: Sää jatkuu edelleen tyynenä ja lämpimänä kylmän rintaman tuulikonvergenssinauhassa. Sään oltua nyt osittain selkeää, on lämpötila kohonnut edelleen ja se on nyt +21 astetta. Kylmässä rintamassa on syntynyt ukkoskuurojen toinen aalto vähän rannikosta sisämaahan päin. Sen jyrinää on kuulunut jo yli puoli tuntia pohjoistaivaalta ja ukkostornit ovat olleet kuvauksellisia. Uusin sadetutkakuva näyttää tilanteen myös hyvin. Eli tännekin lienee vielä uutta ukkosta tiedossa illan mittaan, ennenkuin kylmän rintaman ylitys on ohi.

Päivitys klo. 19:30: Vähän seitsemän molemmin puolin Tapiolassa ukkostikin melko reippaasti. Useita salamaniskuja tuli alle kilometrin säteellä itsestäni. Sade ei ollut kuitenkaan yhtä rankkaa kuin tuon ensimmäisen solun aikana ja tuulet pysyivät lähes tyyninä. Näiden uusimpien solujen liike näytti olevan enemmän kaakkoon kuin aikaisempien enemmän itään suuntautuneiden. Olemme kuitenkin edelleen tuulikonvergenssinauhan alueella kylmän rintaman hyvin hitaan etelään suuntautuvan liikkeen takia; lämpötila on edelleen +20 astetta ja on tyyntä. Tämä suosii nyt illan edetessä usvaa. Pohjoistaivaalla on vielä kolmannen aallon nuorta ukkostornikehitystä havaittavissa, joten saa nähdä jatkuuko tarina yhä iltamyöhään...

Päivitys klo. 20:25: Nyt näyttää ukkoskehitys tyrehtyvän. Uusimmat kumpupilvet eivät enää ole jaksaneet kehittyä edes kuuropilviasteelle ja pilvisyys alkaa taipumaan laattamaisiin kumpukerrospilviin ja rintaman yläpilviin (untuva- ja harsopilvet) ukkostelun siirtyessä Suomen kaakkois- ja itäpuolelle. Sadetutkakuvista näemme, kuinka nämä ukkosvyöhykkeet ovat aina heikentyneet tullessaan Suomenlahden ylle. Nyt havaitsin ulkona luoteis-pohjoistuulen viriämistä, jonka myötä kylmän rintaman pohjoispuolella oleva ajankohtaan nähden kylmä polaari-ilmamassa (Lapissa on ollut harvinaisen kolea päivä jopa alle +10 asteen päivälämpötiloineen) alkaa nyt pyrkiä etelärannikollekin. Kunnolla se ei kuitenkaan pääse vaikuttamaan, sillä huomiseksi on luvassa kuitenkin n. +20 asteen iltapäivälämpötiloja. Nyt lämpötila on +19 astetta.

Päivitys klo. 21:35: Viileä polaari-ilmamassa on nyt saapunut kokonaan myös etelärannikolle enintään kohtalaisen pohjois - koillistuulen myötä; lämpötila on laskemassa +17 asteeseen. Kylmän rintaman pilvivyöhyke on vielä etelärannikolla aiheuttamassa päivän kolmannen näytöksen; upean iltaruskon. Rintamapilvisyyden takareuna on jo pohjoistaivaalla ja itse rintamapilvisyys on nyt tässä rintaman takaosassa mielenkiintoinen sekoitus rintaman suuntaisia untuvapilvijuovia, harso- ja palleropilviä sekä hahtuvapilviä aaltomaisinakin muodostelmina ja ne liikkuvat kaakkoon. Kaukana Suomenlahden yllä näkyy vielä laskevassa auringossa loistava heikkenevän ukkossolun yläosa, joka on ollut liikkeessä Hankoniemeltä kaakkoon. Tässä on linkit Iltasanomien ja Iltalehden ukkosuutisiin; A B C.

Päivitys klo. 22:15: Nyt iltaruskokin on ohi. Se olikin tosi hieno, koska kylmän rintaman takaosan pilvisyys intoutui kehittämään Suomenlahden ylle hyvin graafisia hahtuvapilvikerroksia laskoksittain ja rullamaisina nauhoina. Niissä punaiset ja oranssit olivat sykähdyttäviä. Tässä on vielä linkki Helsingin Sanomien ukkosuutiseen, jossa siinäkin on aiheena Itä-Uudenmalla ukkosen yhteydessä tullut melkoinen raesade. Tv-uutisten mukaan teitäkin jouduttiin jopa auraamaan! Tähän päättyy mielenkiintoisen sää- ja luontoseurantapäivän raporttini. Ukkoset eivät olleet aivan sellaista huippuluokkaa täällä Espoon Tapiolassa kuin toivoin, mutta kokonaisuudessaan kaikki kolme ilmiötä (auringonpimennys, ukkoset ja iltarusko) tekivät päivästä ikimuistoisen.

No comments: