Viljelysääkatsaus sisältää tällä kertaa voimakkaan muutoksen merkkejä. Kyseessä on Etelä-Suomen perjantaina saavuttava sään kylmeneminen ja muuttuminen epävakaiseksi. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan pidä vielä voivotella syksyisen sään lopullisella mahdollisuudella, sillä elämme vielä lähes keskikesää lämpötilojen suhteen keskimäärin. Erään tv-meteorologin uhkailuja huomisen hellepäivän jäämisestä muka kesän viimeiseksi ei myöskään kannata ottaa kovin vakavasti. Vaikka pitkäkin viileä jakso olisi alkamassa, niin kuukaudessa suursäätila saattaa hyvinkin muuttua vielä helteiseen suuntaan. Esim. viimeisen 10 vuoden aikana olemme nähneet monta kertaa sitäkin, että jopa vielä syyskuun alussa päivälämpötilat ovat kohonneet hellelukemiin (+25 asteeseen tai yli). ...Ja ne elokuun lämpimät yöt.
Alkuviikon lievästi viileämmän vaiheen keskeytettyä helleaallon (päivälämpötilat +20 ja +25 asteen välillä ja yölämpötilat sisämaassa alimmillaan n. +10 astetta) huomenna on siis tiedossa jälleen vähän yli +25 asteen päivälämpötiloja. Pieni matalapaine ja kylmä rintama liikkuvat kuitenkin hitaasti pohjoisesta perjantaiksi eteläisen Suomen ylle ja sen myötä ko. päivänä reippaidenkin ukkosten mahdollisuus olisi ilmeinen; mielenkiintoista myrskybongausta voi siis olla tiedossa... Tämän jälkeen lauantaina pohjoisesta ulottuu viileä (päivällä kuitenkin n. +20 astetta) korkeapaineenselänne ja sateissa on välipäivä. Sunnuntaina Etelä-Suomea viistäen kulkee itään matalapaine ja sen sateet (sateessa alle +20 astetta päivälläkin) ulottuvat osaksi alueelle etelästä. Matalapaine asettuu maanantaiksi Suomen kaakkois- ja itäpuolelle niin, että olemme viileän koillis - pohjoisvirtauksen alueella; kuurosateisessa säässä lämpötilat jäävät päivällä alle +20 asteen ja sateessa jopa alle +15 asteen, mutta runsas pilvisyys ehkäisee yölämpötilojen tippumista alle +10 asteen. Ensi viikon alun viileän vaiheen jälkeen ennustettavuus vaihtelee, mutta eräs versio antaa olettaa lämpimän sään palaavan viikon lopulla...
Tässä on muuten Helsingin Puistolan sääaseman viimeisimmät kuukausitilastot; touko- ja kesäkuu. Niistä nähdään, kuinka viileät vaiheet vallitsivat tuolloin melko vahvasti, mutta kyllä väliin sopi pari päivää hellettäkin. Toukokuun ja kesäkuun alun kuivuuden jälkeen melko runsaat sateet tulivat pelastamaan kasviviljelijän viljelyonnea etelärannikollakin, missä alku- ja keskikesäkin tuppaa yleensä olemaan turhan kuiva.
Kasvillisuuden kannalta viime aikojen pouta on jo alkanut näkymään paikallisena kuivuusongelmana paahdepaikoilla ja etenkin etelärannikolla, koska täällä on tyypilliseen tapaan saatu sisämaata vähemmän sadetta heinäkuun aikana. Kasvukausi on silti n. viikon verran edellä tavanomaista aikatauluaan viime aikojen lämpimyyden ja aurinkoisen sään ansiosta; maitohorsma (Epilobium angustifolium) on paikoin tulossa hedelmänöyhtävaiheeseen, syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") neuvottomat kukat ovat paikoin avautuneet valkoisiksi, pujo (Artemisia vulgaris) on täydessä kukassa ja kotipihlajan (Sorbus aucuparia) marjat ovat lähes kypsiä. Huomisen jälkeen etumatkaa ei tule lisää, mutta tarpeellisia sateita tullee ainakin kuurojen osuessa hyvin kohdalleen. Tämän takia onkin hyvä tässä vaiheessa alkaa antamaan etenkin talvenaroille kasveille syyslannoitetta, jotta lannoiterakeet alkaisivat jo liukenemaan kasvien käyttöön viikonvaihteen sateiden ansiosta.
Wednesday, July 30, 2008
Pseudosyksyinen viileneminen viikonvaihteessa ja kasvua sekä talveentumista helpottavia sateita
Labels:
kasviviljely,
kasvutilanteita,
myrskybongaus,
neuvot,
sää,
sääseuranta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment