Friday, December 12, 2008

Talven yritys hallita jää edelleen vaatimattomaksi leudon "takasyksyn" ollessa vallassa



On taas sääkatsauksen aika. Tällä viikolla Etelä-Suomi on ollut vähäisen talven piirissä, jossa ero sisämaan ja etelärannikon välillä on ollut normaaliin tapaan melko suuri; osittain meren leudontava vaikutus ja toiselta osaltaan parina päivänä eteläisessä Suomessa olleen ilmamassojen raja. Ajoittaiset sateet ovat tulleet sisämaassa lähes yksinomaan lumena ajoittaisten parin asteen pakkasten turvin, mutta etelärannikolla on satanut myös vettä lähes koko ajan jatkuneessa suojasäässä. Niinpä lumipeitettä on sisämaassa paikoin n. 10 cm ja rannikolla on paikoin lumetonta. Tuo yllä oleva kuva on otettu eilen illansuun hämärässä Espoon Tapiolassa. Siinä on ison vesilätäkön päällä lumisohjoa ja valaisinpylvään valoa. Nyt tuo lumisohjo on melkein kokonaan sulanut.
.
Etelä-Suomen tämän viikon sateet aiheutti alkuviikolla päälle tulleen matalapaineen heikkenevät osakeskukset ja säärintamat. Nyt idässä on korkeapaine ja lännessä Atlantilla voimakas matalapaine. Jatkossa nämä kaksi elementtiä pysyvät lähes paikallaan monta päivää siten, että Atlantin laaja matalapaine muotoutuu uusien ja vanhojen osakeskusten mukaan. Viikon loppuun mennessä yksi matalan osakeskus valuu etelä-kaakkoon Välimerelle ja sunnuntaina idän korkeapaine ulottuu siten paremmin Suomeen. Näin ollen leuto etelä-kaakkoisvirtaus kylmenee ja lämpötilat laskevat etelärannikollakin aavistuksen pakkaselle sunnuntaina. Samalla pilvipeite voi repeillä. Ensi viikon alussa pohjoisella Atlantilla näyttää kuitenkin muhivan uusi voimakas ja laaja matalapainesysteemi, joka saa uutta intoa osakeskusten myötä koko ensi viikon ajan. Se syrjäyttää vähitellen ko. korkeapainetta idemmäksi ja näin ensi viikon mittaan leudommat lounaisvirtaukset alkavat vaikuttaa ja pikkupakkanen vaihtuu suojasäähän ehkä jopa koko maassa (tällä viikolla Lapissa on ollut n. -20 asteen pakkasia) ja useilla plusasteilla. Korkeapaineen mahdollinen venyminen lounaaseen Suomen eteläpuolelle auttaa myös asiaa, jolloin Lappikin saa leutoja annoksia hyvin ja mahdollisesti Föhn -ilmiökin tehostaa leutoutta ajoittain länsituulitilanteissa.
.
Koko aikana ensi viikon loppuun asti korkeapaineen läheisyys on kuitenkin sen verran selvä, että säärintamasateet jäävät tästä päivästä lähtien vähäisiksi - olemattomiksi Etelä-Suomessa. Sää pysyy kuitenkin runsaspilvisenä. Sulan meren aiheuttamat kuurot voivat olla mahdollisia. Joka tapauksessa lumipeite ei tästä enää kasva, vaan tuon pienen pakkasen mentyä loputkin alkavat sulaa ja riski lumettomalle Joululle kasvaa. Tällä hetkellä routaa on selvemmin vain sisämaassa parin sentin verran ja rannikolla maa on paikoin jopa sula. Pienet järvet ovat ohuesti jäässä ja joet ovat sulia. Tuleva pieni pakkasjakso jäädyttää maata ja vesistöjä vain vähän lisää, joten ensi viikolla tulossa oleva suojasääjakso saattaa pitkittyessään helpostikin sulattaa suuren osan ja paikoin kaikki myös näistä maan ja vesistöjen jäistä. Jouluviikosta on vielä aika varhaista sanoa mitään varmaa, mutta tuollaisella ensi viikolla muodostuvalla leudolla tilanteella on ollut taipumusta pitkittyä viime vuosien tapaan. Jopa ennätyksellisen korkeat lämpötilat voivat olla siinä mahdollisia ja se saattaisi aiheuttaa kaikkien aikojen lumettomimman Joulun koko Suomen mittakaavassa... Toisaalta viime hetkelläkin voi vielä tulla muutoksia lumisempaan suuntaan.

No comments: