Thursday, January 01, 2009

Uudenvuoden myrskystä ja kylmenemisestä

Eilen ja viime yönä Oulunlääniä ja Lappia sekä osittain Itä-Suomeakin koetteli voimakas myrsky, jonka aiheutti Norjanmereltä nopeasti itään liikkunut voimistuva matalapaine. Se teki runsaasti tuhojaan, joista nämä raportit kertovat: Helsingin Sanomien juttu ja Iltasanomien juttu 1, juttu 2, juttu 3 ja juttu 4. Tässä ovat merkinnät A ja B myrskyyn liittyen Helsingin sää kuvina -blogista.

Myrsky mm. siirsi Oulun kaupungin järjestämän Uudenvuoden ilotulituksen ensi lauantaihin ja teki laajoja sähkökatkoksia Itä-Suomessa. Ne johtuivat siellä myrskyn lisäksi jo aikaisemmin puihin kerääntyneen suuren lumimäärän aiheuttamasta kuormasta, jolloin sähkölinjoille kaatuneiden puiden määrä lisääntyi sen takia. Lapissa puiden kaatumista vähensi niiden lumettomuus ja toisaalta jo kunnolla jäätynyt maa. Rakennuksille tuli kuitenkin tyypillisiä kattovaurioita.

Täällä Etelä-Suomessa tuuli tuntui vuoden vaihtuessa yöllä myös melko voimakkaana. Se toi odotetusti pakkasilmamassan pohjoisesta ilman lumisateita ja kylmän rintaman ylitys näkyi vain keski- ja yläpilvien vyöhykkeinä eilen illalla. Pakkanen ei ole vielä kiristynyt aivan niin voimakkaasti kuin ennusteissa vielä eilen näytti, mikä sopii minulle, kun en ole kovien pakkasten ystävä. Kiristyviä pakkasia on kuitenkin yhä tulossa sunnuntaihin mennessä. Etelä-Suomen sisämaassa se tietänee edelleen -15 astetta kovempia pakkasia ja etelärannikolla -10 astetta kylmempää. Lounaissaaristossa pysytään lähes koko ajan "lämpimän" Itämeren ansiosta vain muutaman asteen pikkupakkasessa.

No comments: