Sunday, April 12, 2009

Nopeasti vaihtelevaa viikkoa normaalista leutoudesta viikonlopun tilapäiseen ja lievään takatalveen



Kuvassa on Espoon Tapiolassa 10.4. pe kuvattua nurmikkoa, jonka notkoon on jäänyt lumien sulamisvettä. Routa on pidätellyt vettä, mutta sen sulaminen on koko ajan mahdollistanut veden imeytymistä ja lisäksi tähän aikaan haihtuminen on jo varsin suurta auringon vähänkin paistaessa. Pienet yöpakkaset tekivät tällaisiin lätäköihin upeaa jäätaidetta.

Edellisellä viljelysään ennustuskerralla tuli pohdittua lämpöaallon mahdollisuutta ja tulihan se sieltä ...Tosin täpärästi vain Ahvenanmaalle ja Turun seudulle välttäen siten muun osan Etelä-Suomea. Lämpöaalto myös myöhästyi vähän arvioidusta. Joka tapauksessa eilen lämpöaalto huipentui, kun Turussa ja Maarianhaminassa päivälämpötila oli peräti n. +16 astetta. Muualla eteläisessä Suomessa jäätiin +5 ja +10 asteen välille ja idässä paikoin sen allekin. Syynä kylmiin Etelä-Suomen osiin oli aluksi idän korkeapaineen ympäri kaakosta kiertynyt ja ensin Venäjälle pohjoisesta päässyt kylmä ilmamassa.

Keski-Euroopassa ja Etelä-Ruotsissa monta päivää vaikuttanut erittäin lämmin ja kesäinen ilmamassa (Päivälämpötilat yli +20 astetta) oli sitten tyrkyllä heikon säärintaman ylittäessä Suomea itään, mutta rintaman mukana tullut hyvin pieni matalapaine jäikin pyörimään Etelä-Suomen päälle ja kaakkoispuolelle viime päiviksi niin, että sen mukana seurannut pieni "kylmä pisara" sai osan Etelä-Suomesta jäämään paitsi ko. lämpöaallosta. Tilanteessa oli myös sen verran heikot tuuliolosuhteet, että öisin kehittyi sumua ja sumupilveä, jotka ehkäisivät päivälämpötilojen nousua monin paikoin vielä aamupäivällä ennen niiden pääasiallista hajoamistaan (Paitsi tänään etelärannikolla, missä sumupilvi pysyi koko päivän ja päivälämpötila jäi sen takia jopa alle +5 asteen). Joka tapauksessa sääilmiön pienuuteen (Ko. matalapainetta ei edes merkitty kaikkiin sääkarttoihin) nähden lämpötilaerot olivat harvinaisen suuria parin sadan kilometrin matkalla lounaisrannikkoon nähden.

Huomisesta lähtien säätilanne alkaa taas muuttua ja tilanteet näyttävät vaihtelevan nopeasti matala- ja korkeapaineiden välillä. Aluksi idän korkeapaine etääntyy ja heikkenee ja lännessä kehittyvä uusi korkeapaine alkaa siirtyä Etelä-Suomen päälle. Siinä yhteydessä ma - ti aikana heikko matalapaineen sola ja siihen liittyvä heikkosateinen kylmä rintama liikkuvat ylitse itään. Ennen rintamaa ma päivälämpötila voi kohota vaihtelevan pilvisessä säässä +10 asteen vaiheille myös tänään viileinä olleilla eteläisen Suomen alueilla, kun em. pieni matalapaine on kadonnut. Sumupilvet voivat tosin taaskin estää korkeat päivälämpötilat. Ma - ti välinen yö on leuto plussayö rintaman sadealueen takia.

Keskiviikkona lännen korkeapaineen edellä ja em. rintaman jälkeen vallitsee viileä koillistuuli, mutta aurinkoisessa ja kuivassa ilmamassassa päivälämpötila kohoaa +5 ja +10 asteen välille. Torstaiyönä ko. pieni korkeapaine on päällä ja vallitsee selkeä - lähes selkeä heikon pakkasen yö. Jäämerellä - Norjanmerellä on kuitenkin voimistumassa matalapaine, joka vaikuttaa jo torstain aikana lisäämällä pilvisyyttä lännestä; päivälämpötila voi kohota +10 asteen vaiheille ennen sitä aurinkoisimmilla sisämaan alueilla, mutta pilvisessä tilanteessa jäädään +5 asteen vaiheille.

Perjantaiksi korkeapaine syrjäytyy itään ja pohjoisen matalapaine tuo vesi-räntäsateisen rintamasysteemin; to - pe välinen yö on plussa - nollakeliyö. Sen jälkeen lauantaiksi matalapaine sijoittuu voimakkaana Suomen itäpuolelle ja pohjoisesta pääsee sen myötä purkautumaan kylmää ilmaa. Ko. voimakkaassa tuulessa on silloin takatalven tuntua iltapäivän räntä - lumi - raekuuroineen la päivälämpötilojen jäädessä vain 0 ja +5 asteen välille yön ollessa pari astetta pakkasella. Sunnuntaiksi lännestä sijoittuu korkeapaine Suomen lounaispuolelle; pohjoistuuli heikkenee ja kääntyy luoteeseen - länteen, jonka myötä päivälämpötila kohoaa taas yli +5 asteen. Sunnuntaiyö on silti lauantaiyötä kylmempi pakkasyö. Sitten ko. korkeapaine näyttäisi sijoittuvan Suomen eteläpuolelle ja matalapaineet jäisivät rintamineen kauas länteen - luoteeseen ja näin ollen lämpimät ja poutaiset länsi - lounaistuulet valtaisivat alan; uuden lämpöaallon mahdollinen alku, jossa mahdollistuisi silloin paremmin ja laajemmin +15 asteen ylittävät päivälämpötilat muutaman päivän mittaan...

Tämän viikon itä - länsisuunnassa eronnut lämpötilajakauma on tietänyt mm. sitä, että lumipeite on huvennut eri tahtiin idän ja lännen välillä Etelä-Suomen alueella. Lännessä on lumetonta jo metsissäkin, mutta idässä vain aukeat alueet ovat yli puoliksi sulia. Sama koskee routaa (Lännessä vain varjopaikoilla on routaa jäljellä, mutta idässä vielä lähes kauttaaltaan) ja vesistöjen jäitä (Lännessä järvet ovat jo osaksi vapaita kevätjäistä, mutta idässä eivät). Suomenlahdessa haurasta kevätjäätä on vain sisälahdissa; enemmän idässä kuin lännessä. Jatkossa lumen, roudan ja jäiden sulaminen etenee kohtalaisella nopeudella viikonloppua lukuun ottamatta. Idän metsät eivät kuitenkaan ehdi muuttua lumettomiksi ja lännessä varjopaikkojen kaikki routa ei ehdi sulaa alkavan viikon loppuun mennessä. Lisäksi viikonlopun tilapäinen kylmeneminen voi tuoda hetkeksi uutta ohutta lumipeitettä ainakin idässä. Joissa ollut kevättulva on jo heikentynyt lähes normaaliksi virtaukseksi tämän viikon aikana ja alkavalla viikolla ei tapahdu mitään uutta merkittävää.

Myös kasvillisuuden suhteen itä - länsijakauma on muodostunut; lännessä lepät (Alnus sp.) ja pähkinäpensas (Corylus avellana) kukkivat täydellä voimalla, mutta ne ovat idässä vasta kukinnan alussa. Haapa (Populus tremula) on paikoin kukinnan alussa lännessä, mutta idässä ei. Nurmikot ovat lämpimimmillä paikoilla vihertyneet vähän lännessä, mutta idässä ei jne. Alkavalla viikolla merkittävää kehitystä ei ilman viileyden takia tapahdu edes alkuviikolla ennen varsinaista takatalvimaistiaista.

Sen tämän viikon itä - länsisuuntainen lämpöjakauma on myös saanut aikaan, että kasvukauden terminen määritelmä (Lasken oman teoriani mukaan tämän kevään tilanteessa kasvukaudeksi kaikki vuorokaudet, jolloin on yli +5 asteen keskilämpötilat) on jo toteutunut lännessä 1 - 3 päivänä, mutta idässä ei vielä ollenkaan. Lännessä kasvukauden alkaminen onkin jo fyysisesti näkyvää. Etelärannikko on vähän sisämaata jäljessä tässä asiassa. Helsingin Puistolan säätilastosta voimme tarkistaa toukokuussa tilanteen pääkaupunkiseudun suhteen. Alkavalla viikolla terminen kasvukausi ei etene koko alueella.

Lopuksi: Ainavihantien arkojen lajien paahdesuojauksen tarve on nyt päättynyt lännessä, mutta voi olla tarpeellista idässä vielä alkavan viikon ajan lumisimmilla alueilla. Tulevat yöpakkaset jäädyttävät maata uudestaan vain pari senttiä päältä päin ja se sulaa iltapäivisin pois; ei haittaa ainavihantia lajeja.

No comments: