Monday, April 06, 2009

Tiedote arboretumprojektistani; arkoja lajeja sisältävien taimilaatikoiden tuonti sisätilalämpöön

Tänään tein viimein vuoden ensimmäisen käynnin taimikasvatuspaikalleni ja toin sieltä viime vuonna sisätiloissani kasvaneet talvenarat lajit uudestaan sisälle esikasvatukseen. Ko. taimilaatikoiden siirtoa viivästytti maaliskuun lopun kylmä jakso, jolloin jäinen lumi oli vielä haittana. Sisäkasvatuslämpötila on nyt kotonani ympäri vuorokauden n. +23 astetta ja aurinkoisina päivinä ajoittain n. +25 astetta, joten tehokasta kasvua siitä seuraa.

Valitettavasti näiden kasvien kohtalo on kuitenkin juuri niin lohduton kuin aavistelin päättyneen talven jäljiltä. Pakkasten, liikamärkyyden ja lopputalvena hyvin paksuksi muodostuneen jään yhteisvaikutuksen takia arat lajit näyttävät kuolleen ja mädäntyneen kokonaan. Juuri mikään ei niistä taida kasvaa enää, mutta kokeilen ottaa asiasta kuitenkin selvää toukokuuhun asti ko. tavalla. Jos reilun kuukauden aikana uutta kasvua ei ole ilmennyt, niin sitten taimien kuolema on tosiasia.

Todella harmillisen retuperällä resurssini ovat nyt olleet arboretumprojektissani ja se tuntuu siksi edelleen taakalta eikä innosta. Talvenarkoja lajeja esim. ei voi kasvattaa ilman kasvihuonetta ja talven ajan kylmävarastoa. Nyt se nähtiin. Vaikka pakkanen ei olisikaan este, niin arkojen lajien pienet taimet voivat silti ottaa nokkiinsa Etelä-Suomen talven märkyydestä ja tukahduttavasta jäänmuodostuksesta. Siksi niitä olisi hyvä kasvattaa kasvihuoneen ja kylmävaraston avulla muutama vuosi ennen lopullista istuttamista.

Näitä sisälle tuomiani styrox -laatikoita on 9 kpl. ja niissä on jäljellä viime kevään kylvöistä itämättömiä siemeniä. Ne voivat toki itää vielä, koska monilla siemenillä on tapana hajaannuttaa itämistään jopa parille kolmelle vuodelle. Esim. samettisumakki (Rhus hirta) ja tulppaanipuu (Liriodendron tulipifera) saattavat itää nyt runsaastikin sisätilalämmössä...

Muutoin taimikasvatuspaikallani oli nyt tyypillisesti peltomyyrän syöntituhoja, mutta ei onneksi hirvittävän paljoa. Erään koristeomenapuulajikkeen kaikki taimet olivat tosin syöty. Jotkin muut taimet saattavat lisäksi olla myös kuoleman kielissä talven erittäin jäisten olosuhteiden ja liikamärkyyden takia. Asia selviää kesäkuun alkuun mennessä. Taimikasvatuspaikalla olosuhteet ovat tällä hetkellä yleensä sellaiset, että lumi on sulanut kokonaan, mutta routaa on maassa vielä parisenkymmentä senttiä arvioni mukaan. Maan pinta on sulanut parisen senttiä ja se on erittäin mutaisen märkä lilluvine vesineen.

Onneksi edelleen näyttää siltä, että viikon loppupuolen lämpöaalto on toteutumassa. Hieman epäselvää on kuitenkin se, että päästäänkö vielä päivälämpötiloissa +15 asteen tienoille vai ei sunnuntaihin mennessä. Runsas pilvisyys saattaa estää sen, mutta siinä tapauksessa yöt olisivat kuitenkin huippulämpimiä. Kasvukausi näyttää siis olevan alkamassa tällä viikolla todella aikaisin joka tapauksessa...

No comments: