Friday, May 15, 2009

Kesäksi lämpenevää säätä poudasta ensi viikon epävakaisuuteen



Viljelysääkatsaus sisältää tällä kertaa alkavan kesän merkkejä. Ne ovat nähtävissä jo tuossa yllä olevassa kuvassa, joka on otettu eilen 14.5.2009 Hämeenlinnassa. Kuvassa nähdään äskettäin kasvukauden ensimmäistä kertaa leikattua nurmikkoa, johon lankeavat koivujen (Betula sp.) varjot. Varjojen tummuus kertoo siitä, että koivut ovat jo kasvattaneet lehdet lähes puolikokoon. Siinä koossa tuuli alkaa jo suhisuttamaan niitä.

Itse sää on ollut tällä viikolla epävakaista ja varsin viileää Etelä-Suomessa. Aivan niin viileäksi olosuhteet eivät kuitenkaan muodostuneet kuin miltä edellisessä ennusteessani arvioin. Esim. päivälämpötilat ovat melkein joka päivä lähennelleet +15 astetta ja vain eilinen oli selvästi kolea päivä vain vähän reilun +10 asteen iltapäivälämpötiloineen. Hallat ovat myös pysyneet pahimmilta osiltaan kurissa vaihtelevan pilvisyyden ja tuulten ansiosta. Epävakaisuus liittyi kylmän ilman virtaamiseen luoteesta - pohjoisesta, missä alkuvaiheessa maanantaina saatiin kesäkauden ensimmäiset kunnolliset ukkoset mm. pääkaupunkiseudulla. Nyt sää on poutaantunut viileässä koillistuulessa matalapaineen alkaessa heiketä Suomen kaakkoispuolelta ja korkeapaineen alkaessa ulottaa luoteesta - pohjoisesta kielekettä koko Suomeen.

Nyt viikonlopun aikana tuo korkeapaineen kieleke asettuu Suomen ylle siten, että koillis-itätuulet tyyntyvät lähes tyystin ja ilmamassa lämpenee vähitellen. Sää on myös selkeää ja vain vähäisiä yläpilvilauttoja voi esiintyä. Tässä tilanteessa päivälämpötilat kohoavat +15 asteen yläpuolelle sisämaassa, mutta yöt pysyvät vielä koleina ja etenkin sisämaassa säilyy vielä paikoin hallanvaaraa. Tilanne on myös otollinen merituulelle etelärannikolla, joka onkin siksi ainoa paikka, jossa lähipäivinä tuulee selvemmin. Ilmanpainekenttä on alkuviikolle asti niin harva, että tuulet pysyvät hyvin tyyninä tuota merituulta lukuun ottamatta huomisesta alkaen.

Ensi viikolla tilanne näyttää kehittyvän sitten niin, että pieni matalapaine ulottaa vaikutuksensa Etelä-Suomeen. Se näyttää venyvän lännestä Etelä-Suomen ylle, jolloin aluksi vallitsee lämmin kaakkois - etelävirtaus heikkona ja päivälämpötilat voivat kohota +20 asteen tienoille ma - ti aikana. Samalla hallanvaara poistuu. Tuo matalapaine aiheuttaa sitten keskiviikon tienoilla kuurottaisen sateen riskiä mahdollisten ukkosten kera, vähän tuulisempaa ja sateessa päivälämpötilat jäävät silloin n. +15 asteen tienoille. Samalla yölämpötilat kohovat edelleen pilvisyyden lisääntymisen myötä; minimilämpötiloissa saatetaan saavuttaa vuoden ensimmäiset +10 asteen ylitykset. Tuo matalapaine saattaa jäädä myös loppuviikoksi vaikuttamaan ja se keräisi itäpuolelleen Venäjälle hyvin lämmintä ilmamassaa. Toinen vaihtoehto on se, että se siirtyy idemmäksi antaen tietä viileämmille länsi - luoteistuulille, mutta siitä lisää ensi viikolla...

Kasvukausi on edennyt tällä viikolla sen verran, että rusokirsikka (Prunus sargentii) on ollut jo muutaman päivän täydessä kukassa ja tuomi (Prunus padus) on aloittamassa kukintaansa lämpimillä kasvupaikoilla. Viive tavanomaiseen aikatauluun on hyvin pieni, joten käytännössä normaali eteneminen on tapahtunut. Tuleva lämpeneminen kiihdyttää kasvua ensi viikon mittaan, jolloin tuomi etenee täyteen kukintaan viikon loppuun mennessä ja viimeisenä lehtensä puhkaisevat lajit tulevat hiirenkorvalle aivan viikon lopussa; esim. lehtosaarni (Fraxinus excelsior) ja muutamat harvinaiset ulkomaiset lajit, kuten jumaltenpuu (Ailanthus altissima) ja maakkia (Maackia amurensis). Voikukka (Taraxacum officinale) etenee myös täyden kukinnan aikaan ja omenapuiden (Malus sp.) kukintaa voi myös jo odotella ensi viikon lopussa lämpimillä paikoilla. Sateiden paikallisuus voi etenkin etelärannikolla aiheuttaa taas kuivuusongelmien alkamista paahteisilta paikoilta alkaen ensi viikon epävakaisuudesta huolimatta.

Vesistöt alkavat kuitenkin lämpenemisen myötä lämmetä taas nopeammin ja pienissä järvissä voidaan odotella ensi viikolla jo +15 asteen ylityksiä. Merivesi voi myös lämmetä sisälähdissa yli +10 asteen. Kesän uintikausi alkaa rakentumaan vähän etuajassa. Samaa voi sanoa termisen kesän alkamisesta, kun ensi viikolla kertyy viimein vähintään 5 peräkkäistä vuorokautta yli +10 asteen keskilämpötiloineen koko Etelä-Suomessa. Jo keskikesäisen korkealla oleva aurinko on tähän aikaan myös hyvin tehokas lämmittäjä vähäpilvisillä säillä. Toisaalta se on tehokas haihduttajakin, mikä aiheuttaa kasviviljelijöille ongelmia taajaan ilman kunnollisia sateita (mieluiten vähintään 20 mm kerralla - lyhyessä ajassa).
.
Päivitys 17.5.2009 klo. 20:10: Päätin taas päivittää tätä nykyistä sääennustetta, kun lisätietoja on ilmennyt alkavan viikon olosuhteista. Huomenna on siis vielä kohtalaisen lämmin päivä (sisämaassa n. +20 astetta), mutta se lännestä tuleva pieni matalapaine epävakaistaa säätä jo tiistaina lännestä käsin. Sen jälkeen matalapaine on heikkona Suomen yllä ja se on samalla osa laajaa matalapainetta aiheuttaen iltapäiväkuuroja ja mahdollisesti ukkosta. Loppuviikolla näyttää ko. laajassa matalapaineessa kehittyvän voimakas osakeskus Suomen lounaispuolelle, jonka myötä Etelä-Suomeen saattaa ulottua runsaitakin ja jatkuvia sateita la - su aikana. Ilmamassa on kuitenkin ensi viikon mittaan hitaasti lämpenemässä, mikä näkyy etenkin yölämpötilojen kohoamisena (yli +5 asteen ja mahdollisesti +10 asteen lähelle) sään pilvistyessä sen verran matalapainetoiminnan myötä. Päivälämpötilat asettuvat +15 ja +20 asteen välille. Etelä - länsituulet pysyvät heikkoina lukuun ottamatta tuota viikonlopun mahdollista voimakasta matalapainetta...

No comments: