Friday, May 08, 2009

Normaalilämpöisestä epävakaisuudesta koleaan ja hallaiseen epävakaisuuteenLaitan viljelysääennusteen vähän etuajassa jo tänään, koska suursäätilaan on tullut sen verran muutoksia. Mm. tämän viikonlopun sää on epävakaisempi ja viileämpi kuin miltä aikaisemmin näytti. Jo alkuviikolla lännessä - pohjoisessa laaja matalapaine osakeskuksineen ja säärintamineen oli vastuussa siitä, että ajoittain Etelä-Suomi sai vesisateita lännestä käsin. Tuo kuva on otettu keskiviikkona 6.5.2009 Espoon Tapiolassa. Tuolloin yöllä ja aamulla satoi paikalla niin paljon, että kuvan tapaan muodostui lätäköitä ensimmäistä kertaa sitten lumien sulamisvesien. Tämän viikon sateet eivät ole kuitenkaan olleet vielä niin runsaita, että ne olisivat päättäneet Etelä-Suomen metsäpalovaroituksen.

Huomenna lännessä oleva voimakas ja laaja matalapaine työntää Suomen yli viikon voimakkaimman säärintaman, josta sataa monin paikoin runsaasti vettä. Paikoin voi jopa heikosti ukkostaa (Reilun viikon sisään on jo paikoin ukkostanut heikosti Keski-Suomessa). Ko. sadealue on omiaan päättämään metsäpalovaroituksen ja kasvuun heränneet kasvit saavat erinomaisesti kosteutta. Nyt kannattaa muistaa myös se, että huomisessa sateessa lannoiterakeet / -papanat alkavat liueta ja vaikuttaa kunnolla. Niinpä kevätlannoitteiden levitys olisi ollut hyvä tehdä viimeistään tänään. Toki vielä voi myöhemminkin toukokuussa lannoittaa, mutta lannoiterakeet alkavat liueta kasvien käyttöön vasta kunnollisten sateiden myötä.

Huomisen sateen jälkeen lännessä oleva matalapaine alkaa surkastua ja vetäytyä pohjoiseen päin ja länteen-lounaaseen vahvistuu tilalle korkeapaine. Näin ollen sunnuntaina vallitsee lähes poutainen ja vielä melko lämmin länsituuli. Lämpötilat ovat olleet kuluneella viikolla poutatilanteissa nämä: Päivällä noin +15 ja yöllä vähän alle +5 (Paikoin sisämaahallaa). Sadetilanteissa päivälämpötilat ovat jääneet +10 asteen tienoille, mutta yöllä on ollut vastaavasti vähän yli +5 astetta. Sama jatkuu huomenna ja sunnuntaina Äitienpäivänä; la sateessa n. +10 astetta päivällä ja su jopa vähän yli +15 astetta sisämaassa. Pe ja la sekä la ja su väliset yöt ovat melko leutoja ilman merkittävää hallanvaaraa.

Ensi viikolla säänkuva muuttuu oleellisesti kylmemmäksi. Jo maanantaina korkeapaine lännessä kääntää tuulet viileämmälle luoteen kantille. Tiistain ja keskiviikon aikana korkeapaine lännessä muodostaa "ulokkeen" pohjoiseen ja Suomen itäpuolella voimistuu sillä sijoillaan uusi voimakas matalapaine. Tämän myötä puuskainen ja kylmä pohjoistuuli ottaa tilan itselleen myös Etelä-Suomessa. Ma - ke on siis odotettavissa vaihtelevaa pilvisyyttä ja iltapäiväkuuroja päivälämpötilojen viiletessä jopa vain reilun +10 asteen tienoille poutahetkilläkin ja yölämpötilat laskevat lähelle nollaa etenkin sisämaassa. Samalla halla yleistyy, mutta tuulinen sää pitänee pahimmat hallat tässä tilanteessa poissa. Hallaisinta lienee lännessä, mikä alue on kauimpana matalapaineesta.

Halla voi olla ankaraa paikoin, mutta kasvukauden vaiheeseen nähden oleellista vahinkoa ei ole tulossa kasveille. Hallavaikutusta voi toki tarvittaessa ehkäistä harso- ja pakkaspeitteillä. Peitteet kannattaa levittää kasvien päälle auringon vielä paistaessa, jolloin peitteen alle jää paremmin muhimaan lämpöä. Osan päivästä peitteitä kannattaa kuitenkin pitää avoinna, jotta kasvit tuulettuvat.

Torstaista eteen päin ennustettavuus on heikkoa, mutta lännen korkeapaine näyttäisi vetäytyvän Jäämerelle ja idän matalapaine sijoittuisi kaakkoon uusien matalapaineiden alkaessa ulottua osittain eteläpuolelle. Tällöin tuulet heikkenevät ja kääntyvät koilliseen - itään. Se merkitsisi edelleen vaihtelevapilvistä ja ajoittain kuurosateista tilannetta vähitellen lämpenevässä säässä. Halla alkaisi väistyä ja päivälämpötilat nousisivat uudestaan +15 asteen tienoille ja ylikin... Joka tapauksessa termisen kesän alkaminen voi viivästyä ehkä ensi viikon jälkeisellekin ajalle. Kesäiset helleilmamassatkin ovat Euroopan mittakaavassa lähiaikoina kaukana Suomesta; lähimmillään Balkanilla Mustanmeren länsipuolella.

Tällä viikolla on ollut sen verran viileämpää aikaisempaan arviooni verrattuna (mm. ke ja huominen koleita sadepäiviä), että kasvukausi ei ole jaksanut edetä juurikaan edelle tavaomaisesta tilanteesta. Kasvutapahtumat ovat siten melko normaaleja, kun esim. metsävaahtera (Acer platanoides) on Äitienpäivän aikana täydessä kukassa ja rusokirsikkakin (Prunus sargentii) on jo aloittanut kukinnan. Ensi viikolla kolea sää jarruttaa kasvukauden etenemistä niin paljon, että kovin oleellista uutta ei ehdi tapahtua ko. viikon mittaan ja kasvukausi alkaa jopa olla vähän tavanomaisesta aikataulusta jäljessä. Tämä mahdollistaa rusokirsikalle poikkeuksellisen pitkää kukinta-aikaa; koko ensi viikko vähintään... Sateet saavat nurmikot innostumaan lisää joka tapauksessa ja leikkuutarvetta on ensi viikolla yhä enemmän. Samoin maanviljelyssä juuri kylvetyt viljat saavat hyvän kasvuunlähdön ja sen ansiosta maisemien vihreys lisääntyy selvästi viileydestä huolimatta. Myös voikukkien (Taraxacum officinale) kukinnan valtakausi voimistuu.

Vesistöjen suhteen tähän mennessä ilmennyt kuivuus (jokien vähäisehkö virtaama) päättyy huomenna ja virtaamat kasvavat normaalimmaksi. Viileä sää jarruttaa ensi viikolla vesien lämpenemistä, joten +10 asteen tienoilta ei juurikaan päästä eteen päin. Merivesi tosin jatkaa tasaisen hidasta lämpenemistään ollen jo vähän +5 asteen yläpuolella.

No comments: