Sunday, May 03, 2009

Tavanomaista lämpimämpää ja alkupainotteisesti epävakaista kevätkesäistä viikkoaViljelysääkatsauksen aika on taas käsillä. Kulunut viikko oli puoltaväliä lukuun ottamatta ajankohtaan nähden kesäinen ja poutainen. Näin kasvukausi on saanut hyvän alun kuivuusongelman alkamista lukuun ottamatta. Aivan niin lämmintä ei silti tullut kuin aluksi arvelin, joten kasvutilanteetkaan eivät ole nyt niin paljon tavanomaista edellä kuin arvioin. Koivut (Betula sp.) on kuitenkin saatu hiirenkorvalle jo laajasti Etelä-Suomessa ja metsävaahtera (Acer platanoides) on aloittanut kukintansa monin paikoin. Tuo kuva on otettu 29.4.2009 Espoon Tapiolassa aamuauringon paisteessa. Kuvassa havaitaan jo varsin hyvää uutta nurmikon kasvua ja aamukastetta. Aamukaste esiintyy pisaroina nimenomaan uusien korsien pinnalla, koska vanhoilla kuolleilla korsilla kosteus imeytyy korren sisään helposti. Lähestyvän kesän merkki siis tämäkin.

Viime ennusteessani näytti siltä, että kesäinen sää olisi voimistanut otettaan alkavalla viikolla, mutta nyt näyttää viileämmältä ja lisäksi epävakaiselta. Syynä on se, että Suomen etelä - kaakkoispuolella viihtynyt korkeapaine onkin nyt heikentynyt ja Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta ulottaa siksi helpommin vaikutuksensa lännestä käsin Suomeen länsi-lounaistuulineen ja ajoittaisine rintamasateineen ja iltapäiväkuuroineen (Lähestyvän kesän merkki muuten). Alkuviikolla matalapainetoiminta on lähimpänä ja loppuviikolla laaja matalapaine olisi kauempana lännessä mahdollistaen lämpenevän lounaisvirtauksen ja poutaisemman sään.

Hyvä uutinen epävakaisuudessa on se, että laajan matalapaineen sijainnin ansiosta Etelä-Suomi pysyy koko ensi viikon ajan matalapainetoiminnan lämpimällä sivulla. Luonnolle hyvä uutinen on se, että matalapaineen osakeskukset ja säärintamat ulottuvat ajoittain sateineen etenkin länteen, mutta luonnon kaipaamia kunnollisia sateita ei ilmeisesti taida tulla siitä huolimatta ihan koko alueelle. Paikoin kuurot voivat olla rankkojakin, jos kehittyy heikkoja ukkosia joidenkin säärintamien yhteyteen tai sopivaan ilmamassaan. Sateet ovat siis jo vuodenajalle tyypillisesti kuurottaisia ja merialueet pitävät rannikoita sisämaata vähäsateisempina. Ja viikon loppuosa on siis todennäköisesti poutaisempi kuin alkupuoli.

Lämpötilat pysyvät vähän tavanomaista lämpimämpinä em. syystä, jolloin päivisin ollaan +15 asteen tienoilla (pilvisillä hetkillä alle ja aurinkoisilla yli) ja öisin +5 asteen vaiheilla (pilvisillä hetkillä yli ja selkeillä alle). Ilmamassan lämpimyys, ajoittain runsas pilvisyys ja länsi-lounaistuulet pitävät halloja kurissa; lähinnä vain sisämaassa aroilla paikoilla voi olla hallaa joinakin öinä, jos pilvisyys on vähäistä ja tuuli heikkoa. Loppuviikosta on siis havaittavissa vähäistä lämpenemistä, jolloin +20 asteen päivälämpötiloja voidaan taas mitata sisämaassa. Kesän alkaminen termisen määritelmän mukaan on näin ollen roikkunut ilmassa jo tästä viikosta alkaen, mutta tuskin missään vielä ensi viikollakaan ilmenee 5 peräkkäistä yli +10 asteen vuorokausikeskilämpötilaa...

Kasvukausi etenee noin viikon etuajassa alkavalla viikolla ollen viikon loppuun mennessä enemmän edellä normaalista kuin alussa. Sen myötä mm. tuo metsävaahteran kukinta etenee huippuunsa ja rusokirsikka (Prunus sargentii) aloittaa kunnolla kukintansa. Lämpimillä paikoilla aletaan näkemään myös voikukkien (Taraxacum officinale) kukintaa ja nurmikoita aletaan leikkaamaan paikoitellen. Viikon sateet parantavat kasvuolosuhteita monin paikoin, mutta etenkin etelärannikolle saattaa yhä jäädä etenemään jonkin verran kuivuusongelmaa. Maanviljelyssä sateet ovat myös kaivattuja, koska parin viime viikon ajan isännät ovat jo ahkerasti tehneet kevätkylvöjä pelloilleen. Vesistöt jatkavat lämpenemistään hitaasti ja +10 asteen ylittäviä lämpötiloja alkaa olla enenevässä määrin pienistä järvistä alkaen. Jokien virtaamat ovat sateettomuuden takia tavanomaista selvästi pienempiä, mutta tulossa olevat sateet voivat korjata paikoin asiaa.

No comments: