Sunday, May 03, 2009

Viikon 18 tunnelmakuvat vuonna 2009Kuvassa on torstaina 30.4.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattua mantsurianonnenpensaan (Forsythia mandschurica) täyttä kukintaa. Laji on onnenpensaista ensimmäisenä kukassa ja kaikilla muilla ko. suvun lajeilla samanlaista kukintaa saa jatkettua jopa lähes kuukaudella.
Kuvassa on täydessä kukassa sekoitus idänsinililjaa (Scilla siberica) ja isokevättähteä (Chionodoxa luciliae) kuvattuna Espoon Tapiolassa torstaina 30.4.2009. Sipulikasvien sesonki on huipentunut näin jo keskivarhaisten kukkijoiden aikaan. Tuo kukkamatto osoittaa, kuinka kahta samaan aikaan kukkivaa lajia sekoittamalla saadaan aikaan elävä väripinta.
Viikon puolivälin viileä vaihe alkoi kylmän rintaman ylityksellä keskiviikkona 29.4.2009 ja siitä satoi Espoon Tapiolaankin vain hyvin vähän vettä; kuvassa ko. alueen asfaltille tuli vain nimellinen pisarakuviointi. Siinä olikin koko viikon sateet.
Kasvukauden eteneminen vähän etuajassa näkyi mm. valkovuokkojen (Anemone nemorosa) kukinnan huipentumisena jo tällä viikolla. Kuvassa niitä on mattona kuvattuna keskiviikkona 29.4.2009 Espoon Tapiolassa. Hetken juuri pilvistynyt sää ei ollut vielä ehtinyt sulkea kukkia kokonaan suppuun.
Viikon kesäiset olosuhteet ovat näkyneet myös järvien äärellä. Tässä on kuvattu näkymä lauantaina 2.5.2009 Hämeenlinnan Vanajavedelle, missä ravintolalaivat Tyyne ja Teemu ovat aloittaneet kesäkautensa ja ko. hetkelläkin lämpimän sään innoittamana laivojen terassit pursuivat väkeä. Muutenkin veneilykausi on lähtenyt käyntiin niin merellä kuin järvillä tavanomaista varhaisemmin.

No comments: