Sunday, May 31, 2009

Viikon 22 tunnelmakuvat vuonna 2009Tulppaanilajike (Tulipa "Orange Emperor") kukintansa loppuvaiheessa Hämeenlinnassa lauantaina 30.5.2009. Tämäkin erinomaisen näyttävä lajike varistaa pian terälehtensä. Tulppaanien kukinnan loppuvaiheen tunnistaa siitä, kun nuo terälehdet eivät ole enää tiiviisti supussa, vaan melko aukeina paljastaen hetiön ja emiön sisältään.
Tulppaanilajike (Tulipa "Red Emperor") kukintansa loppuvaiheessa Hämeenlinnassa lauantaina 30.5.2009. Tulppaanien kukinta on ohi viimeistään ensi viikolla ja näin sipulikasvien varsinainen kevätsesonkiaika on päättymässä. Myöhemmin kesällä kukkii kuitenkin vielä paljon sipulikasvilajeja ja -lajikkeita; kuten monet liljat (Lilium sp.).
Täyttä kuningasatsalean (Rhododendron schlippenbachii) kukintaa Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna tiistaina 26.5.2009. Tämä keskisuuri pensas on juuri varsinaisen alppiruusu- ja atsaleasesongin alkukukkijoita, mutta hieman talvenarka. Silti erittäin suositeltava näyttäväksi kukkapensaaksi, jolla myöhäinen punaruskean oranssi ruskakin on etu.
Täyttä lamoalppiruusun (Rhododendron "Elviira") kukintaa Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna tiistaina 26.5.2009. Tämä matala ainavihanta pensas on myös hieno kukkija juuri varsinaisen alppiruusu- ja atsaleasesongin alussa ja kestäväkin kotimainen lajike.
Täyttä kerrian (Kerria japonica) kukintaa Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna torstaina 28.5.2009. Tämä keskikokoinen pensas on erinomainen uusi tuttavuus kukkapensaiden joukossa: Keltaista ja valkoiseksi haalenevaa kirjavaa kukintaa riittää monta viikkoa touko - kesäkuussa ja lajilla on talvella koristeelliset kirkkaan vihreät oksat. Myöhäinen keltainen ruska on myös etu.
Täyttä reunushappomarjan (Berberis buxifolia) kukintaa Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna tiistaina 26.5.2009. Laji on ainavihanta ja tuo keltainen kukinta muodostaakin erinomaisen kontrastin piikikkäille tummanvihreille lehdille. Hieman talven- ja paahdearka (kevätaurinko) matala pensas, mutta sopii suositeltavaksi laajempaakin viljelyyn jo ainavihantuudensakin takia.
Hetkellisesti ukkoskuuron takia tulvinutta vesikanavaa kuvattuna Espoon Tapiolassa keskiviikkona 27.5.2009. Tuona päivänä lounaasta tullut matalapaine aiheutti kylmän rintaman ukkoskuuroja pääkaupunkiseudulla ja seuraavana päivänä Oulunläänissä ja Lapissa tuulituhoja.
Veneistä täyttynyttä laivalaituria Vanajavedellä kuvattuna Hämeenlinnassa lauantaina 30.5.2009. Kuvassa nähdään kasvukauden tilanne hyvin; taustalla oleva lehtipuusto on jo lähes täydessä lehdessä. Lisäksi lumpeet (Nymphaea sp.) ovat muodostaneet runsaasti lehtiään. Kuvan tilanteessakin ollut tyynehkö hellesää on suosinut nyt mm. veneilyä ja uimakauden aloittamista.

No comments: