Sunday, May 31, 2009

Ääripäitä aurinkoisesta ennätyshelteestä runsassateiseen ja tuuliseen koleuteen



Tänään on huipentumassa se viimeksikin viljelysääennusteessani ennakoitu kesän ensimmäinen hellejakso. Se tulee tapahtumaan ehkä jopa ennätyksellisellä tavalla, mikä voidaan sitten todentaa päivän päätteeksi. Ennätys olisi kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätys. Edellinen mitattiin sekä 30.5. että 31.5. vuonna 1995 Lapinjärvellä ja lukemaksi saatiin silloin tasan +31 astetta (Tässä on Ilmatieteenlaitoksen kuukausittaiset lämpötilojen ennätystaulukot). Nyt tuon ennätyksen ylittämiselle voi olla selvä mahdollisuus! Helteen on nyt siis aiheuttanut Suomen länsipuolelle ja päälle vahvistunut korkeapaine, jonka ympäri lännen kautta on virrannut tätä helteistä ilmamassaa. Ilmamassan kuivuus ja täysin pilvetön sää ovat aiheuttaneet suuren lämpötilojen vuorokausivaihtelun (Viime yönä alimmillaan "vain" vähän reilu +10 astetta) ja se edesauttaa nyt myös korkeita päivälämpötiloja. Tilanne on nyt erinomainen myös selvälle merituuli-ilmiölle.

Tuo kuva on otettu Espoon Tapiolassa torstaina 28.5.2009 ja siinä nähdään tyypillistä Tapiolalaista nurmikkoa voikukkineen (Taraxacum officinale). Kuten kuvasta nähdään, niin tällainen voikukkaketo nurmikolla voi olla hyvinkin kaunis ja sellaista täysin tarpeettomasti hyljeksitään. Tuo kukinta on itse asiassa jo "toista polvea", koska edellinen menetettiin viime maanantaina ruohonleikkurin kynsiin. Tällä tavalla itse asiassa voikukan kukinta pitkittyy usein leikattavilla nurmikoilla. Harvoin leikattavilla niityillä ko. lajin kukinta-aika on lyhyempi.

Nämä helteet ovat päättymässä Etelä-Suomessa huomisen jälkeen. Muutoksen aiheuttaa aluksi se, että Jäämerellä itään liikkuva matalapaine edesauttaa tuon korkeapaineen kaakkoon - itään vetäytymistä ja samalla länteen jää oma vahva korkeapaineensa. Sen myötä pohjoisesta alkaa virrata viileämpää ilmamassaa ja maanantaina sen etureunassa etenevä kylmä rintama ylittää myös Etelä-Suomen. Ennen rintaman ylitystä hellelukemia mitataan vielä ja edellinen (ensi) yö on lähiöistä lämpimin. Rintaman ylitys on lähes - kokonaan kuiva ja se näkyykin vain lähinnä ylä- ja keskipilviraitoina ja -lauttoina.

Tiistaina käy sitten niin, että Suomen etelä - kaakkoispuolella muodostuu uusi matalapaine, joka voimistuu nopeasti niin, että keskiviikkona ja torstaina on tulossa hyvin tuulista, koleaa ja runsassateistakin säätä Etelä-Suomeen. Matalapaineen keskus näyttää näet olevan tuolloin aivan Suomen etelä - kaakkoisrajalla ja sen myötä idän ja pohjoisen välinen kova tuuli mahdollistaa kylmän ilman imeytymisen runsassateisen sadealueen sekaan. Näin ollen poutaisen tiistain vielä lähes +20 asteen päivälämpötilalukemista saatetaan torstaihin mennessä jäädä keskiviikosta jatkuneessa sadesäässä jopa n. +10 asteeseen tai peräti vähän alle. Ääripäästä toiseen olemme siis matkalla. Yölämpötilat eivät kuitenkaan laske merkittävästi, koska kova tuuli ja runsas pilvisyys ehkäisevät kylmenemistä. Näin ollen ke - to aikana lämpötilan vuorokausivaihtelu on hyvin minimaalista ja hallanvaaraa ei ole ilmamassan kylmyydestä huolimatta.

Torstain jälkeen näyttäisi tapahtuvan niin, että tuo matalapaine jää Etelä-Suomen ylle / lähelle pyörimään vähitellen heikkenevänä, mutta mahdollisine uusine osakeskuksineen koko loppuviikon ajaksi. Tällöin tuulen suunta ja voimakkuus riippuvat hyvin paljon matalapaineen keskuksen / keskusten tarkasta sijainnista ja siksi tässä vaiheessa on mahdotonta tarkasti ennustaa tuuleeko esim. idästä vai lounaasta ja millä voimakkuudella (Matalapaineen keskuksen alueella on heikkotuulista). Joka tapauksessa tällainen heikkenevä ja osaltaan vaihteleva matalapaine merkitsee sitä, että ilmamassa on laajalla alueella melko tasaisen viileää, mutta hitaasti uudestaan lämpenevää, ellei ilmavirtaus käy jatkuvasti idän ja pohjoisen väliltä. Sateet ovat siinä muuttumassa yhtenäisistä vähitellen kuuroluonteisiksi ja hitaan lämpenemisenkin myötä polaari-ilmamassan ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa viikon lopussa.

Alkavan viikon lopussa säilyy siis epävakaisuus, suunnaltaan ja voimakkuudeltaan vaihtelevat tuulet ja päivälämpötilat nousevat vähitellen kohti normaaleja alkukesälukemia ollen la - su ainakin yli +15 astetta poutahetkillä. Matalapaineen aiheuttaman runsaan pilvisyyden ja tuultenkin turvin yölämpötilat eivät edelleenkään laske merkittävästi ja siksi +5 asteen alitukset eivät toteutune ja näin hallanvaaraa ei pitäisi edelleenkään tulla edes aroille paikoille. Asiaa täytyy kuitenkin tarkkailla ensi viikolla.

Kasvillisuuden suhteen hellejakso on nyt kiihdyttämässä kasvutilanteita etuaikaan tavanomaiseen aikatauluun verrattuna ja sen myötä esim. pihasyreeni (Syringa vulgaris) on jo nyt monin paikoin täydessä kukassa. Muista referenssikasveista mainittakoon mm. omenapuiden (Malus sp.), balkaninhevoskastanjan (Aesculus hippocastanum) ja kotipihlajan (Sorbus aucuparia) täydet kukinnat. Tuo ensi viikon koleus kuitenkin jarruttaa taas kehitystä sen verran, että viikon loppuun mennessä kasvukauden vaihe ei poikkea enää merkittävästi normaalista aikataulusta. Niinpä noiden ym. lajien kukinta pitkittyy ja vain omenat ovat paikoin päättämässä kukintaansa viikon loppuun mennessä. Voikukkien siemenvaihe puolestaan vahvistuu edelleen ja korvaa kukintavaihetta. Runsaat sateet tulevat joka tapauksessa taas hyvään tarpeeseen, kun paahdepaikoilla on jo kuivuusongelmien alkua. Sateet saattavat olla ke - to aikana jopa niin runsaita, että tulvimista voi olla tiedossa... Loppuviikollakin nuo mahdolliset runsaat kuurosateet voivat paikoin aiheuttaa esim. taajamatulvia. Tarkkailtavaa riittää siis tämänkin asian suhteen.

Vesistöjen suhteen voidaan vielä lopuksi sanoa, että tämä helle on nyt lämmittämässä pieniä järvivesiä jopa +20 asteen tienoille paikoitellen ja merellä sisälahdissakin voidaan mitata +15 asteen ylittäviä lukemia. Ensi viikon kolea vaihe tulee sitten tasoittamaan tilannetta siten, että etenkin järvet viilenevät ja kaikkialla veden lämpötilat ovat lopulta +15 asteen tienoilla.

Päivitys klo. 22:15: Tässä Hesarin uutisessa ilmenee nyt sitten se, että toukokuun kaikkien aikojen helle-ennätystä ei mitattu tänään. Monin paikoin päästiin kuitenkin +28 asteen korville. Etelärannikolla oli tyypillisesti sisämaata viileämpää tuon merituulen takia; jopa lähes viisi astetta oli lämpötilaero esim. Helsingin Kaisaniemen ja Hämeenlinnan välillä.

No comments: