Sunday, June 07, 2009

Poikkeuksellisen koleuden ja hallan jälkeen viileähköä ja epävakaista kesäsäätäTämän viikon osalta viljelysäät etenivät poikkeuksellisissa merkeissä. Tilanne oli toisinto (Tosin hieman lievempänä versiona) vuoden 1982 kesäkuun alusta. Nytkin alun hellesää vaihtui poikkeukselliseen koleuteen, missä tällä kertaa jopa kolme päivää peräkkäin (To - la) vuorokausien maksimilämpötilat jäivät Etelä-Suomenkin alueella alle +10 asteeseen. Lisäksi räntäkuuroja saatiin niinkin etelässä kuin Pohjois-Karjalassa. Tuolloin vuonna 1982 lumikuuroja saatiin kuitenkin jopa Helsingissä saakka kylmän purkauksen yhteydessä ja se on ainoa kerta elämässäni, kun olen kokenut lumisadetta kesäkuussa Etelä-Suomessa (Kokemuspaikka oli Mäntsälä). Kasviviljelyn kannalta tärkein tapahtuma oli viime yön paikoin hyvinkin ankara halla myös Etelä-Suomessa. Se on aiheuttanut aran kasvillisuuden lisäksi paikoin vakavaakin tuhoa myös lintujen pesinnälle. Tuo kuva on otettu torstaina 4.6.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä on ko. kolean sadepäivän kastelemaa kevyenliikenteen väylän asfalttia ja sen pinnalle varsisseita hopeasalavan (Salix alba "Sibirica") hedenorkkoja. Niiden variseminen tapahtui näin suunnilleen normaaliin aikaan ti - to aikana.

Ensi yö on vielä kylmä ja hallaa voi edelleen paikoin esiintyä ainakin sisämaassa, mutta ei enää yhtä ankarana kuin edellisenä yönä. Kylmän sään tuonut matalapaine on jo heikentyneenä idässä ja maanantaina on vuorossa heikko korkeapaineen selänne lännestä tulleena ja sen myötä pilvipoutasäässä päivälämpötila kohoaa selvästi yli +15 asteen. Lounaasta tulee kuitenkin uusi pieni ja heikkotuulinen matalapaine Etelä-Suomen päälle ti - ke ajaksi ja sen myötä kuurottaisia ja jatkuviakin sateita saadaan yleisesti. Ilmamassa jää edelleen melko viileäksi, koska matalapaineen etelä - kaakkoispuolella olevat lämpimät ilmamassat eivät pääse Suomeen. Näin ollen sateessa päivälämpötilat saattavat jäädä vähän alle +15 asteen. Yöt ovat kuitenkin runsaan pilvisyyden takia yli +5 asteisia ja hallaa ei täten ole enää.

Torstaina matalapaine näyttää siirtyvän itä - koillispainotteiseksi ja lounaasta lähestyvää edellistä paljon voimakkaammaksi kehittyvää matalapainetta ennen tulisi lyhyt poutahetki to - pe. Perjantaina ennen uutta matalapainetta kaakosta - etelästä saattaa ehtiä kiertymään niin lämmintä ilmamassaa, että +20 astetta voisi ylittyä pe iltapäivällä. La ja su aikana ko. matalapaine asettuisi kuitenkin melko voimakkaana Etelä-Suomen päälle ja näin tuulisen viileähkö kuurottaisen ja jatkuvammankin sateen sää vallitsisi selvästi alle +20 asteen päivälämpötiloissa, mutta melko leudoin öin; n. +10 astetta. Pe - su voi esiintyä myös ukkostakin ja näin ollen paikoin rankkojakin sateita. Tätä viikon lopun tilannetta täytyy kuitenkin tarkentaa myöhemmin.

Tuo päättyneen viikon kylmyys jarrutti kasvillisuuden kehitystä ja alkavalla viikolla kehitys ei edelleenkään ole kovin nopeaa. Niinpä tavanomaisesta aikataulusta aletaan jopa hieman jäämään kasvukauden tilannetta tarkastellessa. Sen myötä esim. pihasyreenin (Syringa vulgaris) kukinta alkaa heikkenemään vain hitaasti ja tyypilliset Juhannuksen tienoon kukkijat voimistavat vastaavasti kukintaansa hitaasti; kuten lupiini (Lupinus polyphyllos). Runsaat sateet ovat onneksi pitäneet kasvillisuuden tyytyväisenä ja sama meno jatkuu alkavalla viikollakin. Kylmyys on viilentänyt vesistöjen pintavesilämpötiloja; laajalti ollaan jopa vähän alle +15 asteessa ja ensi viikolla päästään korkeitaan vähän sen yläpuolelle järvissä.

No comments: