Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa maanantaina 8.6.2009 kuvattua etelänkultasadetta (Laburnum anagyroides). Tämä kultasadelaji kukkii vähän aikaisemmin kuin tunnetumpi kaljukultasade (L. alpinum). Kukinnot ovat tällä vähän lyhyemmät kuin sillä, mutta itse kukat ovat suuria. Pidetty arimpana kultasadelajikkeena, mutta Etelä-Suomen lämpimillä paikoilla tekee näyttävästi kukkivan pikkupuun.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa maanantaina 8.6.2009 kuvattua kiinansyreenilajiketta (Syringa X chinensis "Bicolor"). Nämä kaksi lajiketta ovat esimerkkejä vähemmän tunnetusta heti pihasyreenin (S. vulgaris) perään kukkivasta syreenilajista. Kukinnot ovat tällä lajilla isommat ja runsaammat kuin esim. samaan aikaan kukkivalla unkarinsyreenillä (S. josikaea) ja muilla sen kanssa kukkivilla syreenilajeilla.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa maanantaina 8.6.2009 kuvattua kiinansyreenilajiketta (Syringa X chinensis "Saugeana"). Tämä lajike poikkeaa normaalimuodosta sen verran, että kukat ovat vähän punaisempia. Kiinansyreeni on oivallinen vaihtoehto muille syreeneille ja muutenkin erinomainen alkukesän kukkapensas!
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa maanantaina 8.6.2009 kuvattua marjatanalppiruusulajiketta (Rhododendron "Haaga"). Kestävä kotimainen lajike monien muiden marjatanalppiruusulajikkeiden joukossa, joita voi suositella sen iänikuisen ja tylsyyteen asti liikaakin istutetun puistoalppiruusun (R. X catawbiense) sijaan.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa maanantaina 8.6.2009 kuvattua atsaleakukintaa; kelta-atsalea (Rhododendron luteum) ja japaninatsalea (Rhododendron japonicum). Nämä tunnetut atsalealajit ovat aina joka vuosi kukkiessaan yhtä huikeita näkyjä ja ko. kukkien tuoksu on voimakkaan omintakeinen. Näillä saa helposti aikaiseksi näyttävää alkukesätunnelmaa.
Hämeenlinnassa Vanajaveden rannalla lauantaina 13.6.2006 kuvattua ukkosmyrskyn lähestymistä; Auringon laskettua iltaruskon viimeisenä näytöksenä tuolla kaakkoistaivaalla värittyi kirkkaasti sieltä lähestyvän ukkossolun yläosa. Hahtuvapilvikannen repeiltyä näky oli huikea ja tuolla Tyyne-ravintolalaivalla ollut väenpaljous sai elämystä kerrakseen. N. tunnin kuluttua oli vuorossa yösalamanäytös.
Hämeenlinnassa Vanajaveden rannalla lauantaina 13.6.2006 kuvattua ukkosmyrskyn lähestymistä; Juuri ennen auringon laskua ukkosen tuoneen kylmän rintaman pilvisysteemi oli tuonut hahtuvapilvilauttaa (Altostratus) lähes koko taivaalle ja tuolla etelätaivaalla näkyivät ukkospilviosan (Cumulonimbus) vaalea yläosan pullistuma ja sen edellä nuo alempana näkyvät konvektiiviset kumpukerrospilvikokkareet (Stratocumulus). Pääkaupunkiseudulla oli tässä vaiheessa jo satanut kaatamalla.
Hämeenlinnassa Vanajaveden rannalla lauantaina 13.6.2006 kuvattua ukkosmyrskyn lähestymistä; Tässä vaiheessa alkuillasta ko. ukkosen tuonut rintamasysteemi myllersi vielä Viron puolella, mutta tuolla etelätaivaanrannassa näkyi jo sen etummainen untuvapilvimuuri (Cirrus). Etualalla on kukinnan alussa töyhtöangervo (Aruncus dioica). Tyypillinen Juhannusajan kukkija.
No comments:
Post a Comment