Saturday, June 13, 2009

Kesän 2009 ukkosseuranta - Osa 1

Teen tämän kesän ensimmäisen ukkosseurantamerkinnän tähän. Tässä on ensin meteorologian asiantuntijoilta arviot tulevista tapahtumista: Helsingin sää kuvina -blogista juttu ja Myrskyvaroitus.com -sivustolta juttu ja ennuste. Kuten havaitaan, niin tänä iltana ja ensi yönä etenkin Etelä-Suomen itäosissa voi olla tiedossa hyvinkin näyttävää salamatoimintaa ja tulvia aiheuttavia rankkoja ukkossateita. Kyseessä ovat ns. alustasta riippumattomat kohokonvektioukkoset.

Seuraan tätä mahdollista luonnonnäytelmää tällä kertaa Hämeenlinnassa ja noiden ennusteiden perusteella todennäköisyys saada kovaa ukkosta tänne olisi jopa suurempi kuin pääkaupunkiseudulle. Tällä hetkellä klo. 16:15 sää on täällä puolipilvinen, missä taivaan kattavat ohuet ja rakoilevat kumpukerrospilvet (Stratocumulus) ja ylempänä hajanaiset untuvapilvet (Cirrus). Ilma on lisääntyvän udun samentama. Kaakkois-itätuuli käy kohtalaisena ja lämpötila on +21 astetta. Helsingissä on Ilmatieteenlaitoksen mukaan jo +23 astetta. Tässä on vielä Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja kelikameralinkki. Tarkemmin sadekaiut näkee tästä Testbed-animaatiosta. Kuten nähdään, niin Baltiassa on jo ukkostoiminta alkanut ja kohta sitä voi odotella etelärannikolle.

Päivitys klo. 17:25: Nyt Hämeenlinnassa alempi kumpukerrospilvikansi on käytännössä kadonnut ja jäljellä on vain hajanaista untuva- ja palleropilvilauttaa (Cirrocumulus). Kaukana etelä - lounaistaivaanrannassa näkyy yhtenäinen untuvapilvimuuri, joka merkkaa Virossa ja idempänä Venäjällä jo voimakkaasti ukkostavan sadealueen etureunaa. Kaakkoistuuli on kohtalaista ja lämpötila on kohonnut +22 asteeseen. Pääkaupunkiseudulla on jo lähes +25 astetta ja kaakkoisessa Suomessa tämä helleraja on jo ylitetty. Hellepäivä siis sittenkin tuli täpärästi. Hyvin lupaavalta näyttää komeaa ukkosnäytelmää ajatellen!

Päivitys klo. 19:20: Nyt tuo kylmään rintamaan liittyvä ukkossadealue on saapumassa Suomenlahden ylle ja etelärannikko saa aivan tunnin - kahden sisään ukkosta ja rankkaa sadetta. Täällä Hämeenlinnassa rintaman etureunassa oleva untuva-verhopilvimuuri näkyy jo lähempänä etelätaivaalla. Muutoin taivas on vielä selkeä - lähes selkeä ja lämpötila on +22 astetta. Helsingissä on edelleen ollut lähes +25 astetta. Itä - kaakkoistuuli on kohtalaista ja ilmassa on utua.

Päivitys klo. 20:15: Tällä hetkellä kuurottainen ukkossade on saavuttamassa mm. pääkaupunkiseutua. Näyttää siltä, että sadealue on laaja ja rankkoja sateita voidaan saada usean tunninkin ajan... Testbedin mukaan etureunassa on erityisen rankkoja kuuroja. Täällä Hämeenlinnassa rintaman untuva-verhopilvimuuri on kohonnut etelätaivaalla jo lähes 45 asteen korkeudelle ja alempana sekaan on ilmestynyt hahtuvapilvilauttoja (Altostratus), joissa nähdään voimakasta konvektiota enteillen vallinharjamaisia kukkakaalirykelmiä. Muutoin on vielä aurinkoista. Lämpötila on +23 astetta ja Helsingissä edelleen juuri ennen ukkossadetta on lähes +25 astetta. Ilmatieteenlaitos on antanut nyt varoituksen rankasta tulvia aiheuttavasta sateesta!

Päivitys klo. 21:20: Pääkaupunkiseudulla on nyt ukkostanut jo jonkin aikaa ja saatu hyvinkin rankkaa kuurottaista sadetta. Sukulaiselle soitetun puhelun mukaan rakeitakin on siellä tullut. Pahus soikoon! Ollappa nyt siellä, jos tänne Hämeenlinnaan ei tulekaan vastaavaa toimintaa... Joka tapauksessa täällä tuo pilvimuurin etureuna on jo noussut taivaalla päälaen yli ja etelätaivaalla alkaa hahmottua itse ukkosrintamaosan kukkakaalimuodostusta ja laskoksellista pilviraitaa hämärästi. Ukkospilven tumma alaosa ei vielä näy. Laskeva aurinko tulee valaisemaan lähestyvän ukkostilanteen todella upeasti iltaruskoiseksi. Siinäpä yhdenlaista lohduketta, jos itse ukkonen jää täällä heikoksi. Kelikameroista näkee nyt hyvin pääkaupunkiseudun rankat sateet.

Päivitys klo. 21:30: Pääkaupunkiseudulla on nyt vähän taukoa rankasta sateesta, mutta uusi rankan sateen vyöhyke on saapumassa kaakosta. Testbed näyttää tämän hyvin. Samalla siitäkin ja Ilmatieteenlaitoksen Helsingin lämpötilakäyrästä havaitaan se, kuinka lämpötila lähti nopeaan laskuun selvästi alle +20 asteen sateen alettua. Täällä Hämeenlinnassa on edelleen +21 astetta lämmintä ja itä - kaakkoistuuli on heikkoa - kohtalaista.

Päivitys klo. 22:20: Nyt ukkosrintaman pilvivyöhykkeen etureuna on Hämeenlinnassa oivallisesti hyvää iltaruskoa antamassa; Pohjoistaivaalla on pilvivallin untuva - verhopilviosa värjäytymässä erittäin kirkkaaksi ja etelätaivaalla on laskoksellisia hahtuvapilvivalleja kukkakaalimaisine ja oransseine kumpukerrospilvikokkareineen. Ukkospilvet (Cumulonimbus) peittyvät tämän hahtuvapilvisysteemin taakse. Itse ukkoset näyttävät jo osaksi heikkenevän tutkakuvien perusteella ja jyrinää ei vielä kuulu täällä Hämeenlinnassa, mutta odotellaan... Lämpötila on laskenut Helsingissä ukkossateiden myötä jo reiluun +15 asteeseen, mutta täällä on yhä +21 astetta ja tuntuu hiostavalta. Tuuli on käynyt idästä - koillisesta kohtalaisesti.

Päivitys klo. 23:15: Iltarusko on nyt ohi Hämeenlinnassa ja se huipentui kaakosta lähestyvän ukkoskuurosolun yläosan huikeaan värinäytelmään. Hahtuvapilvisysteemi onneksi repesi sen verran kaakon suunnalla. Nyt etelätaivas alkaa tummua ja odottelen salamoiden ilmestymistä... Lämpötila on +20 astetta ja on hiostavaa. Itätuuli on ajoittain puuskaista. Pääkaupunkiseudulta ukkossateet ovat nyt ohi, mutta rintamasysteemi on edelleen melko voimissaan Etelä-Suomessa.

Päivitys klo. 23:35: Nyt etelätaivaalla on reilun 15 min ajan näkynyt yksittäisiä salamoita illan sopivasti hämärryttyä, mutta jyrinä on ollut vielä kaukaista. Pilvimassasta ei enää erotu kunnolla yksityiskohtia. Kaakosta tullut sadesolu on myös päällä satamassa kohtalaisesti, mutta siinä ei ole enää ukkosta. Kaakosta on kuitenkin vielä tulossa voimakasta sadesolukkoa... Lämpötila on laskenut +19 asteeseen. Itä-kaakkoistuuli on kohtalaista.

Päivitys klo. 23:50: Nyt kaakkoistaivaalla on eniten salamointia, mutta ei kuitenkaan kovin tiheää. Sade on myös hieman voimistunut ja kaakosta odotan vielä rankkaa sadetta aivan kohta...

Päivitys 14.6.2009 klo. 00:05: Nyt salamointi on tihentynyt kaakkoistaivaalla ja jyrinäkin kuuluu selvästi. Pilvimassasta erottuu keskikesän keskiyön hämärässä tyypillisiä ukkospilven etuosan raskaan vallimaisia rakenteita etelätaivaalla liikkeessä luoteeseen. Salamointi on upeaa hämärässä ja sittenkin Hämeenlinna saa kivan näytöksen. Nyt joudun sulkemaan koneen ukkosen takia, mutta palaan vielä ukkosen jälkeen päivittämään... Lämpötila on +18 astetta ja tuuli on tyyntynyt lähes tyystin. On kostean utuista.

Päivitys 14.6.2009 klo. 1:15: Nyt ukkossolu on mennyt ohi ja länsitaivaallakaan ei enää näy salamointia; kylmän rintaman ylitys etelästä-kaakosta on tapahtunut. Vaikka tuo Hämeenlinnan kaakosta luoteeseen ylittänyt ukkossolu olikin "vain" kohtalainen, niin keskiyön hämärää vasten salamointi oli upeaa ja ihailtavia olivat myös hämärän ja kaupunkivalaistuksen yhteisvisualisoimat ukkospilven rakenteelliset osat ja kaatosadesumu. Nyt ukkossolun jälkipuolella taivaan täyttää vallimaisen kokkareinen kumpukerrospilvikansi, joka liikkuu luoteeseen. Seassa voi vielä kehittyä pieniä kuurosoluja. Heikko tuuli käy kaakosta ja ilma on myös kirkastunut; utu on hävinnyt. Ukkosen aikana kuurottainen sade oli ajoittain varsin rankkaa reilun 45 min ajan, mutta ei aivan niin rankkaa kuin pääkaupunkiseudulla. Tuuli oli ukkosen ajan heikkoa. Lämpötila on nyt asettunut +17 asteeseen ollen suunnilleen sama kuin Helsingissäkin illalla ja keskiyöllä ukkosen jälkeen. Tässä on vielä lopuksi uutislinkki ukkosen aiheuttamista tuhoista; Hesarin juttu.

No comments: