Friday, June 12, 2009

Vaihtelevan lämpöistä normikesää epävakaisesta ja ukkostavasta viikonlopusta ensi viikon poutajaksoonKesä on taas palannut tällä viikolla Etelä-Suomeen ja viljelysääennustekin on myös sen mukainen. Ilmamassa on lämmennyt vähitellen tiistain - torstain matalapainevaiheen myötä. Lounaasta saapunut heikko matalapaine parin osakeskuksensa myötä alkoi kierrättää itäpuolitseen ja keskiviikkona myös lounaasta lämpimämpää ilmamassaa. Samalla sateita lähestyi säärintamien yhteydessä, mutta ne jäivät vain paikallisiksi kuuroiksi ja laajalti ei satanut juuri ollenkaan. Suuri osa sateista meni myös kaakkoispuolitse ohi Virosta Venäjälle. Nyt Tanskan ja Etelä-Ruotsin tienoille jäänyt matalapaineen rankkasateinen osakeskus jää sinne ja etelä-kaakkoispuolella on voimistumassa uusi osakeskus. Tässä tilanteessa Länsi-Venäjälle on virrannut etelästä kosteaa helleilmamassaa ja Etelä-Suomessa itätuulessa lämpötila on päässyt tänään vähän +20 asteen yläpuolelle ensimmäistä kertaa sitten kuun alun. Tuo kuva on otettu eilen Espoon Tapiolassa matalassa ilta-auringossa ja siinä on nurmikolla siemenvaiheisia voikukkia (Taraxacum officinale). Siemenvaihe on leikatun nurmikon tilanteessa suunnilleen normaalissa aikataulussa.

Tuo etelä-kaakkoispuolella voimistuva uusi matalapaineen osakeskus ottaa hallitsevan aseman lähipäivinä. Huomenna sen keskus siirtyy hitaasti luoteeseen Lounais-Suomen päälle. Samalla se yrittää syöttää kaakosta tuota Venäjän helleilmamassaa etenkin itään. Niinpä säärintamien ylitys huomisen ja sunnuntain aikana sisältää runsaitakin sateita ja paikoin ukkosta, jotka voivat olla etenkin idässä - sisämaassa voimakkaitakin; mahdollinen myrskybongaustilanne! Rankimman sateen ja ukkosen vaihe näyttää olevan juuri la - su välisenä yönä. Huomenna lämpötila on päivällä vähän yli +20 astetta ja seuraavana yönä tuon helleilmamassan juuri ja juuri ulottuessa kaakosta - idästä alin lämpötila voi jäädä jopa +15 asteen yläpuolelle. Matalapaine jää Etelä-Suomen päälle ja sunnuntaina viileämpää ilmamassaa alkaakin jo kiertyä lounaasta matalapaineen keskuksen ympäri. Niinpä lämpimästä yöstä huolimatta päivälämpötila voi jäädä su jopa huomista alemmaksi kuurosateiden ja paikoin ukkostenkin edelleen hallitessa ajoittain säätä. Tuuli voi olla myös voimakasta ja puuskaista ja se kääntyy vähitellen etelästä länteen. Matalapaineen keskuksen alueella on heikkotuulista.

Ensi viikolla tuo matalapaine vetäytyy ma - ti aikana pohjoiseen ja sen myötä maanantaina jatkuu aluksi viileässä ja voimakkaan puuskaisessa länsituulessa kuurottainen sade. Päivälämpötilat jäävät tässä vaiheessa alle +20 asteen ja sateisimmilla alueilla jopa alle +15 asteen, mutta yöllä ollaan +10 asteen vaiheilla. Tiistaina länsi - luoteistuuli heikkenee matalapaineen etääntyessä ja samalla kuurosateet vähenevät ja korkeapaine muodostuu heti Suomen eteläpuolelle. Päivälämpötilatkin alkavat taas kohota, mutta tiistaina +20 astetta voi olla vielä tiukassa. Yollä on vähän alle +10 astetta. Keskiviikkona tuo korkeapaine asettuu heikkona Suomen ylle, mutta matalapaineita on lähellä liikkeellä sekä lännessä että etelässä - idässä. Aurinkoista ja lämpenevää saattaa olla ainakin ke - pe aikana (Sisämaassa saatetaan saavuttaa helleraja hyvällä tuurilla pe mennessä...), mutta sitten ennustettavuus on heikkoa.

Lämmennyt sää on taas kiihdyttänyt kasvukauden etenemistä ja referenssikasveja mainiten nyt pihasyreenien (Syringa vulgaris) kukinta etenee loppuun nopeammin. Samalla Juhannuksen tienoon tyypilliset kukijat voimistavat kukintaansa suunnilleen ajallaan; lupiini (Lupinus polyphyllus), pimpinellaruusu (Rosa pimpinellifolia), koiranputki (Anthriscus sylvestris) ja myöhäiset syreenit, kuten unkarinsyreeni (Syringa josikaea) ja nuokkusyreeni (Syringa reflexa). Kultasade (Laburnum alpinum) tulee täyteen kukkaan ensi viikolla. Runsaat sateet pitävät edelleen kasvillisuuden tyytyväisenä. La - su aikana saattaa paikoin esiintyä jopa tulvia aiheuttavia ukkossateita, mutta niiden sijaintia ei voi ennustaa näin kaukaa. Ensi viikolla kasvukausi etenee edelleen melko normaalissa aikataulussa kiriten mahdollisen lämpenemisen myötä jopa aavistuksen etuaikaan. Näin ollen Juhannuksena mm. pimpinellaruusun kukinta saattaa olla paikoin jopa huipennuksen ylittänyttä.

Viime viikon kolea sää viilensi vesistöjen pintavedet jopa alle +15 asteen, mutta nyt lämpenemistä tapahtuu hitaasti ja ensi viikolla voidaan pienissä järvissä lähestyä uudestaan +20 astetta sitten touko-kesäkuun vaihteen. Merivesi lämpenee hitaasti +15 asteen yläpuolelle. La - ma ajan sateista saattaa aiheutua selvää virtaaman nousua joissa vähäksi ajaksi: Paikoin lievää tulvimista.

Päivitys 13.6.2009 klo. 15:50: Tarkennetaanpa nyt ensi viikon sääennustetta, kun uutta tietoa on ilmennyt tilanteista. Ensinnäkin tuo viikonlopun ja alkuviikon matalapaine viivyttää sen verran pohjoiseen vetäytymistään, että tiistainakin on vielä melko koleaa ja kuurosateista länsi - luoteistuulista säätä; päivälämpötilat vain n. +15 astetta. Sitten ke - to aikana korkeapainetilanne näyttää aikaisempaa heikommalta ja kyseessä näyttää olevan vain lounaasta - etelästä ulottuva kapea korkeapaineen selänne. Sää lämpenee siinä yhteydessä niin, että vain vähän yli +20 asteen voidaan päästä to aikana. Yöllä voi olla luoteistuulen tyynnyttyä ke ja to välisenä yönä taas melko kylmää; sisämaassa vain n. +5 astetta. Perjantaina lännestä näyttäisi sitten tulevan matalapaine Suomen eteläpuolelle ja sen myötä kuurottaisen sateen riski kasvaa. Näyttää myös siltä, että sitten koko Juhannusviikonloppu olisi viileähköä ja kuurosateisen epävakaista laajan matalapaineen vaikutuspiirissä osakeskuksineen... Kunnon kesähelteet jäävät siis edelleen tulematta lukuun ottamatta tätä päivää kaakkoisimmassa Suomessa, jossa ennen tuota ukkosiltaa - yötä voidaan päästä +25 asteen tienoille. Tuo aikaisempaa arviota viileämpi ensi viikko tietää myös sitä, että kasvukausi ei etene etuaikaan, vaan pysyy melko normaalissa aikataulussa.

No comments: