Friday, June 19, 2009

Viileydestä ja epävakaisuudesta aurinkoiseen ja kuivaan hellesäähän (Päivitys; Ensi viikon helle voimakkaampi ja lopuksi ukkostoimintaa tuova)



Toivotan kaikille hyvää Juhannusta tämän viljelysääennusteen mukana! Varsin viileä viikko onkin taas ollut takana, kun viime viikonlopun voimakkaat ukkoset tuonut matalapaine jäi Suomen ylle kierrättämään lännestä - luoteesta koleaa ja runsaspilvistä ilmamassaa; päivälämpötilat ajoittain jopa alle +15 astetta. Lisäksi sen jälkeen ke - to aikana Suomen itärajaa viistäen siirtyi uusi pieni matalapaine pohjoiseen, joka ylläpiti edelleen melko viileää pohjois - luoteistuulta. Eilen korkeapaineen selänteessä tosin päästiin lähelle +20 astetta. Viime yönä ja tänään onkin sitten jo viime kerralla ennustamani mukaisesti lounaasta saapunut pienen matalapaineen osakeskuksen mukana kuurottaisia sateita ja lämpötila on jäämässä päivällä monin paikoin jopa alle +15 asteeseen. Viime yö tosin oli leuto; n. +10 astetta. Sitä edellinen yö oli ollut viikon kylmin, kun seljenneessä säässä sisämaassa oltiin vain +5 asteen vaiheilla.

Tuo kuva on otettu tänään Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään nurmikolla oleva notkopaikka, johon helposti kerääntyy ja jää vettä lammikoksi. Kuvassa nähdään, kuinka notkon märällä pohjalla viihtyy lähinnä vain ketohanhikki (Potentilla anserina). Kuvasta havaitaan myös se, kuinka se viime lauantai-illan ukkossade sai veden tulvimaan notkoon niin voimakkaasti, että sen mukana tullut mutasakka on nyt jäänyt noiden hanhikkien lehdille tummentaen ne. Ukkossateen aiheuttaman lammikon yläreunakin näkyy kuvassa vielä melko hyvin ruskeana roskaraitana oikealla. Viikon ja tämän päivän sateet sekä haihtumista vähentäneet runsaspilvisyys ja viileys ovat edelleen pitäneet vettä notkossa.

Tänään ja huomenna Juhannuspäivänä tuo lounaasta tullut matalapaine velloo heikkenevänä ja laajan epämääräisenä Suomen yllä. Tässä tilanteessa tuuli on heikkoa ja suunnaltaan vaihtelevaa ja runsaan pilvisyyden alla esiintyy sade- ja ukkoskuuroja; kuurojen yhteydessä voi huomenna olla navakoita puuskia, mutta viime lauantain kaltaista voimakasta ukkostilannetta ei ole odotettavissa. Ukkosiksi asti kuurot kasvavat tyypillisesti iltapäivällä. Lämpötilat ovat tilanteessa yöllä vähän alle +10 ja huomenna päivällä +15 ja +20 asteen välillä. Etenkin päivälämpötilat ovat näin ollen yhä vähän tavanomaista viileämpiä.

Sunnuntaina alkaa kuitenkin lounaasta - lännestä ulottua korkeapaine Suomeen ja ensi viikon alkupuolella se ulottuu pitkänä Suomen yli itään - koilliseen ja matalapaineet jäävät pohjoiselle reitille Jäämerelle. Siinä yhteydessä sunnuntaina kuurot ovat jo harvassa ja sää alkaa seljetä. Lämpötilat alkavat samalla kohota. Sunnuntaina päivälämpötila voi jo saavuttaa sisämaassa +20 asteen, mutta yöllä ollaan vielä vähän alle +10 asteen. Alkuviikolla tuo korkeapaine pitää sään heikkotuulisena (Merituulta iltapäivisin), lähes - kokonaan selkeänä ja lounaasta - lännestä virtaava ilmamassa lämmittää lämpötilat paikoin jo tiistaina hellelukemiin ja keskiviikkona yleisemmin. Viimeistään ti - ke yönä myös yölämpötilat kohoavat niin, että minimilämpötiloissa jäädään +10 asteen yläpuolelle.

Torstaina korkeapaine näyttäisi jakautuvan kahtia siten, että länteen jää voimakkaampi korkeapaine perjantaiksi. Siinä yhteydessä to aikana luoteesta saapunee kylmä rintama mahdollisine kuurosateineen ja ehkä ukkosineen (Voi olla myös kuiva rintaman ylitys tässä tilanteessa, kun ko. helleilmamassa on kuivaa) ja perjantaina länteen jääneen korkeapaineen reunalla Etelä-Suomessa vallitsisi viileä pohjoistuuli; päivälämpötilat jäävät +20 asteen tienoille ja seuraavana yönä on vähän alle +10 astetta. Tuo lännen korkeapaine näyttäisi kuitenkin tulevan la - su ajaksi uudestaan Etelä-Suomen päälle ja näin heikkotuulinen ja aurinkoisen kuiva hellesää voisi palata...

Tämän viikon viileä sää on pitänyt kasvukauden etenemisen sen verran hitaana, että Juhannuksen ajan tyypilliset kukkijat ovat saavuttamassa n. normaaliaikaan täyttä kukintaa; kuten lupiini (Lupinus polyphyllos), koiranputki (Anthriscus sylvestris), ruusuorapihlaja (Crataegus laevigata "Paul's Scarlet") ja kaljukultasade (Laburnum alpinum). Ensi viikon hellesää kiihdyttää taas kasvutilanteiden etenemistä ja nuo em. lajit etenevät silloin melkein kukinnan loppuun ensi viikon aikana. Samalla lämpimimmillä paikoilla voi odotella jo keskikesän (Tässä tapauksessa heinäkuun) tyypillisiä kukkijoita kukinnan alkuun; esim. maitohorsma (Epilobium angustifolium) ja monet jasmikkeet (Philadelphus sp.).

Vesistöt ovat pysyneet edelleen tavanomaista viileämpinä ja pienissäkin järvissä +20 astetta ei olla saavutettu aikaisemmasta arviosta poiketen; paikoin ollaan jopa alle +15 asteessa. Ensi viikon helle saa kuitenkin +20 asteen rajan ylitykset aikaan pienistä järvistä alkaen. Merivesi lämpenee myös selvemmin yli +15 asteen ja sisälahdissa lähelle +20 astetta. Ensi viikon sateettomuus ja helle aloittavat kuivuusongelmien esiintymisen paahteisimmilta ja nopeimmin kuivuvilta (mm. hiekka- ja soramaat sekä kalliot) paikoilta alkaen, mutta muutoin kuivuus ei vielä muodostu merkittäväksi vaivaksi. Jokien virtaama vähenee hitaasti.

Päivitys 21.6.2009 klo. 12:05: Sääennustetta on syytä taas tarkentaa. Eilen oli vielä yllättävän kolea päivä ja päivälämpötila jäi runsaassa pilvisyydessä ja paikoin sateisessakin säässä Etelä-Suomen alueella jopa alle +15 asteen toisena peräkkäisenä päivänä. Tänään kesä kuitenkin palaa ja ensi viikon osalta näyttää nyt siltä, että tuosta helleaallosta näyttää muodostuvan aikaisempaa arviota voimakkaampi ja pidempi. Nimittäin se alkuviikolla Suomen yllä oleva korkeapaine jakautuu loppuviikolla heikommin ja eri tavalla aikaisempaan arvioon verrattuna.

Nyt näyttää siltä, että Suomen itä - kaakkoispuolelle jää ke jälkeen pieni korkeapaine ikään kuin ulokkeena länteen - luoteeseen jäävästä isommasta korkeapaineesta. Samalla Suomen etelä - lounaispuolella on laaja matalapaine. Sen myötä Suomen kaakkois - eteläpuolelle itä-kaakkoistuulisessa alueessa muodostuu erittäin kuumaa ilmaa; yli +30 astetta iltapäivisin ko. alueella. Etelä-Suomi näyttää jäävän siinä to - su ajaksi ilmamassojen rajavyöhykkeelle, missä ko. helleilmamassa juuri ja juuri voi ulottua paikalle su asti. Näyttääkin siis siltä, että ensi viikon loppuun mennessä helle jatkuu epävakaisissa merkeissä to eteenpäin ja voi jopa voimistua jonakin päivänä; mahdollisia +30 asteen ylityksiä... Tuo kaakkoinen helleilmamassa myös kosteutuu viikon lopulla ja se yhdistettynä tuohon ilmamassojen rajavyöhykkeen läheisyyteen voi mahdollistaa aktiivista ja voimakasta ukkostoimintaa. Se voi olla pe - su aikana erittäin mielenkiintoisen seurannan kohde! Palaan siis asiaan tarpeen mukaan...

No comments: