Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa keskiviikkona 17.6.2009 kuvattua lumipalloheittä (Viburnum opulus "Pohjan Neito"). Suomalainen kestävä lajike, jolla kukintopallot säilyvät pitkään; normaalivuosina jopa selvästi heinäkuulle. Kukinnan varhaisvaihe on myös näkyvä jo toukokuusta alkaen; vaalean keltavihreät kukintopallot. Ei tee hedelmää, koska kaikki kukat ovat neuvottomia. Ruska on punaoranssi ja osaksi keltainenkin syys-lokakuussa.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa keskiviikkona 17.6.2009 kuvattua pikkunietospensasta (Deutzia amurensis). Valkokukkaisista pensaista erittäin runsasta kukintaa tekevä laji (Huom. nimi). Nietospensaita on montaa lajia ja ne ovat vielä tuntemattomia. Niillä saa kuitenkin erinomaisesti jatkettua aikaisempaa valkoista pensaskukintaa ja valkoisella voi ryydittää hyvin muita samanaikaisia kukkapensasvärejä. Ruska on keltainen syyskuussa.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa torstaina 18.6.2009 kuvattua revontuliatsalalajiketta (Rhododendron "Golden Lights"). Alppiruusu- ja atsaleasesonki on jatkunut näyttävänä viileän sään takia. Tämä lajike on yksi uusista tuttavuuksista, joilla toivottavasti on tulevaisuudessa runsaasti jalansijaa ennakkoluulottomissa pensasistutuksissa puistoissa ja pihoissa.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa torstaina 18.6.2009 kuvattua revontuliatsalalajiketta (Rhododendron "Rosy Lights"). Tässä on aikaisemmin viikon 23 kuvien yhteydessä nuppuvaiheisena esittelemäni lajike edelleen täydessä kukassa viileän viikon mahdollistamana.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa torstaina 18.6.2009 kuvattua tarhakotakuusamalajiketta (Weigela cv.). Tuntematon lajike (Ei nimeä nimikyltissäkään). Kotakuusamat ovat pihasyreenin kukinnan kanssa ja vähän sen jälkeen kukkivia erittäin näyttäviä keskikokoisia kukkapensaita. Niillä saa hienosti loihdittua etenkin vaaleanpunaista kukkaunelmaa puistoihin ja pihoihin.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa torstaina 18.6.2009 kuvattua isabellansyreeniä (Syringa X preston "Royalty"). Pihasyreenien (S. vulgaris) jälkeinen syreenikukintasesonki kattaa valinnanvaraa monen lajin ja lajikkeen voimin. Tämä lajike on yksi niistä ja viileä sää on pitkittänyt ko. kukintaa edelleen.
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa keskiviikkona 17.6.2009 kuvattua neilliaa (Neillia sinensis). Neillia on vielä tuntematon kiinalainen isohko pensas, jonka kukinta on siron herkkää; tässä juuri ennen nuppujen avautumista. Kiitollista näyttävyyttä lisäävät toukokuun lehtienpuhkeamisen punaruskea sävy ja syksyllä syys - lokakuussa keltainen ruska. Sopii mm. vapaasti kasvavaksi aidannepensaaksikin.
Hämeenlinnassa lauantaina Juhannuspäivänä 20.6.2009 kuvattua Vanajaveden rantaa. Tällä viikolla moni päivä oli tällainen kolean tihkuinen Etelä-Suomessa monin paikoin. Vaikka sää oli ajoittain jopa "syksyinen", niin kesäpäivänseisauksen tienoon tyypilliset kukkijat loistivat: Tässä kahdenvärisiä lupiineja (Lupinus polyphyllus). Tuolla lämpimällä törmällä ne olivat jopa jo vähän ylikukkineita.
No comments:
Post a Comment