Wednesday, June 03, 2009

Ylimääräinen säävaroitus lähipäiville!!: Myrskyä, rankkaa sadetta, hyvin kylmää ja päälle ehkä tuhoavaa hallaa

Suomen etelä - kaakkoispuolella on voimistumassa ajankohtaan nähden hyvin voimakas matalapaine. Jo viimeksi viljelysääennusteessani se oli ennakoitavissa, mutta tarkennetaan nyt tilannetta. Tilanteeseen liittyy kova tuhojakin aiheuttava tuuli, rankka sade, poikkeuksellisen kylmä ilmamassa ja matalapaineen jälkeen mahdollisesti ajankohtaan nähden poikkeuksellinen hallatilanne...

Tuo matalapaine voimistuu vielä lisää ja sen keskus asettuu ensi yönä Suomenlahden kohdille ja se pysyy siinä perjantaihin asti. Tämän myötä koillis - itätuuli voimistuu vielä lisää ja on huomenna jopa vaarallisen voimakasta. Koko Etelä-Suomen alueella on siis syytä varautua paikallisiin tuulivahinkoihin. Kaikkein voimakkaimman tuulen alue näyttää kuitenkin olevan enemmän Keski-Suomen puolella. Tilannetta pahentaa silti se, että matalapaine tuo mukanaan runsassateisen sadealueen, joka kastelee pitkään maata litimäräksi tästä illasta alkaen aina perjantaihin saakka. Vettyvä maa ja puissa olevat lehdet mahdollistavat näin puiden kaatumisen helpommin kuin muutoin. Eniten ovat vaarassa aukeiden alueiden lounais-länsireunoilla olevat puut ja avoimilla alueilla olevat puuryhmät ja yksittäispuut. Perjantaina tuuli viimein heikkenee vähitellen matalapaineen täyttymisen ansiosta.

Sadetta voi kertyä tästä illasta lähtien aina pitkälle perjantaihin saakka useita kymmeniä millimetrejä, mikä voi aiheuttaa tulvimista joissa, puroissa ja ojissa. Notkopaikoille voi kertyä laajoja lammikoita. Taajamissa viemärit saattavat paikoin kohdata kapasiteettinsa ylärajan, josta on seurauksena taajamatulvia. Kasvien viljelyn suhteen liikamärkyys saattaa hyvinkin vaivata paikoin. Herkimpiä tilanteita tässä mielessä ovat mm. alavilla / notkoisilla paikoilla olevat viljelysmaat, ruukkukasvit, joissa ei ole kunnollista salaojistusta ruukun pohjalla ja savimailla olevat viljelykset, missä vesi imeytyy hitaasti. Pienet taimet ovat myös sateen piiskauksen aiheuttamassa nujertumisvaarassa. Aivan pienet taimet saattavat jopa sotkeentua - hukkua mullan sekaan veden virtaamisen ja liettymisen mukana. Hiekka- ja hiesuperäisillä mailla on puolestaan haittana veden virtauksen aiheuttama eroosio, mikä ilmenee myös puistojen hiekka- ja sorakäytävillä paikoin voimakkaastikin tässä tilanteessa. Myös maaseudun soratiet ovat nyt paikoin suuressa eroosio- ja liettymisvaarassa.

Tuo matalapaine näyttää siirtyvän sitten perjantaista eteen päin heikentyvänä koilliseen, jolloin sateet vähitellen vähenevät ja sää poutaantuu. Suomi jää kuitenkin pohjoisvirtauksessa kylmän ilmamassan alueelle ainakin sunnuntaihin asti ja lämpeneminen tapahtuu vain hitaasti (Päivälämpötilat yli +15 astetta vasta su). Niinpä perjantain jälkeen sään mahdollisesti seljetessä kunnolla ja tuulen samalla heikentyessä pe - la ja la - su väliset yöt saattavat olla yllättävänkin hallaisia öitä ainakin hallanaroilla paikoilla ja etenkin sisämaassa. Tämä kiinnostaa tietenkin pakkasenarkojen kasvien viljelyssä, koska näihin aikoihin ollaan mm. jo aloitettu kesäkukkien ulosistutusta ja monet hyötykasvitkin ovat hallaa sietämättömiä; kurpitsat, kurkut jne. Hallan vikuuttamisvaarassa ovat myös monet tähän aikaan kukkivat monivuotiset lajit; mansikat, omenapuut, mustikka jne. Kukinnan vioittuminen voi ilmetä myöhemmin kesällä raakileiden epämuotoisuutena tai varisemisena.

Maalaisjärki hallan käyttäytymisen tuntemisessa kuitenkin auttaa tässä tilanteessa: Mm. ylispuuston suojassa ja ylänköalueella / mäkien päällä olevat kasvustot ovat jo aivan suojassa hallalta, ellei tule ihan jopa yöpakkasta (N. 2 metrin korkeudella maan pinnasta eli käytännössä koko kasvillisuuden sisältävässä ilmassa). Sama koskee taajamien suojaisia kohtia; lämpimät rakennusten seinustat, etelään - länteen viettävät luiskat / rinteet, atriumpihat ja isopuustoiset puistot - kadut. Helpotusta tuonee myös se seikka, että järvivedet ovat jo lämmenneet. Niinpä niiden äärellä halla on epätodennäköisempää kuin ulompana niistä. Sen sijaan savi- ja turvemailla halla on valitettavan suurena vaarana etenkin, jos niillä mailla on alavaa ja laajalla alueella avointa. Hallaa etenkin pohjoisrinteiden alapäässä patoavat rakennukset ja metsät ovat myös tarkkailukohteita tässä tilanteessa.

Päivitän vielä tilannetta tähän vähintään tuon hallan suhteen, sillä kyseessä saattaa toki olla jo melkoisen harvinainen hallatilanne myöhäisyytensä ja mahdollisen voimakkuutensakin takia. Ainakin arimmilla hallapaikoilla kannattaa siis vielä pidättäytyä arkojen kasvien ulosistuttamisesta ja jo istutetuille aroille lajeille täytyy varata hallantorjuntapeitteitä.

Päivitys 4.6.2009 klo. 18:55: Pahin myrsky on sattunut tänään itäisen Suomen alueelle. Tässä on aiheesta Hesarin uutinen ja Iltasanomien uutinen. Täällä Etelä-Suomessa tuulta on hillinnyt se seikka, että matalapaineen heikkotuulinen keskus on ollut sen verran lähellä eteläpuolella. Sateet ovat myös olleet Etelä-Suomessa ennakoitua heikompia, joten ne ovat olleet lähinnä vain hyödyksi kasvillisuudelle ja liikakosteudesta ei liene haittaa kuin yksittäisissä tapauksissa. Huomenna sää on jo rauhallisempaa, vaikka sade jatkuu ja sää on yhä myös ajankohtaan nähden erittäin kylmää: Päivälämpötilakin alle +10 astetta. Tuota hallanvaaraa on vielä syytä tarkkailla, koska edelleen pe - la ja la - su väliset yöt saattavat olla todella kylmiä...

No comments: