Thursday, July 16, 2009

Ajoittain kuurosateista lähes hellettä ennen viikonvaihteen ja ensi viikon runsassateista vaihettaViljelysää on ollut parina viime päivänä aavistuksen aikaisempaa arviotani lämpimämpää ja hyvä niin. Länteen - pohjoiseen jäänyt matalapaine on ollut vähän heikompi ja sen myötä Etelä-Suomessa vallinneessa lounaisvirtauksessa on päässyt lämmintä ilmamassaa paikalle päivälämpötilojen hätyyteltyä jopa +25 astetta etenkin sisämaassa. Yölläkin on ollut leutoa ja etenkin etelärannikolla n. +15 astetta. Vain pieniä sadekuuroja on tullut lähinnä sisämaassa.

Tuo kuva on otettu eilen 15.7.2009 Espoon Tapiolassa ja kuvassa nähdään huippuunsa virittynyttä valkoapilan (Trifolium repens) kukintaa nurmikolla. Muutama viljelysääennuste sitten kuvassani oli myös samaa kukintaa, mutta siihen verrattuna tässä ilmenee viime aikojen runsaiden sateiden aiheuttama rehevyys. Nurmikoita ei ole viisaasti leikattu vähään aikaan, koska on haluttu säilyttää jonkin aikaa tätä kukintaa koristeena. Tässäpä siis hyvä esimerkki siitä, kuinka kosteina heinäkuina tulee toimia nurmikoiden suhteen.

Tänään kuurosade- ja paikoin ukkosriskiä on olemassa etenkin sisämaassa, kun lännestä siirtyy samalla pieni matalapaineen keskus Keski-Suomen yli itään. Matalapaine tuo huomiseksi vähän viileämmän länsi-luoteistuulen ja sen myötä vain tänään voi olla sisämaassa paikoin hellettä eli n. +25 astetta päivälämpötilana. Huomenna on vähän poutaisempaa (sisämaassa kuurosaderiskiä säilyy etenkin idässä), mutta päivälämpötila on "vain" vähän yli +20 astetta. Ensi yö on leuto (n. +15 astetta), mutta seuraava vähän viileämpi ja sisämaassa voi olla "vain" n. +10 astetta. Lauantaiksi muodostuu luode - kaakkosuuntainen korkeapaineen selänne Etelä-Suomeen ja sen myötä päivälämpötila kohoaa taas lähelle +25 astetta sisämaassa aurinkoisessa säässä.

Sunnuntaina tulee radikaali muutos säähän. Britteinsaarilla on jo perjantaina voimistumassa matalapaine, josta venyy osakeskus kohti Etelä-Suomea. Sunnuntaina se alkaa vaikuttaa säähämme sijoittuen aivan Suomen lounaisreunalle. Sen myötä runsassateinen sadealue saapuu paikallisine ukkosineen lounaasta - etelästä viimeistään sunnuntain loppupuolella. Itä - kaakkoistuuli voimistuu sadealueen tullessa huomattavasti. Ennen sadetta päivälämpötila saattaa vielä kohota lähelle +25 astetta, jos aurinkoa nähdään sopivasti. Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, kuínka voimakasta ukkosta tilanteessa voisi sunnuntaina illalla esiintyä; tarkkaillaan tilannetta...

Matalapaine jää heikkenevänä pyörimään eteläisen Suomen päälle ma ja ti ajaksi. Sen myötä tuulet ovat heikkenemässä, mutta epävakainen runsaasti kuurosateinen sää jatkuu paikallisine ukkosineen. Ilmamassa ollee kuitenkin edelleen normaalin kesäistä ja päivälämpötiloissa voidaan aurinkoisilla hetkillä päästä yli +20 asteen. Sateessa voidaan jäädä toisaalta n. +15 asteeseen. Yöt ovat myös sunnuntaista lähtien leutoja runsaan pilvisyydenkin ansiosta: Ajoittain jopa +15 asteen tienoilla ja joka tapauksessa yli +10 astetta. Keskiviikosta eteen päin matalapaineiden painopiste muodostuisi länteen ja pohjoiseen uuden ison ja voimakkaan matalapaineen ollessa taas Britteinsaarten tienoilla. Tämän myötä hyvinkin lämmin lounaisvirtaus olisi mahdollinen ja sen myötä ehkä hellerajan ylitykset. Pitkää poutajaksoa ei kuitenkaan ole odotettavissa näillä näkymin, vaan epävakaisuus jatkuu...

Lämpimät säät ovat nyt aiheuttamassa kasvukauden etenemisessä sen, että päästään hiukan (Muutaman päivän verran) tavanomaista aikataulua edelle. Käytännössä näin pieni etumatka ei kuitenkaan paljoa näy luonnossa, kun esim. loppukesän kukinnat ovat tyypillisesti melko pitkäkestoisia ja suurin osa puuvartisten kasvien uusista versoista on jo puutunut valmiiksi. Ensi viikon mittaan maitohorsman (Epilobium angustifolium) kukinta etenee jo niin, että kukintovarsissa avautuvat jo puoltaväliä ylemmät kukat. Mesiangervo (Filipendula ulmaria) päättää kukintaansa ja tuomen (Prunus padus) sekä terttuseljan (Sambucus racemosa) marjat tulevat täysin kypsiksi. Tuomipihlajat (Amelanchier sp.) tekevät myös marjasatoaan kypsiksi. Kuivuus ei edelleenkään ole ongelma, vaan sateita saadaan pääosin riittävästi ja paikoin edelleen jopa liikaakin; mahdolliset taajamatulvat siellä täällä ja jokien / ojien lievät tulvat.

Vesistöjen pintavesilämpötilat ovat olleet pienissä järvissä n. +20 astetta ja muutoin pari astetta alle. Suunnilleen sama tilanne jatkuu, mutta ennen sunnuntaita parin asteen lämpeneminen on mahdollista etenkin pienissä vesistöissä lähipäivien lämpimien säiden ansiosta. Ensi viikon alussa tapahtuu lievää viilenemistä. Meren lämpeneminen jatkuu hyvin hitaasti ja sisälahdissa voidaan päästä +20 asteen tienoille tämän viikon lopussa.

No comments: