Thursday, July 30, 2009

Tavanomaisen lämmintä ja epävakaista kesää ennen ensi viikon mahdollista aurinkoista hellettäSääolosuhteet ovat olleet tällä viikolla tavanomaisen kesäisiä heikkojen lännestä tulleiden matalapaineiden ja etelä-pohjoissuuntaisen korkeapaineen selänteen vaikutuspiireissä. Näin ollen päivälämpötilat ovat olleet Etelä-Suomessa tyypillisesti +20 ja +25 asteen välillä ja yölämpötilat +10 ja +15 asteen välillä. Helleraja on siis edelleen laajasti jäänyt saavuttamatta heinäkuun aivan alun jälkeen ja tämä on varsin kummallista, vaikka koleaa ei ole niinkään ollut kuun alun lyhyttä tilannetta lukuun ottamatta. Uskomattoman tasaisen tavanomaista sen sijaan on ollut ja syynä ovat olleet usein lännestä - lounaasta saapuneet matalapaineet ja rintamasysteemit, kun matalapainetehdas Atlantilla on ollut tavanomaista aktiivisempi. Siksi myös eteläiset - kaakkoiset - itäiset helleilmamassat ovat jääneet tulematta Suomeen tai kunnon hellekorkeapainetta ei ole muodostunut.

Tuo kuva on otettu eilen ke 29.7.2009 Hämeenlinnassa Vanajaveden pinnasta ja tuo vähäaaltoinen tilanne kuvastaa koko viikon aikana vallinneita varsin heikkoja tuuliolosuhteita. Ajoittain on ollut jopa peilityyntä. Vedestä heijastuva paksu kumpupilvi kuvaa myös tyypillistä viikon luonnetta sisämaan aamupäivä - ilta-ajan kumpu- ja kuuropilvineen.

Tänään Etelä-Suomi on kuulunut vielä normaalilämpöiseen etelä-pohjoissuuntaiseen korkeapaineen selänteeseen. Huomenna pe lännen matalapainetoiminta kuitenkin alkaa ulottua paikalle, kun pieni osakeskus venyy lännestä sadealueen kera Etelä-Suomeen. Ko. pieni matalan keskus jää viikonlopuksi heikkenevänä yllemme korkeapaineiden ollessa etelässä ja pohjoisessa. Näin ollen kuurosateiden riski säilyy sunnuntaihin asti etenkin iltapäivisin (Myös yöllä voi kuurotella paikoin). Paikalliset ukkoset ovat tyypillisesti mahdollisia sateiden seassa, mutta merkittävää ukkostoimintaa ei ole näkyvissä. Taajamatulvia voi kuitenkin muodostua ukkossateen osuessa kohdalle runsaimmin. Tuulet pysyvät matalapaineen vaikuttaessa yhä enimmäkseen heikkoina ja etenkin la - su voi olla tyyntäkin keskuksen ollessa yllä. Mahdollisia ukkospuuskia voi esiintyä paikoin. Päivälämpötilat laskevat aavistuksen ollen pe - su kuitenkin +20 asteen tienoilla. Öisin on leutoa: +10 ja +15 asteen välillä ja pilvisimpinä öinä jopa n. +15 astetta etenkin etelärannikolla.

Lännessä Atlantilla - Britteinsaarilla on koko ajan vellomassa laaja matalapaine, mutta su jälkeen pohjoisesta näyttää työntyvän korkeapaineen selänne uudestaan Suomeen ja ensi viikon mittaan siitä saattaisi muodostua jopa kunnon korkeapaineen alue Suomen tienoille eteläpainotteisesti. Tämän myötä sää poutaantuu, selkenee ja alkaa lämmetä. Ensi viikon lopulla voisi näin olla edessä pitkästä aikaa jopa kunnon helletilanne aurinkoisessa korkeapainesäässä; päivälämpötilat selvästi yli +25 astetta. Aluksi yöt voivat viiletä seljenneessä ja heikkotuulisessa säässä (Sisämaassa hieman alle +10 astetta) alkuviikolla, mutta leutoja öitäkin olisi taas tulossa helteen kehittyessä...

Kasvillisuuden kehityksen aste on edelleen suunnilleen normaali tavanomaiseen kasvukauden aikatauluun verrattuna. Ensi viikolla selvää etumatkaa siihen alkaisi kuitenkin tulla helletilanteen myötä. Näin ollen esim. syyshortensiat (Hydrangea paniculata "Grandiflora") alkavat ensi viikon loppuun mennessä kukkimaan paikoin jo kunnolla ja maitohorsmat (Epilobium angustifolium) sekä monet ohdakkeet (Cirsium sp.) tulevat siemenvillavaiheeseen ainakin lämpimillä paikoilla. Kotipihlajan (Sorbus aucuparia) marjat alkavat myös punertumaan kypsyyttään yhä selvemmin. Terttuseljan (Sambucus racemosa) ja tuomen (Prunus padus) marjat alkavat varista ylikypsinä. Pelloilla ohra ja ruis kehittyvät myös yhä selvemmin ruskeina merkkinä pian alkavasta puintikaudesta. Tämän viikonlopun sateet pitävät huolen siitä, että ensi viikon mahdollinen aurinkoinen helletilanne ei ole heti aiheuttamassa kuivuusongelmia. Pimentyneet yöt edesauttavat jo tässä vaiheessa myös sitä, että tulevissa heikoissa tuuliolosuhteissa kehittyy yöllä runsaasti kastetta ja usvatkin voivat olla mahdollisia enteillen loppukesän olosuhteita.

Vesistöissä pintavedet ovat olleet n. +20 asteisia kaikkialla meren sisälahdista pieniin järviin. Pienissä järvissä +20 asteen ylittäneet lukemat ovat kuitenkin olleet selvimpiä. Lämpötilat pysyvät suunnilleen ennallaan viikonlopun ajan laskien pienissä järvissä hieman, mutta ensi viikon mahdollinen helletilanne lämmittää vesistöt todennäköisesti kuluvan kesän lämpimimmiksi laajasti etenkin Suomenlahden suhteen. Pienissä järvissä on silloin mahdollisia n. +25 asteen ja muuten yleisesti selvästi yli +20 asteen lukemat... Sinilevät voivat siten vielä runsastua uudestaan.

No comments: