Friday, July 31, 2009

Kesän 2009 ukkosseuranta - Osa 4

Tällä kertaa en tehnyt reaaliaikaista ukkosseurantaa, vaikka saapunut ukkonen oli mahdollista ennakoida jo pari kolme tuntia etukäteen. Ukkonen oli kuitenkin varsin keskinkertainen, vaikka se jyristeli hyvin lähellä muutamia kertoja. Kyseessä oli okludoituneen rintamasysteemin sadealueen seassa ollutta ukkosta ja koko systeemi saapui etelä-lounaasta pienen länsi-lounaassa olevan matalapaineen itäreunalla. Tarkastelupaikalla Espoon Tapiolassa ukkosen lähestyminen alkoi kuulua tänään vähän ennen klo. 16:00 ja ukkossade oli sitten rankimmillaan n. 16:15 - 16:45. Melko rankkaa sadetta saatiin kuitenkin vielä n. klo. 18:00 asti. Ennen rintaman saapumista pilvisyys oli jo aamusta asti runsasta (hahtuva- ja kumpukerrospilviä lauttoina ja raitoina). Nyt rintaman jälkipuolella on edelleen tulossa sadetta kuurottain, mutta näillä hetkillä (Klo. 19:00) viimeiset yhtenäiset sateet tulevat lounaasta yli. Etelätuuli oli ajoittain kohtalaista ennen rintamaa, mutta nyt ukkosesta lähtien on ollut lähes kokonaan tyyntä. Lounais-länsituuli on kuitenkin hieman viriämässä rintaman jälkipuolella. Lämpötila oli ennen rintamaa n. +20 astetta ja nyt rintaman ylityksen jälkeen +17 astetta.

Tässä alla
on kolme kuvaa, jotka kertovat Espoon Tapiolaa taas kohdanneesta taajamatulvasta tämän episodin takia. Edellisestä vastaavasta ei ole aikaa kuin 7 päivää. Muutenkin pääkaupunkiseudulla on satanut varsin reippasti viime viikkoina ja näin ollen päättyvän heinäkuun sademäärä on suuri. Kuvat on otettu tänään 31.7.2009 varsinaisen ukkosen jo häivyttyä pohjoiseen, mutta sateen jatkuttua vielä melko rankkana ennen klo. 18:00.


Kuvat:
Vesikanavasta tulvineen veden keskellä kanavan reunan kasvillisuutta, kuten myöhään kukkimaan alkanut maitohorsma (Epilobium angustifolium) ja korpikaisla (Scirpus sylvaticus). Kuvassa nähdään myös hienosti isojen pisaroiden aiheuttamia kuplia.
Vesikanavan alkupään alikulkuputkesta nurmikolle syöksyvää vettä ja sen voimasta kaatuneita vesikanavakasveja, kuten leveäosmankäämejä (Typha latifolia).
Vesikanavasta (Kanavan paikka näkyy reunuskasviraitana tulva-altaan yläreunassa) nurmikolle laajasti tulvinutta vettä. Vesi virtasi voimakkaasti etuoikealle. Sademäärä oli arviolta n. 20 mm. tästä ukkosepisodista. Näin maaperä on jälleen hyvin märkä ja ensi viikon aurinkoisen helteen aikanakaan ei tarvitse kuivuutta pelätä.

No comments: