Friday, August 21, 2009

Normaalilämpöisestä korkeapaineesta viileähköön epävakaisuuteen heikkojen tuulien kera (Päivitys; ensi viikon alku poutainen ja lämmin)



Kesä alkaa olla loppumaisillaan, mutta vielä ei termisen määritelmän mukaan ole pelkoa syksyn alkamisesta; vuorokauden keskilämpötilat vähintään 5 päivää peräkkäin alle +10 astetta. Alkuviikon matalapaine antoi siis tietä lännestä tulleelle korkeapaineelle, mutta sen mukana keskiviikkona vallitsi aluksi viileä pohjoistuuli ja sen myötä päivälämpötilat olivat alle +20 astetta. Korkeapaineen tultua päälle seuraavana yönä oli hallaa paikoin sisämaassa arimmilla paikoilla ja 2m:n korkeudellakin minimilämpötilat olivat n. +5 astetta. Rannikolla oli tyypillisesti leudompaa. Korkeapaineen myötä sää on kuitenkin taas lämmennyt sen verran, että eilen ja tänään on päästy n. +20 asteeseen päivällä ja pilvisyyden vaihdeltua ei yöllä ole ollut enää hallanvaaraa.

Tuo kuva on otettu Espoon Tapiolassa tänään 21.8.2009 ja siinä nähdään eräässä koristelammessa kasvavaa haarapalpakkoa (Sparganium erectum). Vesikasvit ovat tämän lajin tapaan saavuttaneet elokuun aikana laajimmat ja tiheimmät kasvuvaiheensa ja sen myötä vehreys on esim. lammissa ja järvissä suurimmillaan. Vähittäinen kellastuminen ja mätäneminen alkaa tässä vaiheessa edetä hitaasti.

Etelä-Suomen päällä oleva korkeapaine on siirtynyt itäpainotteiseksi ja huomenna sen painopiste on koillisessa. Samalla lounaispuolelle muodostuu uusi korkeapaine. Näiden kahden välille jää matalapaineen sola heikon rintaman ja siihen liittyvän kuurosadealueen kera. Se lähestyy lännestä - lounaasta vähitellen la ja su aikana. Tämän myötä la on vielä pääasiassa aurinkoinen ja lämmin heikon kaakkoistuulen päivä; päivälämpötilat vähän yli +20 astetta ja yöllä n. +10 astetta. Sunnuntaina matalan solan tullessa päälle tuuli tyyntyy solan kohdilla suorastaan kokonaan ja sen jälkipuolella (eteläpuolella) alkaa tuulla heikosti lännestä - luoteesta. Korkeapaineet asettuvat samalla pohjois- ja eteläpuolille Etelä-Suomea. Solan yhteydessä kuurottaisia sateita saadaan Etelä-Suomen alueella ja päivälämpötila jää sen takia alle +20 asteen. Yöllä on reilut +10 astetta.

Maanantaina pohjoinen korkeapaine alkaa työntää koillisesta viileää ilmaa Lappiin ja se alkaa edetä kohti Etelä-Suomea, kun ko. korkeapaineesta muodostuu kohti etelää selänne ja samalla matalapaineen painopiste syntyy itäpuolelle. Etelä-Suomi jäänee kuitenkin tuon viileämmän ja eteläpuolisen lämpimämmän ilmamassan rajamaille alkuviikon ajaksi, jolloin vaihtelevapilvinen ja ajoittain kuurosateinen sää jatkuu. Päivälämpötilat jäävät joka tapauksessa vähän alle +20 asteen ja yöllä on n. +10 astetta. Sateisiin ei juurikaan liity tässä vaiheessa ukkosta viileyden vuoksi. Jos tuo korkeapaineen selänne alkaa vaikuttaa myöhemmin ke jälkeen säähän pilvisyyttä vähentävästi heikkojen tuulien jatkuessa, niin öisin voi taas aroilla paikoilla olla sisämaassa hallaa. Kovin merkittävästä hallasta ei silti vieläkään ole kyse Etelä-Suomen osalta.

Lännessä Atlantilla ja Britteinsaarten tienoilla on koko ajan tästä viikonlopusta saakka vaikuttamassa laaja ja ajankohtaan nähden hyvin voimakas matalapaine syntyvine, yhdistyvine ja kuolevine osakeskuksineen ja ensi viikon loppua kohden tämän kokonaisuuden vaikutus alkaisi tulla lähemmäs Suomea. Sen myötä tuulisemman ja sateisemman sään mahdollisuus kasvaisi ja ilmamassa voisi hieman lämmetä sekä kosteutua ja tuo mahdollinen lievästi hallanvaarainen korkeapaineen selänne poistuisi itään...

Kasvillisuuden kehitysvaiheet eivät ole edenneet nyt niin nopeasti kuin edellisen ennusteeni mukaan parhaimmillaan olisi ollut mahdollista. Sen vuoksi tavanomaisesta aikataulusta ei ole syntynyt merkittävää poikkeamaa. Jatkossa sama tilanne jatkuu, koska kehitys kulkee hitaahkosti viileähköstä säästä johtuen ja sen myötä esim. mustaseljan (Sambucus nigra) marjojen kypsyminen ei pääse kunnolla etenemään. Maitohorsman (Epilobium angustifolium) ja ohdakkeiden (Cirsium sp.) siemenvillavaihe alkaa lähestymään loppuaan. Ensimmäisistä syysväreistä haaleina esiintyvät mm. metsävaahteran (Acer platanoides) ja tuomen (Prunus padus) yksittäiset sävyt. Kirkkaita sävyjä ei vielä juurikaan ole odotettavissa. Koivuissa (Betula sp.) esiintyy parhaillaan tänäkin vuonna koivunruostetta (Melampsoridium betulinum), mutta sen esiintyminen on kuitenkin paljon viime vuoden ennätyksellistä runsautta vähäisempää. Silti tuloksena on taas ennenaikaista valeruskaa haalean ruskeankeltaisena monin paikoin ja tätä on ollut koivuissa jo parin viikon ajan. Sienten ja sammalien olosuhteet paranevat entisestään la jälkeen, kun saadaan sateita ja heikkotuulisissa olosuhteissa öisin on paljon kosteutta.

Pintavesien lämpötilat ovat olleet laskussa ja järvissä sekä Suomenlahdella lukemat ovat olleet jo yleisesti vain reilut +15 astetta. Jatkossa hidas viileneminen jatkuu lauantain jälkeen, kun sää muuttuu runsaspilvisemmäksi ja ensi viikolla etenkin pienet järvet viilenevät muita nopeammin siinä vaiheessa, kun yölämpötilat ovat matalia tuon mahdollisen korkeapaineen selänteen heikkotuulisessa tilanteessa. Niinpä +15 asteen alituksetkin voivat olla jo mahdollisia. Meri viilenee kuitenkin erittäin hitaasti. Jokien virtaamat ovat olleet tavanomaisia jo pitkään ja jatkossakin sama jatkuu.

Päivitys 22.8.2009 klo. 12:25: Jälleen on tuttuun tapaan tarkentavan päivityksen paikka uusien säätietojen tultua esiin. Nyt näyttää siltä, että korkeapaineen selänne muodostuu ensi viikon alussa tuon su - ma pienen matalapaineen jälkeen jo tiistaiksi Suomen ylle etelä - pohjoissuunnassa. Sen myötä sää ei ehdi viiletä kovin paljoa Etelä-Suomessa, vaan päivälämpötilat ovat edelleen lähellä +20 astetta su viileähköjen sadehetkien jälkeen. Myös yöt pysyvät edelleen n. +10 asteisina ja hallanvaaraa ei siis ole. Lisäksi tuo lännessä laajana ja voimakkaana elävä matalapaine ulottaa ensimmäisen osakeskuksen lännestä Suomeen jo ke - to tienoilla ja tuloksena on tuulista ja sateista säätä. Viikon loppuun mennessä matalapaineiden syöttö näyttäisi sitten jatkuvan lännestä reippaana, mutta sen luonnetta täytyy tarkastella sitten vasta ensi viikolla paremmin...

No comments: