Sunday, August 16, 2009
Viikon 33 tunnelmakuvat vuonna 2009
Kuollut valkoposkihanhi (Branta leucopsis) kuvattuna Espoon Tapiolassa nurmikolla torstaina 13.8.2009. Ilmeisesti sairauteen kuollut yksilö. Muut lajitoverit ruokailivat n. 10 m päässä tästä. Myös kuolema on osa luontoa, mutta dramaattiseltahan tämä näytti, kun lajitoverit olivat verrattavissa heti vieressä ja ne selvästi välttivät tätä kohtaa.
Eteläntrumpettipuun eli katalpan (Catalpa bignonioides) kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa perjantaina 14.8.2009. Yllätyksekseni tämä talvenarka (Menestyy nyt hyvin; 5m korkea puu!) puu kukkiikin tänä vuonna ensimmäisen kerran tämän yhden tertun verran. Kukinta on siis varsin myöhäinen ja hedelmien kypsyminen saattaa siten jäädä vajaaksi. Tulee hitaasti lehteen vasta touko - kesäkuun vaihteen tienoilta ja haalean kellertävää ruskaa tulee kunnolla vain hallojen viivästyessä selvästi lokakuulle.
Puolikypsään vaiheeseen kypsyneitä japanilaisen heisilajin (Viburnum furcatum) marjoja kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa perjantaina 14.8.2009. Toukokuussa näytin tässä sarjassa tämän ison pensaan kukintaa ja tässä vaiheessa marjat ovat näin näyttävän koristeellisia. Täyskypsinä elo - syyskuussa ne ovat mustia. Ne varisevat pian pois ennen punaoranssia ruskaa.
Päärynäpuulajike (Pyrus "Karmla Pirn") kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa perjantaina 14.8.2009. Myös päärynät alkavat pian olla kypsiä ja tässä on siitä esimerkkinä harvinainen virolainen lajike. Omenat ja päärynät selvisivät etelärannikolla hyvin toukokuun ja kesäkuun alun halloista ja sato onkin monin paikoin runsas.
Kypsyviä tarhaomenapuun (Malus domestica) hedelmiä kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa perjantaina 14.8.2009. Tämä lajike on "Maikki" ja se kuuluu ns. kesäomeniin eli ne ovat elokuun lopulla parhaimmillaan. Viimeistään nyt runsaan sadon takia oksia täytyy tukea tarpeen mukaan repeämisten varalta.
Hedelmävaiheeseen tullutta siipiköynnöslajia (Tripterygium wildorfii) kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa perjantaina 14.8.2009. Aikaisemmin tässä sarjassa näytin tämän lajin kukintaa ja nyt erikoiset hedelmät ovat pääosassa. Ne ruskistuvat kypsiksi keltaisen ruskan tullessa syys - lokakuussa ja pysyvät pitkälle talveen koristeena oksilla.
Kesäkukkien kukintaa kuvattuna Rantapuistossa Hämeenlinnassa lauantaina 15.8.2009. Myös tässä kuvassa nähdään parhaimmilleen kasvaneita kausikasveja: Reunassa on ahkeraliisaa (Impatiens walleriana) sekä keskellä sinitähtöstä (Ageratum houstonianum) ja kesäkynttilää (Gaura lindheimeri) sekaisin. Suurinpana komeilee risiini (Ricinus communis). Kostea, mutta normaalilämmin kesä on edesauttanut erinomaisesti rehevyyttä kausikasveilla. Kesäkuun alun hallat tosin haittasivat paikoin juuri istutettuja lajeja.
Daalioiden (Dahlia sp.) runsasta kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa perjantaina 14.8.2009. Elokuu on parasta aikaa monelle ns. kausikasville eli kesäkukalle, koska ne ovat silloin kasvaneet rehevimmilleen ja lämpöä sekä valoa riittää vielä runsaalle kukinnalle. Tässä on erityisen näyttävä esimerkki daalioista ja tässä on niistä oivallinen lajikelista.
Vesipallokävelyä elomessuilla kuvattuna Vanajaveden rannassa Hämeenlinnassa lauantaina 15.8.2009. Elomessuilla kävi ko. päivänä hyvin paljon väkeä ja sää suosi muutoin viikon oltua ma - ti lukuun ottamatta epävakainen. Ko. päivänä vallitsi viileähkö (Ylin lämpötila Hämeenlinnassa +18 astetta) kumpupilvinen luoteistuuli.
Kaupunkinäkymää elokuun hämärässä illassa ilotulituksen kera kuvattuna lauantaina 15.8.2009 Hämeenlinnassa. Syksyä enteilevät pimentyneet illat ovat hyviä jo tässä vaiheessa esim. ilotulituksille. Tässä yksi sellainen järjestettiin ko. kaupungin elomessujen yhteydessä Vanajaveden erään venesataman pakeilta.
Hämeenlinnassa tiistaina 11.8.2009 kuvattuna Vanajaveden rantavettä, jossa on pinnalla koivujen (Betula sp.) siemeniä; koivujen siemennysvaihe on elokuussa parin - kolmen ensimmäisen viikon aikana runsaimmillaan. Tuolloin viikon alussa vallitsi vielä tavanomaista lämpimämpi sää ja näin tässäkin pintaveden lämpötila oli vähän yli +20 astetta. Laajasti vedet olivat viikon alussa kesän lämpimimmässä vaiheessa etenkin laajojen vesien suhteen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment