Sunday, August 16, 2009

Kesän 2009 ukkosseuranta - Osa 6

Tässä on päivän ukkosseurantamerkintä. Saas nähdä kuihtuuko ukkostilanne hyvin vaisuksi - olemattomaksi vai tuleeko merkittävää toimintaa. Tilanne on niin epämääräinen, että kummin tahansa voi käydä...

Päivitys klo. 9:40: Rintamasysteemin sadealue on jo saapunut nopeaan tahtiin Etelä-Suomeen ja täällä Hämeenlinnassa on jo satanut parisen tuntia. Sade ei kuitenkaan ole kovin voimakasta ja seassa on paljon runsaasti tihusadepisaroita. Lämpötila on +13 astetta ja etelätuuli on ajoittain navakkaa.

Päivitys klo. 10:55: Ensimmäinen sadealue on nyt ohi ja sateessa on tauko täällä Hämeenlinnassa. Jälkipuolella on jo kohtalaista kuurosolukkoa tulossa lännestä - lounaasta. Etelätuuli on kääntymässä lounaaseen ja heikomman tuulen vaihe on alkanut. Sadepilvien alle tullut sumupilvimäinen kumpukerrospilvikansi on vielä yhtenäinen. Lämpötila on vain +12 astetta, mutta sadealueen jälkipuolella on lämmintä ilmaa alkanut virrata lännestä - lounaasta niin, että pääkaupunkiseudulla on jo +15 astetta ja lounaissaaristossa lähes +20 astetta. Seuraava päivitys tulee Espoon Tapiolasta.

Päivitys klo. 12:35: Nyt olen Espoon Tapiolassa, jossa lämpötila on +17,5 astetta ja taivas on lievästi rakoilevan kumpukerrospilvikannen peittämä. Yläpuolella on hajanaista hahtuva - verhopilvilauttaa ja siellä täällä pilkistää muhkeita kuuropilvien kukkakaalimaisia alkuja. Ilmamassa on lämmin ja kostea (Ilma on utuinen). Länsi-lounaaseen kääntynyt tuuli on voimistumassa. Matkalla Hämeenlinnasta tänne klo. 11 ja 12 välillä havaitsin maan pinnalla ilmamassojen rajan selvästi Hyvinkään kohdalla, jossa ilma sameni nopeasti utuiseksi. Vähän ennen sitä Hämeenlinnan ja Riihimäen välillä oli yksi voimakas kuuro liikkeessä itään - koilliseen. Muutenkin matkan varrella oli paikoin kuurottelua. Tässä on taas seurannassa käytettävät linkit: Ilmatieteenlaitoksen tutka, Testbed -tutka ja Kelikamerat.

Päivitys klo. 13:55: Nyt kumpukerrospilvikansi on revennyt hyvin auki ja rintamapilvisyys on kaikonnut itään. Kuuropilvitornien alkuja on edelleen liikkeellä siellä täällä itään - koilliseen ja länsi - lounaistuuli on ajoittain puuskaisen navakkaa. Lämpötila on jo lähes +20 astetta. Utu on vähän hälventynyt. Tämä sään osittainen selkeneminen tietää hyvää konvektioiden kehittymiselle myöhemmin iltapäivällä ja illalla...

Päivitys klo. 15:25: Pilvisyys on taas runsastunut; kumpukerrospilviä, hahtuva - verhopilvilauttoja ja seassa edelleen vain heikkoja kuuropilviä. Vähän näyttää siltä, että konvektiotilanne ei pääsisi kunnolla kehittymään, mutta odotellaan... Lämpötila on +20 astetta ja länsi-lounaistuuli on ajoittain jopa kovaa puuskissa ja yksinäänkin siis jo vaarallisen voimakasta.

Päivitys klo. 17:55: No nyt on Espoon Tapiolaa lähestymässä lännestä lupaava kuurojono, jossa voi olla ukkostakin... Lämpötila on +19 astetta ja länsituuli on edelleen ajoittain ainakin navakkaa. Seuraava päivitys tulee kuurojonon jälkeen, koska menen nyt seuraamaan ulos tilannetta.

Päivitys klo. 18:45: Olipas vaisu kuurorypäs eikä edes ukkosta mukana. Voimakkaampi kuurorypäs tosin meni tämän kaakkoispuolella Suomenlahtea pitkin itään. Jaa-a, tässäkö tämä pettymys sitten oli... Näyttää siltä ja päivitys päättyy nyt tähän, ellei ennen puolta yötä jotain ilmene.

No comments: