Sunday, August 16, 2009

Ylimääräinen säävaroitus: Tänään voimakkaiden ukkosten mahdollisuutta

Tänään on mahdollista saada kesän parasta ukkosnäytelmää Etelä-Suomeen, kun lännestä saapuva rintamasysteemi melko voimakkaan matalapaineen kera tuo sen verran hyvät parametrit ukkostilanteen kehittymiselle mukanaan. Tässä on tutuilta meteorologian asiantuntijoilta arviot tilanteesta: Helsingin sää kuvina -blogista varoitus ja Myrskyvaroitus -sivustolta varoitus. Merkittävin asia ukkostilanteessa saattavat olla nimenomaan voimakkaat puuskat, koska tilanteessa jo pelkkä perusvirtaus on voimakasta. Tuulituhoihin on siis syytä varautua!

Tilanne on mielenkiintoinen ja sisältää eri vaiheita päivän aikana: Aluksi jo nyt yöllä on saapumassa lännestä tuon okludoituvan säärintaman etummainen sadealue, jossa ukkosriski on kuitenkin vielä pieni. Etelätuuli on kuitenkin jo melko voimakasta sadealueen yhteydessä (Rintaman kohdalla on lyhyt tyyntyminen ennen tuulen kääntymistä länteen). Rintamasysteemi sisältää Etelä-Suomen yli itään liikkuvan kapenevan (Ko. okludoituminen) lämpimän ilmamassan sektorin, jossa kosteus on suurta. Aamupäivällä sektoria edeltävä sadealue on liikkeessä koko Etelä-Suomessa ja iltapäivällä tapahtuu sen jälkeen se ukkostilanne tuon kapean lämpimän sektorin ja sitä seuraavan kylmän rintaman ylityksen yhteydessä sekä vähän niiden jälkeen. Siinä voimakkaassa läntisessä perusvirtauksessa nopeasti itään - itäkoilliseen liikkuvat konvektio- eli kuurosolut voivat mahdollisesti pahimmillaan kehittyä paikoin jopa supersolu-ukkosen asteelle. Näyttää siltä, että elokuisen lämmin meri voisi edesauttaa etelärannikolla ukkostilannetta sisämaata enemmän ja pitkittää sitä pitkään iltaan...

Kirjoitan tätä nyt Hämeenlinnassa ja todennäköisesti em. syystä riennän aamupäivällä Espoon Tapiolaan seuraamaan ukkostilannetta. Täällä Hämeenlinnassa on nyt tyyntä ja lämpötila on +8 astetta klo. 1:30. Jo ennen auringon laskua illalla lännestä lähestyvän rintamasysteemin untuva- ja harsopilviraidat ja -vallit olivat näkyvissä länsi-lounaistaivaalla ja pilvipeite tihenee koko ajan. Aamupäivästä alkaen teen jonkinlaisen erillisen ukkoseurantamerkinnän ja palaan siis pian asiaan yöunien jälkeen.

No comments: