Friday, October 02, 2009

Kylmän ja hallaisen poudan sekä voimakastuulisen sadesääleutouden vuorottelua



Syksy on nyt tullut termisenkin määritelmän mukaan Etelä-Suomeen (alkupäivä ma 28.9.2009), kun matalapaineen siirryttyä Suomen koillispuolelle luoteesta pääsi virtaamaan jo maanantaiksi kylmää ilmaa. Niinpä koko viikon tähän asti on vallinnut päivittäin samantyyppinen sää; iltapäivisin kuurosateita (paikoin rakeita) päivälämpötilojen ollessa korkeimmillaan +10 astetta tai vähän vajaa ja öisin poutaisempaa hallojen ja etenkin sisämaan parin asteen yöpakkasineen. Eilen Suomen eteläpuolitse viiletti matalapaine itään, joten sen reitin takia sateet jäivät viime ennustettani selvästi vähäisemmiksi; jokien virtaamat ja maaperä edelleen ajankohtaan nähden vähävetisiä.

Tuo kuva on otettu eilen 1.10.2009 aamulla Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään kuurassa olevaa nurmikkoa auringon alettua juuri paistaa puuston takaa. Ko. aamu oli tähän mennessä syksyn kylmin lämpötilan oltua ilmassakin 2m:n korkeudella piirun verran nollan alapuolella. Tämän päivän aamu oli vähän leudompi (Mutta silti hallainen) virinneen pohjoisluoteisen tuulen takia.

Tänään vallitsee länteen kääntyvän tuulen kera poutaisen aurinkoinen sää ja päivälämpötila kohoaa etenkin rannikolla lähes +10 asteeseen, kuten huomennakin. Ensi yö on vielä heikkotuulinen ja hallainen etenkin itäosissa Etelä-Suomea, mutta jo tänään Suomen länsipuolella Islannin ja Britteinsaarten välissä kehittyy voimakas matalapaine, joka vaikuttaa jo huomenna la säähämme. Sen myötä lounaistuuli voimistuu ja jo la illalla alkaa sade. Runsaitakin sateita on sitten tulossa la - su välisenä yönä hyvin voimakkaan tuulen kera (Myrskyn mahdollisuus), jolloin hallanvaaraa ei ole ja lämpötila on muutaman asteen plussalla, rannikolla jopa yli +5 astetta. Sunnuntaina on kuurosateinen ja leuto päivä (Yli +10 asteen lukemia etenkin rannikolla) matalapaineen tullessa suoraan Etelä-Suomen päälle; tuulet suunnaltaan vaihtelevia ja keskuksen kohdalla heikkoja.

Maanantain aikana tuo matalapaine siirtyy Suomen itäpuolelle ja sen jälkeen kylmä pohjois-luoteinen tuuli tuo taas alle +10 asteen päivälämpötilat ma - ti ajaksi. Kuurosateita voi esiintyä ma, mutta ti on jo poutaisempi ja heikkotuulisempi. Tuulet pitävät kuitenkin ma - ti yön vähän plussalla ja hallanvaaraa on lähinnä sisämaassa. Su - ma välinen yö on leuto. Ti ja ke väliseksi yöksi näyttää sitten tulevan korkeapaineen selänne lännestä, jolloin tyynessä ja selkeässä säässä hallaa ja yöpakkasta on jälleen yleisesti; sisämaassa muutaman pakkasasteen verran.

Keskiviikkona näyttäisi kuitenkin taas hyvin voimakas matalapaine tulevan lännestä ja sen myötä ke - to tienoo olisi erittäin tuulista, sateista ja tilapäisesti leudompaa ilman halloja. Tämä matalapaine näyttäisi ottavan vähän pohjoisemman reitin itään kuin tuo edellinen ja sen jälkeen ensi viikon lopussa Suomen eteläpuolelle näyttäisi muodostuvan korkeapaine ja lännessä uusi matalapainesysteemi alkaisi tuoda lounaasta - etelästä leutoa ilmamassaa tilapäisen kylmenemisen jälkeen. Seuraus; vähitellen leudontuvaa säätä lievien yöpakkasten palatessa aluksi tilapäisesti...

Etelä-Suomen kasvillisuus on nyt kohdannut ensimmäiset kunnon hallat ja yöpakkaset. Niinpä monet arat kasvit ovat kohdanneet tiensä pään; kuten kesäkukat. Samalla kasvutapahtumat ovat pysähtyneet lähes tyystin etenkin sisämaassa vuorokauden keskilämpötilojen oltua jopa vähän alle +5 astetta. Kasvukauden loppuminen on siis jo tapaillut tulemistaan, mutta sen oltua etuajassa mm. mustaseljan (Sambucus nigra) myöhäinen marjasato kypsyi erinomaisesti. Ruskan eteneminen on ollut kylmyyden takia melko hidasta, mutta tuleva leuto ja sateinen viikonloppu kiihdyttää sitä. Ensi viikolla on siis tulossa viimein ruskan huipennus Etelä-Suomessa luonnonvaraisten lajien suhteen. Tyypilliseen tapaan etelärannikolla on vähän viivettä sisämaahan nähden. Osa huipennuksesta on jo ollut tällä viikolla, mikä käsittää mm. suuren osan haavoista (Populus tremula). Kesäasussa - lähes kesäasussa jatkavat vielä mm. tammi (Quercus robur), monet poppelit (Populus sp.) ja kuusamat (Lonicera sp.). Nurmikoiden kasvu on hidasta, mutta ei vielä täysin pysähtynyttä. Ajoittaisista yöpakkasista ei myöskään muodostu vielä routaa; sentin parin verran maata voi jäätyä aamuksi, mutta iltapäivälämpö sulattaa sen vielä helposti.

Vesistöt ovat viilentyneet kylmän sään takia hyvin nopeasti syyskuun lopun huippulukemista. Etenkin pienet järvet ovat jo vähän alle +10 asteisia pintavesiltään ja merivesikin Suomenlahdessa alkaa vähitellen laskemaan ko. arvon alle sisälahdista alkaen. Viileneminen on jatkossa hitaampaa ja alle +5 asteen ei siten vielä päästä ensi viikollakaan kuin mahdollisesti pienimmissä vesistöissä... Nyt tiedossa olevat runsaat sateet saavat viimein jokien virtaamat selvään nousuun ja määperän paikoin jopa liikamäräksi kasviviljelyn kannalta katsottuna.

No comments: