Saturday, October 24, 2009

Pilvisen leudosta epävakaisuudesta yöpakkaskorkeapaineen kautta uuteen pilvisen leutoon jaksoon (Päivitys; kylmä vaihe jää vaisuksi)Syksy on edennyt jo pitkälle, mutta viime viikon hyvin kylmä sää on jonkin verran taittunut leudompaan suuntaan tällä viikolla. Viikon puolivälissä idästä venyi viime ennusteen mukaisesti korkeapaine Suomen päälle, mutta sen alueelle jäikin sen verran paljon matalaa sumu- ja kumpukerrospilveä, että aurinkoa nähtiin vain parin hyvin lyhyen pilkahduksen verran. Tyypillistä tähän aikaan vuodesta. Viime päivät ovat olleet kokonaan pilvisiä ja etelästä ulottui myös tilapäisesti rintamasateita eteläisimpään Suomeen. Lämpötilat ovat vaihdelleet +5 asteen molemmin puolin ja etelärannikolla on ajoittain ollut jopa n. +8 asteen lukemia.

Viikon alkupuolella sisämaassa oli paikoin heikkoa yöpakkasta, mutta nyt tiiviin pilvisessä tilanteessa pakkasta ei ole ollut ja yö- ja päivälämpötilojen erot ovat kadonneet lähes kokonaan: Vaihtelut lämpötiloihin ovat tulleet lähinnä vain ilmamassan ominaisuuksien vaihteluista eli idästä - kaakosta on tullut vuoroin leudompaa ja vuoroin kylmempää ilmaa. Auringon säteilyn heikennyttyä jo huomattavan paljon lähelle talviolosuhteita, tämä lämpötilan vuorokausivaihtelun katoaminen on monessa säätilanteessa tyypillistä jo lokakuun loppupuolelta alkaen myös Etelä-Suomessa.

Tuo kuva on otettu toissapäivänä torstaina 22.10.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään rusokirsikkapuusta (Prunus sargentii) varisseita lehtiä nurmikolla paljastaen viereisen hiekkakäytävän. Ruskan huipentuma on ollut viime viikon ja osittain tämän viikon aikana etelärannikolla ja sen ohittuminen havaitaan nyt ruska-ajan runsaimpana lehtisateena ja lehtimattoina maassa. Viileässä ilmassa lehdet säilyvät pitkään kauniin värikkäinä maassa ollessaankin, kun ruskeaksi mätäneminen - kuivuminen on hidasta.

Sää muuttuu maanantaihin mennessä tuulisemmaksi ja leudommaksi. Tämän aiheuttaa se, kun tämä itäpainotteisesti Suomen yllä oleva korkeapaine siirtyy itään ja lännestä lähestyvän matalapaineen myötä itä - kaakkoistuulet kääntyvät etelään - lounaaseen voimistuen samalla. Täysin pilvinen sää jatkuu ja maanantaina saapuvat heikentyvän matalapaineen rintamasateet. Heikkoja tihkutyyppisiä sateita voi esiintyä jo ennenkin. Lämpötilat kohoavat ilman vuorokausivaihtelua tämän päivän n. +5 asteesta maanantain lähes +10 asteeseen.

Tiistaina matalapaine on heikentyneenä Etelä-Suomen päällä antaen kuurottaisia sateita ja samalla länteen on muodostumassa korkeapaineen selänne. Matalapaineen siirtyessä keskivikkona kaakkoon ja samalla Jäämerellä olevan matalapaineen vaikuttaessa syntyy Suomeen kylmä pohjoistuuli torstaiksi. Se merkitsee huomattavaa kylmenemistä, missä keskiviikon viimeiset sateet saattavat tulla lumena etelärannikkoa myöten. Sademäärät eivät kuitenkaan vaikuta suurilta. Torstaiksi sää poutaantuu ja selkenee ainakin osittain, mikä tietää tässä tilanteessa etenkin yöllä lämpötilan painumista pakkasen puolelle muutaman asteen verran. Sisämaassa myös päivälämpötila voi jäädä nollan tienoille torstain mahdollisesta aurinkoisuudesta huolimatta.

Perjantaiksi lännen korkeapaineen selänne näyttää muodostavan oman korkeapaineensa Suomen ylle, missä pohjoistuuli tyyntyy. Pilvisyys voi olla vaihtelevaa - runsastakin, mutta saapuneen kylmän ilmamassan tilanteessa selkeä sää tietäisi tähän mennessä syksyn kovimpia yöpakkasia Etelä-Suomeen, missä sisämaassa voi olla pakkasta -5 ja -10 asteen välillä viimeistään pe - la välisenä yönä. Myös päivälämpötila voi jäädä sisämaassa vähän pakkaselle itäpainotteisesti pe aikana. Runsas pilvisyys toimii leudontavana elementtinä.

Korkeapaine näyttäisi kuitenkin jo la aikana siirtyvän Suomen eteläpuolelle vähitellen ja pohjoisella Atlantilla kehittyvä voimakas matalapainetoiminta alkaisi taas vaikuttaa tulvauttamalla huomattavasti leudontavan länsi - lounaisvirtauksen koko Suomeen. Mahdollisia rintamasateita olisi tulossa pohjoispainotteisesti (Alkuun ehkä lunta, mutta pian vettä) ja lämpötilat kohoaisivat viimeistään sunnuntaina useita asteita plussalle myös yöllä ja lämpötilan vuorokausivaihtelu katoaisi taas...

Etelä-Suomen ruskakausi alkaa lähentyä loppuaan luontaisten puu- ja pensaslajien keskuudessa etenkin sisämaassa. Etelärannikolla on kuitenkin vielä runsaasti varisemista jäljellä esim. koivuissakin. Sisämaassa on monin paikoin jo lehdettömiä puita. Viljellyissä lajeissa kesävihreyttäkin on vielä hieman jäljellä etenkin juuri etelarannikolla ja taajamissa. Näitä lajeja löytyy poppeleista (Populus sp.), hedelmäpuista (kirsikat, luumut, jotkut omenalajikkeet), jasmikkeista (Philadelphus sp.), kuusamista (Lonicera sp.) ja heiseistä (Viburnum sp.). Tuleva ensi viikon kylmä jakso nopeuttaa varisemista huomattavasti ja etelärannikonkin kesävihreydelle on tiedossa lisää pakkasvaurioita. Pilvisen sään tilanteessa variseminen ja pakkasvauriot jäävät vähemmälle. Ruskaa jää kuitenkin vielä huomattavasti pakkasjakson jälkeiseenkin leudompaan aikaan ja siten koko ruskakauden aikana ilmentynyt parin viikon viive tavanomaiseen aikatauluun nähden säilyy etenkin etelärannikolla marraskuun puolelle ennen kuin kaikki ruska on ohi.

Vesistöt ovat olleet nyt ajankohtaan nähden kylmiä Etelä-Suomessa ja siten alle +5 asteen pintavesilämpötiloja on ollut koko viikon ajan etenkin pienissä järvissä. Jäitä ei ole viime päivinä esiintynyt. Ensi viikon lyhyt kylmä jakso aiheuttanee kuitenkin tilapäistä ohutta jäätymistä pienissä järvissä ja lahdissa, joissa ei ole virtaavaa vettä. Joet säilyvät vielä jäättöminä. Suomenlahdella on ulapalla vieläkin jopa n. +10 asteen lämpöistä vettä, mutta sisälahdissa ollaan sen alle. Hyvin hidas kylmeneminen jatkuu. Vähäiset sateet ovat pitäneet jokien virtaamat melko alhaalla, mutta vähäisen haihtumisen takia määperä on pysynyt hyvin märkänä. Ensi viikolla myös etelärannikolle voi muodostua parin sentin routakerros mahdollisista yöpakkasista, mutta näköpiirissä oleva uusi leudontuminen näyttää vielä sulattavan kaiken jäätyneen helposti... Myös ke tienoilla mahdollisesti tuleva ohut lumipeite saa kyytiä viimeistään sunnuntaina...

Päivitys 25.10.2009 klo. 17:15: Alkavan viikon puolivälissä tapahtuva kylmeneminen näyttää jäävän aikaisempaa arviota vaisummaksi ja lyhyemmäksi. To - pe aikana korkeapaine ei näytäkään tulevan Suomen päälle, vaan siirtyy lännestä Suomen etelä - lounaispuolelle suoraan ja tämän takia ke - to ajan pohjoistuulen perään jo perjantaina lännestä tulvahtaa leuto länsivirtaus Suomeen ja tulevaa viikonloppua vietetään taas paljon yli +5 asteen lämpötiloissa; mahdollisesti +10 asteen ylityksiäkin voisi tulla. Niinpä pilvipeitteen mahdollisesti rakoillessa kylmin yö on jo to - pe välinen yö ja pakkanen saattaa silloinkin jäädä vain hyvin miedoksi ja sisämaapainotteiseksi... Tämän takia etelärannikolla kasvillisuus säästyy uusilta pakkasvaurioilta, mutta lehtien variseminen jatkuu kuitenkin melko nopeana.

No comments: