Sunday, October 11, 2009

Viikon 41 tunnelmakuvat vuonna 2009 - Osa 1Hämeenlinnassa tiistaina 6.10.2009 kuvattua näkymää Vanajaveden yli Arvi Kariston kadun ja Lukiokadun kulmasta. Kuvan koivuvaltainen puusto näyttää, kuinka ruska oli huipentumassa sisämaassa jopa lähes viikkoa ennen etelärannikkoa. Puusto kertoo myös sen, että viime vuoteen verrattuna vähäisempänä esiintynyt koivunruoste salli nyt kirkkaampaa ruskaa runsaammin.
Espoon Tapiolassa sunnuntaina 11.10.2009 kuvattua näkymää yöpakkasen varistamine metsävaahteran (Acer platanoides) lehtineen. Puihin jäi vielä runsaasti lehtiä, mutta tuulen ei tarvinnut olla kuin pieni vire sulamisen jälkeen, niin se varisti pakkasen takia lehtikannan kiinnityskohdista heikenneet ruskaantuneet lehdet runsaana sateena. Tämäkin ilmiö on etelärannikolla jäänyt parina aikaisempana pakkasettomana syksynä tulematta.
Sunnuntaina 11.10.2009 Helsingin Meilahden arboretumissa kuvattua näkymää yöpakkasen jälkeen kerralla lähes kokonaan varisseiden japaninjalopähkinöiden (Juglans ailanthifolia) lehtien kera. Hyvin isolehtisenä puuna tämä yöpakkasen jälkeinen näytelmä on aina yhtä dramaattinen. Pari aikaisempaa syksyä olivat niin leudot, että jäimme silloin tätä paitsi ja jalopähkinöiden varsinainen ruska eteni silloin kunnolla loppuun asti ilman pakkasen väliintuloa.
Hämeenlinnassa tiistaina 6.10.2009 kuvattua puistonäkymää Vanajaveden rannalla haravoidun lehtikasan kera. Kahden myrskymatalapaineen välisenä heikkotuulisena poutapäivänä tämä näkymä kuvasi ajankohtaa erinomaisesti: Kolmivaiheiset puuruskat (jo varissut punasaarni, ruskainen koivu ja vielä vihreä harmaaleppä) ja ajankohdan kiireisin puistotyö; lehtien haravoiminen.
Keskiviikon matalapaineen jälkeen tavanomaista kylmempi poutainen ilmamassa hallojen ja yöpakkasten kera valtasi etelärannikonkin. Tässä on lauantaina aamupäivällä 10.10.2009 Espoon Tapiolassa kuvattua näkymää auringon osittain sulattamine nurmikon kuurineen. Kuvasta havaitaan myös se, että ruskan huipennus ei ollut aivan vielä toteutunut koivuissa (Betula sp.).Espoon Tapiolassa keskiviikkona iltapäivällä 7.10.2009 kuvattua nurmikon tulvalammikkoa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa toisen syysmyrskymatalapaineen yliliikkumisesta aiheutunut ilmiö: Tällä kertaa runsaiden sateiden aiheuttamaa tulvimista, joka imeytyi vajaassa vuorokaudessa tuolta kohdalta pois. Sateet olivat juuri menneet ohi ja ko. päivä oli viikon leudoin vähän yli +10 asteen päivälämpötiloineen. Jo heikenneen tuulen takia ko. lammikossa ei näkynyt enää paljoa aaltokaretta.
Maanantaina 5.10.2006 Helsingin Töölönlahden rannalla luoteeseen kuvattua voimakkaan tuulen aiheuttamaa aallokkoa. La - ma aikana ensimmäinen voimakas syysmyrsky tuli itään liikkuvan matalapaineen mukana ja tässä on sen jälkipuolen kylmää luoteistuulta sateiden jäätyä jo la - su puolelle. Matalapaineen aiheuttamat taajamatulvat jäivät siis edellisen viikon puolelle.

No comments: