Sunday, October 11, 2009

Yöpakkastaidetta viikolla 41 - Pakkasen varistamat lehdetVarisseita rusokirsikan (Prunus sargentii) lehtiä Espoon Tapiolassa sunnuntaina 11.10.2009.
Varisseita metsävaahteran (Acer platanoides) lehtiä Espoon Tapiolassa sunnuntaina 11.10.2009.
Varisseita katsuran (Cercidiphyllum japonicum) lehtiä Helsingin Meilahden arboretumissa sunnuntaina 11.10.2009.
Varisseita amurinkorkkipuun (Phellodendron amurense) lehtiä Helsingin Meilahden arboretumissa sunnuntaina 11.10.2009.
Varisseita wilsoninpoppelin (Populus wilsonii) lehtiä Helsingin Meilahden arboretumissa sunnuntaina 11.10.2009.


Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä oli etelärannikollakin viimein ensimmäinen yöpakkastilanne, jossa pakkanen ei rajoittunut pelkästään maan pintaan (halla), vaan koko ilmapatja (Ns. rajakerros, jossa mm. kaikki puut ovat) oli pakkasen puolella parin asteen verran. Niinpä tämä sai aikaan tyypillisiä lehtivarisemisreaktioita puuston parissa, joista tässä esimerkkejä. Samalla näytän sen, kuinka tällä tavalla kerralla tasaisesti varisseet lehdet muodostavat kauniita mattoja maahan; kuin psykedeelisiä intialaisia mattoja tms.

Kaksi ylintä kuvaa näyttävät tilannetta, jossa muutoin melko hyvin pakkasta kestäviä lehtiä tekevät puulajit varistavat ruskaantuneita lehtiä heti pakkasen jälkeen runsaasti ja puuhun jäävät lähinnä vain vihreät ja osittain ruskaantuneet lehdet. Katsuran ja amurinkorkkipuun tilanteessa ovat kyseessä pakkasenarat lehdet, jotka varisevat pakkasen jälkeen kokonaan - lähes kokonaan myös vihreinä ja osittain vihreinä, mikä nähdään etenkin tuosta amurinkorkkipuun tilanteesta. Sen varsinainen ruska jäi siis kesken. Katsuralla nuo varisseet lehdet alkavat heti mädännyttyään tuoksumaan voimakkaasti imelältä, mikä on vain sille kuuluva huomiota herättävä erikoisominaisuus. Alimmassa kuvassa nähdään Suomen oloissa isolehtisimmän poppelilajin vihreinä varisseita lehtiä. Tämä poppeli on täällä ainoa, jonka lehdet ovat tällä tavalla arkoja pakkasvarisemiselle vihreinäkin. Puuhun kylläkin jäi vielä huomattava pääosa lehdistä.

No comments: