Saturday, November 14, 2009

Talvipakkasjakso päättymässä leutoon jaksoon: Tihkuista ja ensi viikon puolivälissä tilapäinen lumi-räntävaiheTalven alku on ollut käsillä tällä viikolla Etelä-Suomessa saakka (Sisämaassa terminen talvi on alkanut etuajassa), kun alkuviikolla etelästä Suomen itärajaa pitki pohjoiseen liikkunut pieni matalapaine päästi länsipuolitseen kylmää pakkasilmaa pohjoisesta. Matalapaineen mukana olisi tullut myös runsaasti lunta tiistaina, mutta runsaimmat sateet ohittivatkin Etelä-Suomen täpärästi kaakkoisreunaa hipoen. Virossa saatiin runsaasti märkää lunta, mutta osassa Etelä-Suomea vain pari kolme senttiä ja länsiosat ovat edelleen laajasti lumettomia. Pohjoisempana idässä tosin satoi useampi sentti. Alkuviikon nollan tienoilla olleet lämpötilat laskivat etelärannikollakin pakkasen puolelle asteen parin verran ke - to aikana ja pitkään säilyneen matalan alapilvikerroksen viimein seljettyä eilen perjantaina pakkanen huipentui korkeapaineen tyynellä alueella viime yönä sisämaassa jopa -10 asteen vaiheille ja etelärannikollakin oli reilut -5 astetta pakkasta. Vähäiset alapilvilautat pitivät kuitenkin paikoin pakkasen n. -5 asteessa.

Tuo kuva on otettu eilen perjantaina 13.11.2009 Espoon Tapiolassa. Kuvassa oleva nurmikon pinta näyttää vallinneen lumitilanteen: Tiistain sadealueesta satoi märkää lunta n. 2 senttiä ja sateen loputtua puolilta päivin muodostunut peite ehti sulaa osittain ti - ke aikana nollan lähellä vaihdelleen lämpötilan takia. Siksi kuvan peitteessä nähdään pieniä aukkoja paljastaen nurmikon korsituppoja ja näin on syntynyt hauskan pitsimäinen kuviointi. Jäinen peite on pysynyt ennallaan to asti pakkasten takia.

Viime ennusteessani näytti vielä siltä, että nyt viikonloppuna olisi alkanut kylmä itätuulivaihe Lappiin parkkeeraavan korkeapaineen takia. Selkeä muutos tilanteeseen on kuitenkin tullut, kun tämä eilen Suomen päällä ollut korkeapaine siirtyykin itään Venäjälle ja lännessä Atlantilla ja Länsi-Euroopassa jo monta päivää vaikuttanut laaja ja voimakas matalapaine osakeskuksineen (Yksi niistä tuo tänään Etelä-Englantiin voimakkaan myrskyn) pääsee vaikuttamaan tästä päivästä lähtien koko Suomen säähän. Tänään etelä-kaakkoistuuli voimistuu jo lännestä alkaen ja pilvisyys muuttuu runsaaksi. Läntisimmässä osassa sateiden riski kasvaa; lunta, räntää, jäätävää tihkua ja aivan saaristossa vesisadetta. Pakkanen heikkenee idän sisämaassa lähelle nollaa iltaan mennessä ja lännessä sekä etelärannikolla mennään jo plussan puolelle. Saaristossa on jo nyt useampi aste plussaa.

Tuo laaja matalapaine jää useaksi päiväksi Suomen länsipuolelle, mutta ensi viikolla ke ja to aikana kaksikin erillistä osakeskusta näyttäisi irtoavan siitä ja liikkuvan Etelä- ja Keski-Suomen yli itään. Niinpä su - ke välisenä aikana vallitsee aluksi ajoittain melko voimakas etelä - lounaisvirtaus, jossa vallitsee pilvinen sekä ajoittain utuinen ja sisämaassa mahdollisesti sumuinenkin sää. Vähäiset sadealueet pysyvät vielä länsipainotteisina ja sateet ovat vettä sisämaan mahdollisia räntäsateita lukuun ottamatta. Lämpötila on sunnuntaista lähtien pääasiassa parisen astetta plussalla yötäpäivää ilman vuorokausivaihtelua ja leudointa on tyypillisesti rannikolla meren lämmittävän vaikutuksen ansiosta sekä lännessä idän mantereisuuden vaikuttaessa tässä vaiheessa vuotta jo selkeästi kylmentävästi. Lounais-saaristossa voi +5 astetta ylittyä ajoittain.

Keskiviikon ja torstain tienoilla nuo matalapaineen osakeskukset tuovat voimakkaampia tuulia ja runsaampia sateita. Aluksi tuulee kaakon - lounaan väliltä ja sateet ovat vesipainotteisia plusasteissa, mutta perjantaiksi osakeskusten ohituksen jälkeen pohjoisesta pääsee tilapäisesti vähän pakastuvaa ilmamassaa korkeapaineen selänteen tullessa nopeasti heti perään lännestä juuri perjantaiksi. Niinpä viimeiset sateet to - pe aikana voivat tulla etelärannikollakin lumena. Mahdollisesti sisämaassa kuitenkin jo myös ti - ke runsaampien sateiden alkaessa. Kuitenkin näyttää siltä, että lännessä edelleen muodostuva voimakas ja laaja matalapainetoiminta syrjäyttäisi korkeapaineen selänteen itään ja leuto etelä - lännen välinen ilmavirtaus uusine sadealueineen valtaisi alan jo lauantaista eteen päin tuoden useitakin plusasteita ja vesipainotteisia sateita ehkä useaksikin päiväksi seuraavan viikon puolelle saakka...

Kasvillisuuden viimeisiä ruskavaiheita on siis edelleen näkynyt paikoin taajamien viljellyissä lajeissa. Viime yön pakkaset ovat nyt torppaamassa viimeisten lehtien mahdollisuuksia kehittää lisää ruskaa ja ne joko varisevat plusasteiden tultua tai jäävät vielä joksikin aikaa oksiin kiinni harmaiksi - ruskeiksi kuivuvina. Näin ollen hyvin harvat lajit pitkittävät enää ruskaansa ja niitä nähdään lähinnä vain etelärannikolla; mm. heisejä (Viburnum sp.), lehtikuusia (Larix sp.) ja ruusuja (Rosa sp.).

Lumitilanne on Etelä-Suomessa siis sellainen, että lännessä on laajoja lumettomia alueita ja aivan idässä on jopa yli 5 senttiä lunta. Muualla lumipeite on ohut ja rikkonainen. Routaa on syntynyt etenkin lumettomille - vähälumisille alueille ja viime yön pakkasten takia paikoin ollaan päästy n. 5 sentin routakerroksien muodostumiseen etenkin sisämaassa. Tuleva lauhtuminen sulattaa ensi viikon alussa etenkin lännestä kaikki vähäiset lumet ja etenkin rannikolta myös roudan. Itään jäänee lumipeitettä ainakin laikuttain ja osa ruodastakaan ei sula siellä. Viimeistään to - pe aikana lisää lunta saattaa tulla koko alueellekin ainakin ohuesti, mutta etenkin sisämaahan ja itäosiin ehkä useampikin sentti sekä sisämaassa mahdollisesti jo ti - ke aikanakin. Pian perään tuleva lauhtuminen kuitenkin sulattanee taas lumia uudestaan viikon lopusta lähtien...

Vesistöt ovat jäätyneet sisämaassa tähän mennessä vahvimmin viime yön pakkasten takia. Sisämaajärvissä tavataan siten jo muutamankin sentin jäänpaksuuksia, mutta suurelta osin on kyseessä vasta ohut ihmistä kantamaton jää. Myös joet ja Suomenlahdessa lähinnä itäosien sisälahdet ovat saaneet ensimmäiset ohuet jääkannet. Tuleva lauha sää sulattaa joet ja Suomenlahden sisälahdet vielä kokonaan, mutta sisämaajärviin jää etenkin itäosissa osittaisia vetisiä jääkansia ja pienet järvet pysyvät kokonaankin jäässä. Niiden jäiden päälle sataa lunta to - pe aikana (Sisämaassa myös ti - ke aikana mahdollisesti), joten hauskan kuviollinen jää-lumivaihe nähdään silloin ennen sulamisen mahdollista jatkumista pian perään...

Päivitys 15.11.2009 klo. 12:15: Muutoksia on tullut sen verran sääennusteisiin, että päivitetäänpä ne tähän. Nimittäin ti - to aikana lännestä saapuvat matalapaineen osakeskusten tulot surkastuvat aikaisempaan verrattuna Suomeen tullessa Atlantilla käynnistyvän erittäin voimakkaan ja laajan matalapainetoiminnan ajaessa niitä kiinni ja sulauttaessa itseensä jo torstaiksi ja aikaisemmin perjantaiksi arvioitu korkeapaineen selänteen vaihe jää siksi olemattomaksi. Sitten jo pe lähtien erittäin leuto ja voimakas länsi-lounaisvirtaus valtaa alan lännen matalapainetoiminnan venyessä pohjoista reittiä Lappiin ja Jäämerelle uuden voimakkaan matalapainetoiminnan muodostuessa koko ajan lännessä.

Niinpä aluksi ti - to aikana nuo heikkenevät osakeskukset tuovat sateita, mutta nyt lähinnä vain sisämaassa osa niistä tulee räntänä - lumena. Sitten lähes heti perään ilman pakastumisvaihetta pe tienoilta eteen päin näyttäisi alkavan ehkä pitkäänkin kestävä viime talvilta tuttu ajankohtaan nähden erittäin leuto ja runsaspilvinen ajoittaisten vesisateiden jakso. Se tietäisi jo la eteenpäin useita plusasteita jopa Lappiinkin ja lumen kaikkoamista sieltäkin. Etelä-Suomessa etenkin lännessä ja etelärannikolla olisi tällöin mahdollista ajoittain jopa +10 astetta lähentelevät lukemat yötäpäivää. Se tietäisi kaiken jäätyneen sulamista koko alueelta (Itäosan sisämaa-alue mukaan luettuna) seuraavan viikon alkuun mennessä...

Myös lähes koko Eurooppa saanee osansa tästä voimakkaasta lämpö- / leutousaallosta ja alkavan viikon lopulla esim. Länsi- ja Keski-Euroopassa mitattavat yli +15 asteen lukemat ovat sikäläisittäin ajankohtaan nähden erittäin korkeita.

No comments: