Thursday, December 17, 2009

Ankarista pakkasista normaalin vaihtelevaan talvisäähän lumisateineen, kohtalaisine pakkasineen ja suojasäineen



Talvi siis tuli Etelä-Suomeenkin rytinällä viime sunnuntai-illasta alkaen. Sen jälkeen se onkin pitänyt otteessaan tasaisen vahvasti, kun aikaisemmin arvioimani viime ti tienoon tilapäinen lauhtuminen jäi tulematta pohjoisesta saapuneen matalapaineen jäätyä heikoksi ja Suomen länsipuolelle. Niinpä Etelä-Suomen yllä on viipyillyt korkeapaineen selänne, jonka itä - koillis ja nyt myöhemmin pohjoispuolella on ollut matalapainetoimintaa tuon lännen pienen matalapaineen siirryttyä osaksi laajempaa matalapainetta Suomen etelä - lounaispuolella. Niinpä korkeapaineen selänteen alueella on pysynyt heikkotuulisissa oloissa tämä pakkasilmamassa, jossa sisämaassa on ollut selkeässä säässä öisin ajoittain n. -20 astetta pakkasta ja päivälläkin -15 asteen tienoilla ajankohdan heikon auringonsäteilyn takia. Etelärannikko on ollut sitä vastoin ma lähtien sulan Suomenlahden vaikutuksen piirissä usein, missä leudontavat lumikuurot ovat sävyttäneet säätä ja näin vain parina yönä ollaan oltu -15 asteen vaiheilla. Lumikuuroissa pakkanen on ollut leudoimmillaan -8 asteen luokkaa. Lounaissaaristossa sitäkin leudompaa.

Tuo kuva on otettu eilen keskiviikkona 16.12.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä on noista lumikuuroista syntyneen ohuen lumipeitteen pintaa, johon edellisen yön aikana oli muodostunut lisäksi kuuraa. Näin muodostunut pinta näkyy vastaiseen auringonvaloon hyvin mattamaiselta ja kidemäiseltä. Sanalla sanoen talviselta. Parhaillaan yhä jatkuvat runsaatkin lumikuurot ovat kasvattaneet paikan lumipeitettä jo 5 sentin kieppeille ja näin kasvillisuus on saanut tarvitsemaansa suojaa, kun ko. pakkaslumi on kuohkeana hyvää eristettä pakkasta vastaan.

Huomenna perjantaina korkeapaineen selänne pysyy vielä Etelä-Suomen päällä itä-länsisuuntaisena, jossa sisämaan selkeä - lähes selkeä sää jatkuu pakkasen ollessa -15 ja -20 asteen välillä; ensi yönä paikoin jopa -25 astetta. Etelärannikolla lumikuurottelu on vähenemässä yöstä lähtien, mutta pakkanen pysyy -10 ja -15 asteen välillä; sään seljetessä voi olla reilustikin kylmempää kuin -15 astetta. Länsirannikolla länsi - lounaistuulen viriäminen voi lauhduttaa säätä ensimmäisenä pe päivän aikana.

La ja su aikana matalapaine muotoutuu pohjoisesta Suomen länsipuolelle, jolloin korkeapaineen selänne katkeaa ja vetäytyy vähitellen itään. La aikana selännettä on vielä Etelä-Suomen päällä itäpainotteisesti ja pilvisyyden lisääntyminen myös sisämaassa etelä-lounaistuulen viritessä aiheuttaa leudontumista -15 astetta miedompiin pakkasiin ja länsi- sekä etelärannikolla selvemmin -10 astetta leudommaksi pakkaseksi. Su aikana selänne on liikkunut pohjoisemmaksi lännen matalapaineen voimistaessa Etelä-Suomen alueelle kaakkoistuulta. Pilvisyys on tässä vaiheessa jo runsasta ja koko alueella voi sadella vähän lunta, eniten etelärannikolla ja lännessä. Lauhtuminen jatkuu, mutta edelleen sisämaassa voi olla n. -10 astetta pakkasta etenkin idässä ja etelärannikolla -5 asteen molemmin puolin; saaristossa lähellä nollaa.

Maanantain ja keskiviikon aikana lännen matalapaine muotoutuu yhä laajemmaksi ja useita osakeskuksia sisältäväksi Länsi-Euroopan ja Atlantin ylle. Samalla siitä ulottuu pieni osakeskuksen kieleke Etelä-Suomeen. Sen eteläpuolella yrittää pohjoisemmaksi edetä annos suojasäistä ilmamassaa Suomeen ja pohjoispuolella pysyy arktinen pakkasilmamassa kaakkois-itätuulessa. Niinpä viimeiset joulunaluspäivät ovat eteläisessä Suomessa ajoittain lumisateisia, enimmäkseen heikkotuulisia ja pakkanen leudontuu yhä ollen sisämaassa -5 asteen molemmin puolin ja etelärannikolla 0 ja -5 asteen välillä. On olemassa mahdollisuus, että lievää suojasäätä ulottuisi etelästä viimeistään ti tai ke aikana lyhyen aikaa etelärannikolle. Heikoissa tuuliolosuhteissa sumujen mahdollisuus kasvaa ko. tilanteessa etenkin sisämaassa.

Jouluaattona torstaina lännestä näyttäisi viilettävän lännen laajasta matalapaineesta irronneena uusi melko voimakas matalapaineen keskus Suomen eteläpuolelle ja siitä lopulta Venäjälle, jolloin kaakosta itään kääntyvä tuuli voimistuu aatoksi ja lumipyryalue saattaa ulottua ainakin etelärannikolle etelästä. Samalla pakkanen alkaa taas kiristyä aaton aikana ja Joulupäiväksi eli pe Pohjois-Suomeen muodostunut pieni korkeapaine edesauttaa kylmässä itä - koillistuulessa etelän sisämaahan pe aikana taas yli -10 asteen pakkasia ja etelärannikollekin -5 ja -10 asteen välillä olevia lukemia. Sää myös selkenee ainakin osittain ja tilapäisesti.

Lännessä koko ajan muhinut laaja usean keskuksen matalapaine alkaisi kuitenkin taas voimistaa vaikutustaan ja Tapaninpäivään eli la tullessa tuo uusi korkeapaine olisi siirtynyt Suomen itäpuolelle ja lounaasta lähestyvän matalapaineen rintamalumisade alkaisi ulottua Etelä-Suomeen voimistuneessa kaakkoistuulessa pakkasen taas heikentyessä 0 ja -5 asteen välille. Ennustettavuus on kuitenkin heikkoa tilanteen jatkon arvioimiseksi; matalapaineen painopiste näyttäisi pysyvän lännessä ja korkeapaine Venäjällä, jolloin kaakon ja lounaan väliset tuuliolot vallitsisivat ajoittaisten lumi- ja räntäsateiden kiertyessä etelästä - lounaasta Suomen yli. Lämpötilat vaihtelisivat vähäisestä pakkasesta etenkin etelärannikon ajoittaiseen suojaan...

Lumipeite on siis kasvanut etelärannikolla lumikuurottelun ansiosta tämän viikon aikana paikoin jo 5 sentin tienoille. Sisämaassa on kuitenkin edelleen monin paikoin vain nimellinen sentin kerros lunta. Lumikuuroista voi vielä ensi yön aikana tulla parisen senttiä lisää etelärannikolle. Sitten lumipeite alkaa karttua su - ke välillä myös sisämaassa, mutta lisäystä peitteeseen ei näytä tulevan muutamaa senttiä enempää. Jouluaattona etelärannikolla saattaa tulla runsaasti lunta tai sitten ei ollenkaan; se riippuu paljon ym. matalapaineen reitistä ja jossakin versiossa myös sisämaassa sataisi lunta... Ma - ke välissä mahdollisesti sattuva suojasäävaihe ei ehdi juurikaan sulattaa lunta etelärannikolla. Tapaninpäivästä lähtien lumipeitteen karttuminen olisi taas mahdollista, mutta suojasäitäkin voisi vuoden loppupäivinä tulla sulattamaan ainakin etelärannikon lumia...

Vesistöjen jäät ja maan routa ovat kasvaneet paksuutta nopeasti tällä viikolla etenkin sisämaassa, jossa lunta ei juurikaan ole satanut tämän pakkasjakson aikana. Niinpä järvissä esiintyy jo yli 10 sentin paksuista jäätä ja routa on myös ylittänyt sen paksuuden. Joet ovat myös kauttaaltaan jääkantisia melko virtaavissakin paikoissa. Jokien jääkannet ovat taipuneet keskeltä kourulle, koska virtaamat ovat vähentyneet roudan sitoessa maaperän vettä yhä enemmän. Suomenlahti on alkanut jäätymään sisälahdista ja idässä laajemminkin ja jo usean sentin verran jäätä on monin paikoin syntynyt. Ulapan pintavesi on jäähtynyt alle +5 asteiseksi. Etelärannikon vesistöjäät ovat saaneet päällensä uutta lunta, joka on hidastanut jäätymistä. Sisämaassa järvi- ja jokijäät ovat saaneet päällensä kaunista kuuramassaa. Kuura on muutenkin ollut sisämaassa näyttävää puustossa, pensaissa ja talventörröttäjissä heikkojen tuulien jatkuttua monta päivää peräkkäin tässä pakkasessa. Etelärannikolla ajoittainen itä-kaakkoistuuli on pitänyt kuuran muodostusta kurissa.

Jatkossa vesistöjen jäiden ja roudan paksuuntuminen hidastuu sään lauhtumisen ja sitten karttuvan lumipeitteenkin takia; suojaavuus pakkasta vastaan. Ensi viikon aikana jäiden ja roudan paksuuntuminen olleekin vain parin-kolmen sentin luokkaa ja Suomenlahdella aallokko voi jopa ajoittain murtaa jään reunaa uudestaan sisälahtiin päin jo sunnuntain kaakkoistuulessa. Sisälahdet pysyvät kuitenkin koko ajan jäässä. Kuura varisee sisämaassa pinnoilta pois jo su aikana kaakkoistuulen voimistuttua. Toisaalta leudontuminen aiheuttanee ma - ke välillä tiili- ja betonimassoihin lauhtumiskuuraa. Lumisateet alkavat koristella puita koko Etelä-Suomen alueella, mutta pakkaslumien ollessa kyseessä tarttumista tapahtuu lähinnä vain havupuihin. Etelärannikon ti tai ke aikainen mahdollinen suojasää ja lumi - räntäsade samaan aikaan saattaisi koristella lehtipuitakin joksikin aikaa.. Jouluaattona mahdollinen lumipyry ollee pakkaslumisadetta ja ei siksi tartu kunnolla puihin voimakkaan tuulenkaan takia...

No comments: