Friday, December 18, 2009

Talven 2009 - 2010 kylmin yö (Tähän mennessä...)

Viime yö oli talven tähän mennessä kylmin laajoilla alueilla Etelä-Suomessa, kun korkeapaineen selänne piti sään tyynenä ja kun etelärannikollakin oli selkeää eilisten lumikuurojen poistuttua puoleen yöhön mennessä. Ilmatieteenlaitoksen lämpötilakäyristä katsomalla merkkaan tähän muistiin joidenkin Etelä-Suomen paikkakuntien alimmat lukemat. Saas nähdä jäävätkö ne koko talven 2009 - 2010 kovimmiksi pakkasiksi. Vai saapuuko vielä kovempia pakkasia tammi- ja / tai helmikuussa. Vuoden 2006 maaliskuusta muistamme, kuinka näin kovia pakkasia voi olla kevättalvellakin poikkeuksellisen kylmissä tilanteissa. Silloin tosin päivälämpötilat voivat olla selkeässä tilanteessa jopa lähes 20 astetta öitä korkeampia voimistuneen auringonsäteilyn ansiosta.

Tässä viime yön alimpia lukemia: Maarianhamina -12 astetta, Turku -18 astetta, Pori -21 astetta, Hämeenlinna -22 astetta, Tampere -22 astetta, Helsinki -18 astetta, Vantaa -22 astetta, Lahti -24 astetta, Lappeenranta -17 astetta ja Jyväskylä -25 astetta.

Ensi yö saattaa vielä olla lähes yhtä kylmä paikoin Kaakkois-Suomessa, jos korkeapaineen selänne pitää sään vähäpilvisenä ja tyynenä. Lännessä on jo lauhempaa. Samoin Pohjois-Suomeen on kiertynyt lännestä jo eilen hyvinkin paljon aikaisempaa lauhempaa ilmaa (Lämpötila on käynyt osassa Lappia jopa nollan vaiheilla tilapäisesti) ja näin ollen muutaman kerran joka talvi esiintyvä "käänteinen" lämpötilajakauma on ollut hyvin selvä; Suomen kylmin paikka on ollut nyt Etelä-Suomi eikä Lappi.

No comments: