Tuesday, December 22, 2009

Joulun 2009 sää ja lumitilanne Etelä-Suomessa

Tehdäänpä tähän erillinen sääraportti Joulun sää- ja lumitilanteesta, koska kolmen edellisen vuoden ja Joulun sijaan nyt on tiedossa totaalisen erilaiset olosuhteet eli tutuksi tullut lumettomuus on nyt vaihtumassa jopa poikkeukselliseksi runsaslumisuudeksi! Lisäksi sää vaihtelee tästä lähtien Tapaninpäivään ja siitä ylikin suorastaan laidasta toiseen.

Nyt aluksi huomiseksi keskiviikkoaamuksi saapuu lounaasta heikkenevä pieni matalapaineen osakeskus, joka tuo aamuyöstä aamupäivään kestävän lumipyryn Etelä-Suomeen. Nytkin etelärannikolla tullee runsain lumimäärä. Samalla lämpötila kohoaa nollan tienoille ja etelärannikolla vähän suojankin puolelle pitkästä aikaa. Heti perään Saksan - Puolan suunnasta on tulossa voimakkaampi ja isompi matalapaine ja se tuo huomisillaksi ja aattoyöksi edellistä runsaamman lumipyryn. Pyryalue saattaa kuitenkin jäädä kaakkois - itäpainotteiseksi. Joka tapauksessa aikaisempi etelätuuli kääntyy matalapaineen edellä kaakkoon ja lievä suojasää vaihtuu sadealueen myötä vähitellen heikoksi pakkaseksi.

Huomenna ke on maiseman ja kasvillisuuden suhteen merkittävä päivä; lumi sataa etenkin etelärannikolla kummastakin sadealueesta tarttuvana suojalumena ainakin osittain, joten puusto koristautunee huomattavalla tavalla etenkin, jos lunta tulee paljon; esim. kummastakin sadealueesta 10 cm eli yht. 20 cm. Tuulensuojapaikoilla jo edellisistä lumisateista on jäänyt havupuiden päälle runsaasti lunta etelärannikolla, joten paikoin on olemassa selkeä todennäköisyys lumituhoihin johtavista lumitaakoista, mikä tässä varoituksena!

Jouluaattona torstaina tuo matalapaine siirtyy nopeasti Etelä-Suomen yli pohjoiskoilliseen ja vie aattoiltapäivään mennessä lähes kaikki sateet pois Etelä-Suomesta; jäljelle jää erittäin luminen maisema etenkin voimakkaimmin pyryttäneillä alueilla ja pakkanen alkaa kiristyä osittain selkenevässä säässä heikkotuulisen alueen tullessa pienen pohjoistuulivaiheen jälkeen paikalle; sisämaassa Jouluyöksi voi tulla jo -10 astetta kylmempiä pakkaslukemia ja etelärannikollekin -5 ja -10 asteen välisiä pakkasia.

Joulupäivänä perjantaina heikkotuulinen korkeapaineen selänne alkaa antaa vähitellen tietä lounaasta lähestyvälle uudelle melko voimakkaalle matalapaineelle. Sen myötä itätuuli alkaa voimistua ja iltaa kohden lumipyryalue saapuu. Matalapaine siirtyy Suomen eteläpuolitse itään ja samalla idästä - koillisesta imeytyy Pohjois-Suomeen hyvin kylmää arktista ilmamassaa ja etelässäkin pakkanen pysyy vielä -10 asteen vaiheilla. Matalapaineen pyryalue näyttäisi tupruttavan Tapaninpäivän eli la yönä ja siitä iltaan asti kylmän itätuulen pitäessä pakkasen useassa asteessa. Etelärannikko olisi taaskin saamassa eniten lunta (Sisämaassakin toki huomattavaa kertymistä); jos kaikki nämä kolme sadealuetta antavat esim. n. 10 senttiä, niin Tapaninpäivän iltaan mennessä Helsingissäkin saattaisi olla jopa yli puoli metriä lunta! Huh, huh... Joka tapauksessa tämä kolmas pyry eroaa kahdesta edellisestä, koska se on pakkasluminen ja siksi puuston lumisuus paikoin jopa vähenee tuulenkin takia. Tuulensuojapaikoissa lumitaakat kasvavat lisää puiden kestokykyjen yli.

Tapaninpäivän jälkeen näyttäisi heti ensi viikon alussa tulevan taas voimakas matalapaine lumipyryalueen kera Etelä-Suomeen etelästä ja sekin saattaisi tuoda jopa yli 10 senttiä lunta. Eivätkä lumisateet näyttäisi senkään jälkeen loppuvan myöhemmin viikolla. Toisin sanoen kaikkien aikojen runsaslumisinta Uudenvuoden aattoa ja -päivää oltaisiin rakentamassa etenkin etelärannikolle... Miettikääpä mitä siitä seuraisi, jos pahin skenario toteutuisi: Jokaisesta näistä neljästä sadealueesta tulisikin n. 20 senttiä lunta eli ensi viikon alkuun mennessä nykyisen n. 25 sentin päälle pääkaupunkiseudulla tulisi vielä 80 senttiä eli kinokset olisivat sitten yhteensä n. metri! Hui kauhistus ja voi voi niitä, jotka joutuisivat auraamaa sitä määrää juuri näinä pyhinä ja lomina... Palaan asiaan!

Päivitys 23.12.2009 klo. 11:35: Nyt ensimmäinen lumipyry alkaa olemaan loppumassa ja täällä Espoon Tapiolassa lämpötila on kohonnut +1 asteen verran suojan puolelle. Lunta tuli eniten aamuyöllä, jolloin herättyäni totesin sen hurjan sakeuden salamoinnin kera! Lumipeite kasvoi reilulla 10 sentillä ja se satoi sen verran pakkaslumena kovan tuulen kera, että puihin ei jäänyt paljoa lunta. Uusimmat ennusteet näyttävät lisäksi sitä, että tämäniltainen sadealue viistäisikin kaakkoista Suomea hipoen ohi ja näin lisää lunta tulisi vain vähän aattoon mennessä. Kolmannen pyryn kohtalo Tapaninpäivän tienoilla ja heti sen jälkeen näyttäisi edelleen siltä, että runsastakin tuprutusta tulisi ainakin etelärannikolle purevan kylmän itätuulen kera. Siinä välissä Joulupäivää vietettäisiin etelärannikollakin reilun -10 asteen pakkasessa ja sisämaassa voi olla hetken -15 astettakin kylmempää. Ensi viikon ennusteet ovat muuttuneet tuosta aikaisemmasta arviostani paljon, mutta jonkinlaista lumen tupruttamista olisi tulossa eli kyllä esim. pääkaupunkiseudulla saatetaan hyvinkin päästä yli 50 sentin lumen syvyydessä Uudenvuodenpäivään mennessä...

No comments: