Sunday, December 20, 2009

Viikon 51 tunnelmakuvat vuonna 2009 - Osa 4Nuorehkossa männyssä (Pinus sylvestris) olevat jouluvalot ilmenevät huikeasti myöhäisiltapäivän hämärässä kuvattuna perjantaina 18.12.2009 Espoon Tapiolassa. Männyn oksille meren synnyttämistä lumikuuroista jäänyt lumi korostaa valoja paljon lisää. Tämä tunnelmakuvasarja päättää poikkeuksellisen pitkän ko. viikon kuvasarjakavalkadin, joka esittäytyy alla vuolaana pötkönä. Viikon aikana erittäin voimakkaasti ja vaihtelevasti vaikuttanut ankaran talven tulo innosti dokumentoimaan ja tutkimaan olosuhteita valokuvaamalla kiivaasti ja nautiskelu tämän estetiikan kanssa sai minut unohtamaan sen, että en niinkään pidä talvesta.
.Kuuraa makedonianmännyssä (Pinus peuce) ja rusokirsikassa (Prunus sargentii) kuvattuna keskiviikkona 16.12.2009 Espoon Tapiolassa. Kuura tarttuu yllättäen paremmin lehtipuihin kuin havupuihin, minkä tämä parivaljakko osoittaa. Paljaat oksat ovat havuja laakeampi ja siten parempi alusta peittävälle pinnoitteelle. Lumen kanssa on täysin päinvastoin pakkaskeleissä, kuten yläkuva osoittaa.
Metsävaahteroissa (Acer platanoides) olevaa kuuraa vasemmanpuoleisen hedelmäsadon kera kuvattuna keskiviikkona 16.12.2009 Espoon Tapiolassa. Metsävaahteroiden hedelmäsato pysyi puissa varsin pitkään, mutta ko. viikon la ja su ollut voimakas kaakkoistuuli varisti ne viimein melkein kokonaan pois. Ennen varisemistaan nämä lohkohedelmät irtoavat kiinnityksistään osittain ja alkavat roikkua siivet alaspäin.
Rusotuomipihlajassa (Amelanchier lamarckii) olevaa kuuraa kuvattuna keskiviikkona 16.12.2009 Espoon Tapiolassa. Kuuran päällä oli vähän myös lumikuurolunta. Etelärannikolla kuura on talvella sisämaata harvinaisempaa, koska pakkastilanteet ovat ensinnäkin meren alkutalvea lämmittävän vaikutuksen takia heikompia ja sisämaata tuulisemmat olosuhteet vaikuttavat myös. Tällä kertaa kuura kesti vain to asti, koska kaakkois - itätuuli virisi sen verran sitä varistamaan. Sisämaassa paljon voimakkaampi kuura säilyi paikoin jopa la asti.
.Tulimarjan (Pyracantha coccinea) viikon merilumikuuroista tullutta lumikuorrutetta ja marjasatoa kuvattuna perjantaina 18.12.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tämä aikaisemminkin esittelyssä ollut uusi tuttavuus tarjoaa myös lumisena aikana upeaa estetiikkaa; ainavihannan pensaan kirkkaanpunaiset marjat kontrastoivat lumen kanssa voimakkaasti kuin veri nenäliinassa. Nyt pakkasten jatkuessa "pakastemarjat" säilyvät puhtaan värisinä pitkälle ensi vuoteen.
.Reunushappomarjan (Berberis buxifolia) viikon merilumikuuroista tullutta lumikuorrutetta kuvattuna perjantaina 18.12.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Ainavihanta pienehkö pensas, jonka kukinta kesäkuun alussa keltaisena. Piikkiset lehdet ja oksat tarjoavat lumikuorrutteelle harvinaisen pitsikkäät ilmenemismuodot. Suositeltava siis myös talvikoristeeksi.
.Suikerotuhkapensaan (Cotoneaster dammeri var. radicans) viikon merilumikuuroista tullutta lumikuorrutetta kuvattuna perjantaina 18.12.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Edellisellä viikolla lähikuvassa ollut ja tässä alalajina runsaamman lumen kera; lähes 5 sentin kerros. Kun lunta on alle 30 senttiä, niin pensas näkyy vielä lumen päälle. Ainavihannista pensaista tämä maanpeitelaji jää siis helposti runsaaseen lumeen, mutta se on tietenkin etu kylmyyttä vastaan. Su tullut lumipyry on jo käytännössä peittänyt tämän lajin.

No comments: