Talvi on yrittänyt tulla parin viime päivän aikana Etelä-Suomeen, mutta varsin heikolta se on vaikuttanut toistaiseksi. Viikon alussa vallitsi vielä poikkeuksellisen leuto sää, jossa etelä-lounaisvirtauksessa oli pilvistä, ajoittain tihkuista - vesisateista ja lämpötila oli yötäpäivää etenkin etelärannikolla vähän yli +5 astetta ja itäosien sisämaassakin koko ajan muutaman asteen plussalla. Muutos kylmempään suuntaan tapahtui keskiviikkona viime ennusteeni mukaisesti, jolloin pieni korkeapaineen alue saapui lännestä ja eteläpuolelle jäi pieni matalapaine. Siinä yhteydessä sää selkeni osittain ko. päivän aamuksi ja lämpötilat laskivat sisämaassa ke - tämän päivän ajaksi ajoittain -5 asteen paikkeille ja etelärannikollakin asteen pari pakkaselle yöaikaan. Lounaissaaristossa ollaan oltu enimmäkseen nollan tienoilla. Kylmenemisen yhteydessä ei satanut lunta, mutta erittäin vähäistä lumisadetta on tullut eilisestä lähtien monin paikoin, kun kaakkoon kääntynyt ja vähän voimistunut tuuli on tuonut kosteampaa ilmaa alueelle korkeapaineen siirryttyä Suomen itäpuolelle.
Tuo kuva on otettu keskiviikkona 2.12.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään ko. päivän aikana kuuraantunutta nurmikkoa vastaiseen auringon valoon kuvattuna. Edellisenä yönä oli vielä plusasteita ja vielä aamullakaan nurmikko ei ollut noin kuurassa, mutta päivän tyynen sään ja auringon vähäisen säteilytehon ansiosta kuura lisääntyi koko ajan päivän mittaan noin asteen pakkasessa. Koska kylmenemiseen ei liittynyt lumisateita, niin kuura onkin ollut ainoa hieman talven tuntua tuonut elementti Etelä-Suomessa.
Jatkossa sää pysyy ensi viikon alkuun saakka suunnilleen samanlaisena kuin tänään. Suomen itäpuolella oleva korkeapaine pysyy suunnilleen sijoillaan ja lännessä Pohjois-Atlantilla sekä Britteinsaarilla vaikuttava laaja ja voimakas matalapainetoiminta useine osakeskuksineen pysyy myös aloillaan. Näiden kahden välissä Suomi kuuluu etelä-kaakkoisen ilmavirtauksen alueeseen, jossa vallitsee eilisestä saakka alkanut yhtenäisen sumupilvinen ja ajoittain heikosti lumi- ja etelärannikolla myös räntä- sekä tihkusateinen (Sisämaassa myös jäätävää tihkua) sää. Sula meri voi paikoin voimistaa etelärannikolle ulottuvia sateita. Lämpötilat ovat aavistuksen kohoamassa, jolloin etelärannikolla on tästä päivästä lähtien yötä päivää aste pari plussaa ja sisämaassa on noin nolla tai etenkin idässä ajoittain aste pari pakkasta.
Ensi viikolla ti - ke aikana idän korkeapaine heikkenee, jolloin lännen voimakas matalapainetoiminta pääsee vaikuttamaan enemmän Suomen säähän ke eteen päin. Se merkitsee runsaampien rintamasateiden ulottumista lounaasta alkaen ja tuulten kääntymistä lounaaseen. Niinpä leudontumista tapahtuu lisää jo ke aikana siten, että nollan yläpuolella aletaan olla koko alueella edelleen ilman lämpötilan vuorokausivaihtelua ja jopa yli +5 asteen ylitykset ovat taas mahdollisia to - pe aikana. Runsaammat rintamasateet tulevat aluksi etenkin sisämaan itäosissa lumena, mutta leudontumisen myötä vesisateiden osuus kasvaa pian myös siellä. Ennustettavuus pe eteen päin on huonoa, mutta viikon lopussa olisi tapahtumassa voimakas, vaikkakin tilapäiseltä näyttävä kylmeneminen lännestä ylittävän matalapainesysteemin jälkeen... Terminen talvi ei ole vielä alkamassa ensi viikollakaan etenkään etelärannikolla, koska viimeistään tuo ke - pe leudoin vaihe ehkäisee sen.
Lumipeitettä ei siis edelleenkään ole ollut jopa Oulunläänin pohjoisosiin asti ulottuvalla alueella. Vain hyvin nimellistä kuuramaista peitettä on paikoin tullut eilisestä saakka jatkuneiden heikkojen lumisateiden ansiosta. Jatkossa lumipeitettä ei juurikaan kerry lisää ti saakka kuin vain paikoin ja lähinnä etelärannikolla, jos meren sateita voimistava vaikutus on tehokasta ja jos sateet ovat enemmän lunta kuin vettä. Ensi viikolla runsaammat rintamasateet voivat tuoda useankin sentin lumipeitettä lähinnä sisämaan itäosiin, mutta suojasää sulattaa sitäkin pian perään runsaasti heti ke eteenpäin. Tosin aivan viikon lopussa uusi kylmeneminen matalapaineen ylityksen yhteydessä voisi tuoda koko Etelä-Suomeen taas lunta...
Vesistöissä uutta jäätymistä on tapahtunut parin viime päivän aikana etenkin sisämaan järvissä ja hieman joissakin, mutta kyse on vain parin kolmen sentin kerroksista. Suomenlahden ulapalla on yhä yli +5 asteen lämpöistä pintavettä ja sisälahdissa jäätymistä ei ole juurikaan tapahtunut. Maa routaantui parin viime päivän aikana etelärannikolla sentin parin verran ja sisämaassa muutamia senttejä enemmän. Jatkossa jäätymistä ei enää tapahdu etelärannikolla ja sulaminen alkaa jo tänään. Sisämaassakin jäätyminen hidastuu lähes olemattomaksi päättyen sulamiseen ke eteen päin. Lumipeitettä sataa ensi viikon puolivälin paikkeilla etenkin itäosien sisämaajärvien jäiden päälle, jolloin sulempien alueiden (Virtapaikat ja laajat ulapat) lähellä muodostuu sohjo- ja loskakenttiä. Sulaminen voimistuu kaikilla järvillä ke - pe aikana, mutta tuo mahdollinen viikon lopun kylmeneminen aloittaisi nopeahkon jäätymisen... Suomenlahden tilanne pysyy suunnilleen samana ensi viikon lopun mahdolliseen kylmenemiseen asti.
Päivitys 5.12.2009 klo. 11:10: Ensi viikon puolivälistä lähtien säätilanteeseen on tullut sen verran muutosta, että laitetaanpa päivitys siitä tähän. Tuo Venäjällä nyt ja alkuviikkoon saakka oleva korkeapaine lähteekin siirtymään länteen Suomen eteläpuolitse ti - to aikana, jolloin lännessä oleva matalapaine ei pääsekään vaikuttamaan Suomen säähän. Sitä vastoin korkeapaineen tullessa Suomen eteläreunalle lounaaseen ja lopulta länteen kääntyvä tuuli heikkenee. Leuto plusasteinen sää kuitenkin jatkuu, mutta ei muodostu aivan niin leudoksi kuin miltä aikaisemmin näytti. Myös pilvinen sää jatkuu ja ilmamassan ollessa kosteaa tuulen tyyntyminen tietää taas myös sumujen yleistymistä. Korkeapaine siirtynee loppuviikon aikana yhä lännemmäksi ja sen myötä Jäämerellä muodostuva matalapaine näyttäisi valuvan Suomen päälle - itäpuolelle ja tällöin alkaisi tapahtumaan voimakas kylmänpurkaus pohjoisesta. Palaan tarkastelemaan tämän talven rajusti tuovan säänmuutoksen luonnetta ensi viikolla...
No comments:
Post a Comment