Sunday, December 13, 2009

Talvikauden 2009 - 2010 jää- ja lumitilanteita - Osa 5Hämeenlinnan Vanajaveden jäätymistilannetta matalassa rantavedessä kuvattuna sunnuntaina 13.12.2009. Viikon aikana alueella vallitsi noin nollakeli ja pakkasta oli ajoittain vain -1 asteesta -4 asteeseen. Ajoittaisten lumikuurojen ja ko. pakkasten takia rantaveteen syntyi tuo loskan ja jään joustava muutaman millin paksuinen patja. Tämä oli lähtötilanne juuri ennen illalla alkanutta ankarahkoa pakkasjaksoa.
Nurmikon korret puoliksi peittävää lumikerrosta kuvattuna sunnuntaina 13.12.2009 Hämeenlinnassa. Viikon aikana lumikuuroista saatiin eri puolille Etelä-Suomea erivahvuisia lumipeitteitä n. sentistä hyvin nimelliseen huuruun. Sisämaassa peitteet säilyivät rannikoita paremmin. Kuvan tilanteessa koillisesta saapunut kylmän rintaman lumikuurottelu oli jo kartuttanut lumikerrosta lisääkin.
Liikenteen suolamärkään ohueen lumeen jättämiä jälkiä kadun asfalttipinnalla kuvattuna sunnuntaina 13.12.2009 Hämeenlinnassa. Illalla alkoi koillisesta voimakas kylmeneminen (Illalla jo yli -10 astetta pakkasta), mutta vielä iltapäivällä -1 asteen pakkasessa katujen suolaukset pitivät lunta suojasäämuotoisena ja katuja hieman märkinä.
Nurmikon vesilätäkön ohuen jään (Yhä vain n. 0,5 - 1 cm) päälle satanutta lunta ja ilmeisesti variksen jättämiä jälkiä kuvattuna sunnuntaina 13.12.2009 Espoon Tapiolassa. Jään ohuutta kuvaa tilanteessa se, kuinka kevyt lintukin aikaansai jäähän vettä pinnalleen päästäviä reikiä (Tummat leviämisjäljet). Illalla tullut pakkasen kiristyminen alkoi viimein vahvistuttaa jäitä nopeasti.
Ohutta jäätä nurmikon vesilätäkössä ja ilmakuplien estetiikkaa kuvattuna lauantaina 12.12.2009 Espoon Tapiolassa. Hitaasti noin nollakelissä - asteen parin pakkasessa muodostuvan ohuen jään kaunis piirre on tämä kuviollinen ilmakuplataide, joka syntyy veden alentuessa vähitellen ja lätäkön reunalta pääsee sitten ilmaa tilalle epäsäännöllisesti nurmikon korsien mukaisesti.
Muutaman millin paksuista uutta jäätä vesilätäkössä ja alla siintävät metsävaahteran (Acer platanoides) lehdet. Kuvattu perjantaina 11.12.2009 Espoon Tapiolassa. Tässä jään koostumus on sekoitus lumikuurojen loskaa ja itse jäätä. Tuloksena oli karhea mattapinta.
Hyvin ohutta lumikerrosta nurmikolla ja koivun lehtien päällä kuvattuna perjantaina 11.12.2009 Espoon Tapiolassa. Lumikuuroista jäi viikon mittaan erilaisia peitteitä myös etelärannikolle, mutta monin paikoin ne sulivat vielä alkuviikolla sateiden välissä, kunnes tämä "peite" on nyt ollut pysyvä ja lisääkin on kertynyt sittemmin. Kaikki lehtipuiden lehdet korostuvat ohuen lumen aikana kuvan tapaan.
Osittain sulanutta ohutta lumikerrosta hiekkapinnalla kuvattuna torstaina 10.12.2009 Helsingin Siltamäessä. Viikon mittaan lumikuurot satoivat noin nollakelissä, jolloin hidasta sulamista tapahtui sateiden välillä etenkin etelärannikolla. Vielä roudattomana säilynyt märkä maa aiheutti tällöin kuvan tapaan myös epäsäännöllistä altapäin sulamista ja tuloksena tällä pinnalla oli erikoinen pitsikuvio.

No comments: